Sorgens dag i Berlin

Berlinere om angreb med lastbil: Vi frygtede, der kunne ske noget grimt

Denne kvinde var en blandt mange, der mødte op for at vise medfølelse i forbindelse med ofrene for gårsdagens lastbilsangreb.
Foto: Anthon Unger
Denne kvinde var en blandt mange, der mødte op for at vise medfølelse i forbindelse med ofrene for gårsdagens lastbilsangreb. Foto: Anthon Unger

Det var tydeligvis dagen derpå i området omkring Breitscheidplatz i Berlin i dag - dagen efter, at en lastbil var pløjet ind i hjørnet af det Weinachtsmarkt - julemarked - der ellers havde indtaget pladsen i december måned.

Den største del af julemarkedet var her til morgen stadig afspærret og bevogtet af store grupper politifolk. Og allerede ved fire-fem-tiden om morgenen var der begyndt at blive lagt blomster og stillet stearinlys rundt ved de omkringliggende gader, der fører ind til selve pladsen.

Senere begyndte berlinere at strømme til området for ved selvsyn at vurdere sagen samt give udtryk for deres holdninger.

En trist og dyster atmosfære lå over området.

Sorg og medfølelse
Langt de fleste fremmødte gav udtryk for sorg og medfølelse med ofrene. Men samtidig var der flere, der ytrede, at det trods alt ikke var uventet.

- Jeg har frygtet, at nogen sådan ville ske i flere år. Og med terroranslagene i Bayern i sommer, tænkte jeg, at det nok kun var et spørgsmål om tid, før der skete noget grimt her i Berlin, sagde en midaldrende mand, der havde medbragt blomster.

Han ønskede ikke at oplyse sit navn.

Rundt om pladsen lagde berlinerne blomster og stillede stearinlys.
Rundt om pladsen lagde berlinerne blomster og stillede stearinlys.

- Der er tydeligvis nogen, der vil os det ondt. Samtidig er der blevet sparet på politi og sikkerhedskræfter. For politikerne har det handlet om kroner og øre. Men de har solgt ud af vores fælles sikkerheds, fortæller en kvinde, der præsenterer sig som Maria.

Ved en afspærring indtil pladsen stod en yngre mand og og en yngre kvinde og udvekslede holdninger med lave stemmer.

- Det er klart, at det måtte ende sådan her, når Merkel fuldstændig uden kontrol har lukket store flokke af migranter ind i vores land, så må der jo bare ske sådan noget, sagde kvinden.

- Du kan jo ikke gøre dem alle ansvarlige for en enkelt mands vanvittige opførsel, svarede manden og gik sin vej.

Meningsudvekslingen fandt sted om formiddagen. Der hvor Berlinerne stadig troede på, at politiet havde anholdt den rigtige.

Bevæbnet politi på gaden
Og flere andre tilstedeværende var enige med den unge kvinde. Andre ytrede sig ligeledes svært kritisk i forhold til tilstrømningen af migranter, som de knyttede til sommerens terror i Bayern - og nu i Berlin.

Kort efter middag fik Berlinerne tildelt et ny slag - den anholdte var ikke identisk med gerningsmanden, lød udmeldingen fra politiet.

Gerningsmanden var stadig på fri fod.

I takt med, at den triste nyheds spredte sig i området omkring pladsen, var det tydeligt, at politiet selv tog den melding ganske alvorligt. Og de mange politifolk i området blev nu forstærket af yderligere grupper betjente, hvoraf mange var bevæbnet med automatvåben.

Det samme billede gentog sig rundt om byen. Over alt i byen var svært bevæbnet politi synligt i gadebilledet. Politibusser stod overalt - og enkelte steder havde politiet også udkommanderet deres særlige pansrede køretøjer.

Imens fortsatte berlinere med at strømme til gerningsstedet for lasbtilsangrebet. På Breitscheidplazt ligger også den berømte Gedächtniskircke.

Og her stod Berlinerne i kø for at skrive i kondolencebogen, der var blevet lagt frem inde i kirken.