Somalisk par skal i fængsel for omskæring af piger

Retten i Kolding har idømt somalisk forældrepar halvandet års fængsel for at have omskåret to mindreårige døtre

Disse remedier er tidligere blevet brugt til omskæringer i Afrika.  Foto: Allover
Disse remedier er tidligere blevet brugt til omskæringer i Afrika. Foto: Allover

I en principiel sag om omskæring af to piger på otte og 15 år har Retten i Kolding mandag idømt et forældrepar halvandet års fængsel. Moren, der ikke er dansk statsborger, er desuden idømt en betinget udvisning af Danmark med en prøvetid på to år.

Dommer og domsmænd var enige om afgørelsen, oplyser retsformand Tina Gehlert Schmidt.

Parret, der er bosiddende i Fredericia, nægter sig skyldig og anfægter præmissen om, at pigerne overhovedet er blevet omskåret.

Den 39-årige mor - faren er 40 år - har i retten forklaret, at hun selv blev omskåret som barn. Det var en traumatiserende oplevelse, og hun kunne aldrig selv drømme om at udsætte sine døtre for noget lignende, har hun forklaret.

Anklager ikke i tvivl: Forældre skal dømmes for omskæring

Anklager Helle Kaad Iversen har med baggrund i en retsmedicinsk undersøgelse fra Odense Universitetshospital fastholdt, at pigerne har fået bortskåret klitoris og dele af de ydre kønslæber. Ifølge anklageskriftet skete omskæringerne på 'et ikke nærmere identificeret sted' mellem 14. juni og 15. september 2015. Børnene blev angiveligt sendt ud af Danmark af deres forældre for at få foretaget omskæringerne, og politiet fik kendskab til sagen via en henvendelse fra pigernes skole til kommunen.

Det er kun anden gang, der er rejst tiltale efter paragraffen i straffeloven om kvindelig omskæring.

I 2009 blev en kvinde ved Retten på Frederiksberg idømt fængsel i to år for at have ladet sine to døtre omskære under en rejse i Afrika. Dommen blev gjort delvist betinget.

Det kan straffes med fængsel i op til seks år, hvis man fjerner eller bortskærer ydre kvindelige kønsorganer helt eller delvist i Danmark eller, hvis det som her er sket i udlandet på foranledning af et herboende forældrepar.

Forældre betalte selv for privat undersøgelse

Forældrene havde på eget initiativ og for egen regning fået foretaget en undersøgelse af døtrene på privathospitalet Mølholm. Herfra såede en gynækolog tvivl om, hvorvidt de to piger var blevet omskåret, som anklagemyndigheden påstår.

- En gynækolog beskæftiger sig med at undersøge voksne, kønsmodne kvinder, ikke børn, sagde senioranklager Helle Kaad Iversen i retten. Hun påpegede endvidere, at retten ikke har nogen garanti for, at det overhovedet var de to døtre, som havde ladet sig undersøge på privathospitalet Mølholm.

Helle Kaad Iversen argumenterede i sin procedure forud for domsafsigelsen for, at dommeren og de to domsmænd skulle lægge vægt på den retsmedicinske undersøgelse af døtrene. En undersøgelse, som blev foretaget af en retslæge og en børnelæge fra Odense Universitetshospital.

Undersøgelsen viste blandt andet, at de to piger har været udsat for en såkaldt kategori to-omskæring og har fået bortskåret klitoris og dele af de små skamlæber. Dette blev bekræftet af Retslægerådet, som via kig på billedmaterialet i sagen har erklæret sig enig i denne vurdering.

- Det er så fundamentalt i strid med vores samfunds syn på kvinder, ligestilling og hvad man kan tillade sig at tilføje andre mennesker af skader, som kommer til at vare livet ud, siger Helle Kaad Iversen.

Det somaliske forældrepar nægter sig skyldige. Parret fastholder, at døtrene ikke har været udsat for omskæring. Begge forældre er født i Somalia, men kun pigernes far har ifølge Ekstra Bladets oplysninger dansk statsborgerskab.

Retten i Kolding besluttede også, at forældrene skal betale 25.000 kroner i erstatning til hver af døtrene. Begge forældre ankede deres domme.