Soldaterveteran blev syg: Advokat ville have 500.000 i salær

Jesper René Christensen blev gjort opmærksom på, at hans advokat forsøgte at tage alt for meget for at hjælpe ham med sin arbejdsskade-sag

Jesper Christensen blev af sin daværende advokat forsøgt opkrævet et kæmpe-salær. Foto: Privatfoto
Jesper Christensen blev af sin daværende advokat forsøgt opkrævet et kæmpe-salær. Foto: Privatfoto

- Jeg synes, han har handlet meget grådigt - for at sige det pænt. Det er helt sikkert.

Sådan siger soldaterveteranen Jesper René Christensen, 45, til Ekstra Bladet om sin tidligere advokat, Michael Christensen, der lagde op til at kræve et salær på 520.000 kroner for det arbejde, han udførte for veteranen i forbindelse med hans arbejdsskadesag.

Men med det salær havde advokaten 'groft tilsidesat god advokatskik', slår en kendelse fra Advokatnævnet fast.

Ifølge kendelsen skal soldater-veteranen derimod kun betale 56.250 kroner i salær til advokaten, skriver dr.dk.

- Selvfølgelig er det klart, at man skal tage betaling efter det, man yder. I kontrakten stod der op til otte procent. Jeg kunne aldrig nogensinde tro på, at han kunne finde på at tage otte procent, siger soldaterveteranen til Ekstra Bladet.

'Benyttede sig af chancen'
Det var en anden veteran, der gjorde ham opmærksom på, at der var tale om et meget stort beløb.

- Han syntes, at det var helt vildt, siger Jesper René Christensen.

- Det var først, da jeg fik fat i Mads Pramming (den nuværende advokat, red.), at det rigtig gik op for mig, at man her har benyttet sig af chancen og håbet, at den gik, uddyber han.

Jesper René Christensen var i 1992 og 1993 udsendt som FN-soldat til Kroatien, og det har haft store konsekvenser for ham. Han er siden blevet diagnosticeret med post-traumatisk belastningsreaktion (PTSD).

- Det påvirker mig sådan, at jeg rent socialt ikke fungerer for godt. Det skal helst være en lille, snæver og lukket gruppe mennesker, siger han til Ekstra Bladet.

- Jeg oplever tit, at jeg må sætte mig ned og lukke alt ude, fordi der er for mange mennesker og for meget aktivitet omkring mig, uddyber han.

Kæmpesalær
I første omgang ville hverken Arbejdsskadestyrelsen eller Ankestyrelsen dog anerkende, at det var Jesper René Christensens udsendelse, der var skyld i hans psykiske problemer, skriver dr.dk.

Soldaterveteranen søgte derfor hjælp hos sin fagforening og siden hos advokat Michael Christensen fra Sandager Advokater.

Efter flere års sagsbehandling lykkedes det ham at få tilkendt en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste - en erstatning, som advokaten forsøgte at tage sig lidt for godt betalt for.

Han lagde nemlig op til, at hans salær skulle udgøre en procentdel af Jesper René Christensens erstatning - ifølge dr.dk et salær, der 'aldrig (vil, red.) overstige et beløb svarende til ca. 8% af erstatningens størrelse.'

Bøde til advokaten
I en mail til soldaterveteranen varslede advokat Michael Christensen ifølge DR, at han skulle regne med at betale '340.000 kroner + moms jf. vores aftale'. Dertil kom 97.750 kr., som Jesper René Christensen allerede havde betalt på det tidspunkt.

Hvis sagen var endt med, at Jesper René Christensen skulle have betalt de otte procent af sin erstatning, var salæret løbet op i 520.000 kroner.

Men det er ulovligt for advokater at opkræve salær, som er beregnet ud fra en procentdel af en eventuel erstatning.

Advokatrådet har derfor pålagt advokat Michael Christensen en sanktion på 40.000 kroner.

- Jeg står frem, fordi der med garanti er mange andre, der står i samme situation og har måttet betale et højt salær, siger Jesper René Christensen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har fredag aften uden held forsøgt at få en kommentar fra advokat Michael Christensen.

Men i en mail til DR skriver han:

'Advokatnævnets kendelse har jeg fuldt ud taget til efterretning. Jeg beklager meget sagen over for klienten, der fik for stor en regning på grund af min fejl. Beløbet er tilbagebetalt med renter'.