Annonce:
Annonce:

Software fejlede: Fup med rejsekortet kunne være stoppet

Tiltalt familie fik forspring på flere måneder, da de hackede rejsekortet - en fejl i firmaets software gav dem frit lejde

I flere måneder kunne fem tiltalte rejse gratis uden at blive opdaget, mens de - ifølge politiets anklage - ulovligt 'genopfyldte' deres rejsekort via en app på mobiltelefonen. Foto: Henning Hjort
I flere måneder kunne fem tiltalte rejse gratis uden at blive opdaget, mens de - ifølge politiets anklage - ulovligt 'genopfyldte' deres rejsekort via en app på mobiltelefonen. Foto: Henning Hjort
Annonce:
Følg Krimi

I flere måneder hackede en udenlandsk familie på tre og deres to venner rejsekortet for flere tusinde kroner, uden at firmaet bag opdagede det og greb ind.

De overraskende informationer kom onsdag frem under retssagen ved Københavns Byret, hvor en IT-ekspert fra Rejsekort A/S påny blev kaldt i vidneskranken.

Her fortalte han, at man ganske vist havde noteret sig svindlen i august 2014 og anmeldt sagen til Vestegnens Politi. Men pludselig blev 'sporet' koldt:

- Vi afventede i en periode besked fra politiet, hvorefter overvågningen af kortene gik i stå i flere måneder, forklarede eksperten.

- I slutningen af september 2014 opdaterede vi softwaren bag rejsekortet, hvor der skete en fejl.

Anklage: Sådan gjorde de

De tiltalte købte ifølge anklagen først et anonymt rejsekort til 80 kroner og satte et mindre beløb ind på kortet, for eksempel 100 kroner.

Herefter rejste de som alle andre.

Når der manglede penge til nye rejser, brugte de det særlige program og en mobiltelefon til at nulstille kortet med en kopi af det oprindelige beløb på 100 kroner.

Flere end 1000 gange gentog de denne kopiering på i alt 15 kort, hvilket i månedsvis gjorde det gratis for dem at rejse.

Samlet blev der rejst for over 18.000 kroner, før politiet i Danmark og Sverige ransagede de nu tiltaltes hjem og anholdt dem

Kilde: Politiets anklageskrift i sagen

Annonce:

Anmeldte sagen igen
Fejlen betød, at Rejsekort A/S ikke længere fik besked om, at rejsekort - som de tiltalte er anklaget for - blev ulovligt genopfyldt via en særlig mobilapp. Med andre ord troede man, at snyderiet var stoppet.

Først i begyndelsen af 2015 blev fejlen i softwaren rettet. Og så opdagede man, at misbruget af kortene, som begyndte i august 2014, stadig var i gang. Herefter blev sagen 'genanmeldt' til Københavns Politi:

- Vi aftalte med politiet, at kortene skulle forblive åbne, mens sagen blev efterforsket.

Erkender snyd med rejsekort: - Jeg var bare nysgerrig

Forsvarere: Fejlen gjorde misbrug større
Ifølge de to forsvarere i sagen er informationerne vigtige.

Familien på tre - hvoraf den ene ikke er mødt op i retten endnu - og deres to svenske venner er nemlig tiltalt for meget omfattende snyd. Og det mener forsvarerne har betydning for en eventuel dom.

Snyderiet - og dermed dets økonomiske omfang - ville nemlig være blevet markant mindre, hvis softwaren hos Rejsekort A/S ikke havde fejlet, og politiet hurtigere havde sat deres overvågning i gang.

Annonce:

Også politiets arbejde, da sagen endelig kom i gang, er forsvarerne kritiske over for. Der har undervejs været hele fire sagsbehandlere hos politiet.


Forstå sagen - se her hvordan misbruget af rejsekortet ifølge anklagen mod de fem er foregået. (Video: Christian Ørtoft/Ekstra Bladet TV)

Kræver fængselsstraf og udvisning
Anklageren forlanger alle idømt frihedsstraffe på en til tre måneders fængsel. Alle skal også udvises og have indrejseforbud, da de er udlændinge, mener anklageren.

Begge forsvarere har protesteret mod udvisning og ventes at plædere for, at en eventuel straf ender betinget, eventuelt suppleret af samfundstjeneste.

Kun en enkelt tiltalt, en yngre svensk mand, har allerede erkendt sin skyld. De resterende erkender sig uskyldige.

Først under et nyt retsmøde i november vil både forsvarere og anklageren gennemføre deres procedure. Dommen kan herefter afsiges sidst på måneden.

Det udeblevne familiemedlem er i øvrigt sygemeldt og får derfor sin sag behandlet separat på et senere tidspunkt.

Politiet om rejsesvindlere: De skal smides ud af Danmark

Læs mere om IT-sikkerhed i Ekstra Bladets store temaserie 'Fri Adgang'.

Ekspert i vidneskranken: Nemt at hacke rejsekortet

Rejsekort A/S vidste, at rejsekortet på et tidspunkt ville blive misbrugt. Det fortalte firmaets tekniske ekspert i misbrug, da han vidnede i begyndelsen af retssagen:

- Vi har bygget systemer op, fordi vi mistænkte, at det på et tidspunkt ville ske. Så det her opdager vi med det samme.

Overvågningen fungerer ved, at der efter hver rejse lægges et fortløbende transaktionsnummer ned på kortet. Og når man hacker kortet og nulstiller det - som det er sket i denne sag - er det nemt at opdage. For så passer rækken af transaktionsnumre pludselig ikke sammen:

- Vi har erfaring fra for eksempel Sverige, hvor det har været et lignende problem for dem.

- Det er også set andre steder.

Sikkerhedshul stadig ikke lukket
Problemet med rejsekortet er, at den unikke nøgle - som det kræver for at skrive nye data ned på kortet - for længst er sluppet ud på internettet. Og før en ny generation af rejsekort introduceres næste år, er hullet fortsat åbent:

- Kortene i den aktuelle sag blev spærret - det kan vi gøre inden for maksimalt 24 timer.

- Men vi politianmeldte sagen, da der dukkede flere kort op og lod dem herefter stå åbne. Problemet blev nemlig bare flyttet til andre kort, mens rejsemønstrene gik igen.

- Så vi var overbeviste om, at det var de samme personer, fortalte eksperten.

Ifølge Rejsekort A/S har der tidligere kun været en enkelt sag om misbrug af rejsekortet. Det skete i Nordjylland, hvor to personer senere er dømt.

Har du tillid til Rejsekortet?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: