Søster og venner så Mads falde om: - Jeg prøvede at stoppe blødningen

Unge gennemlever i disse timer endnu engang drabet på Mads Skjoldsøge, som i disse dage trevles op i retten. Flere af hans venner så ham falde om med et knivstik i brystet

Mindehøjtidelighed for Mads Skjoldsøge i den tunnel, hvor han blev dræbt. (Tv: Jan Unger)

RETTEN I HILLERØD (Ekstra Bladet): Flere af Mads Skjoldsøges venner havde frygtet, at mødet mellem ham og en 17-årig dreng kunne ende dårligt.

Men ingen af dem havde troet, at de skulle miste deres kammerat den torsdag i november, hvor mødet fandt sted.

Det kom frem i Retten i Hillerød torsdag, hvor flere af vennerme, der var helt tæt på det tragiske drab, vidnede i sagen. En 17-årig er tiltalt for drab, men nægter. Han erkender til gengæld grov vold og fastholder, at han ikke havde til hensigt at dræbe - han ville 'bare advare', forklarede han onsdag.

17-årig dræbte Mads: Derfor stak jeg ham

- Mads fortalte mig, at han gerne ville snakke med ham (tiltalte, red.), fordi han var træt af de 'småbørnsproblemer', som han kaldte det. Han ville gerne have det stoppet, fortalte en ven til Mads Skjoldsøge om det planlagte møde mellem de to jævnaldrende drenge 5. november sidste år.

Mødet var kulminationen på flere dages Facebook-skænderi, hvor de to drenge havde svinet hinanden til. Flere af beskederne er i løbet af den første retsdag blevet læst op i retten.

Mads blev stukket ihjel: - Vi mangler ham hver eneste dag

- Jeg var nervøs for at det skulle eskalere, forklarede kammeraten.

Det værste, han kunne forestille sig, var dog en slåskamp - ikke et dødeligt knivstikkeri.

- Jeg kunne mærke, Mads også var lidt nervøs, tilføjede han.

Nervøsiteten var berettiget. Ganske få minutter senere faldt Mads Skjoldsøge om i en cykeltunnel tæt på Handelsskolen i Hillerød, hvor han var elev. Ramt af et enkelt knivstik i hjertet.

Det var ved denne tunnel, Mads Skjoldsøge blev stukket. Her er det en mindehøjtidelighed få dage efter drabet. (Foto: Jan Unger)
Det var ved denne tunnel, Mads Skjoldsøge blev stukket. Her er det en mindehøjtidelighed få dage efter drabet. (Foto: Jan Unger)

Også Mads Skjoldsøges tvillingesøster og flere andre venner og veninder var helt tæt på begivenhederne, der udspillede sig i et frikvarter. Søsteren skal ikke vidne i retten, men det gjorde til gengæld to af hendes veninder.

- Jeg ser Mads, som halter lidt og tager sig til brystet, og så falder han sammen. Jeg går fuldstændig i chok, fortalte en veninde, der ikke kan holde tårerne tilbage.

- Jeg ser S (Mads' søster, red.) falder sammen til venstre for mig, og jeg kan ikke røre mig, fortsatte veninden.

Uhyggeligt alarmopkald efter dødeligt knivstik: - Han er helt væk

En anden veninde, der var meget tæt med 17-årige Mads, supplerede:

- Vi ser lige pludselig, at drengene løber ned mod tunnellen, og så går det op for os, at vi bare skal derned i en fart. Jeg ser Mads ligge på jorden, helt hvid i hovedet. Og det sidste jeg hører, er, at nogen siger, at vi skal få S (søsteren, red.) væk.

En ung fyr, der var blandt de mange, der ilede til, forklarede grædende fra vidnestolen, hvordan han forsøgte at stoppe blødningen.

Den 17-årige dreng, der stak kniven i brystet på Mads, har forklaret, at han ikke stak for at dræbe. - Jeg ville bare advare ham, lød det, da han blev afhørt i retten. (Foto: Kenneth Meyer)
Den 17-årige dreng, der stak kniven i brystet på Mads, har forklaret, at han ikke stak for at dræbe. - Jeg ville bare advare ham, lød det, da han blev afhørt i retten. (Foto: Kenneth Meyer)

- Jeg hiver hans t-shirt op og tager min skjorte og holder på blødningen, lød det fra den unge handelsskoleelev.

- Stemningen er kaotisk, og alle råber og ringer 112, fortalte vidnet, som efter få minutter trak væk fra Mads og overlod ham til nogle andre.

- Jeg synes, hans tætte venner skal være ved ham, så jeg går over og får hans søster væk fra stedet, for jeg synes ikke, hun skal se det.

Venner undsiger 17-årig, der stak Mads ihjel: Hans forklaring passer ikke

I alt skal seks unge i løbet af torsdagen vidne om, hvad de så 5. november sidste år, mens to andre er indkaldt til at fortælle om en korrespondence, de havde med den drabstiltalte forud for drabet.

I morgen, fredag, skal en cyklist, der også var tæt på drabet, vidne, ligesom der er indkaldt en retsmediciner, som udførte obduktionen på det unge drabsoffer.

Der er i alt afsat 5 retsdage til sagen, som afsluttes fredag 17. juni.

Ekstra Bladet følger sagen...