SOSU'er tiltalt for 88-årigs død: - De ville nok skåne min far

Sprøjtede opløste tabletter i hans blodåre. Døde på sekunder

Jørgen Jensen, 88, var udskrevet efter en hofteoperation og havde stærke smerter, da to SOSU´er gav ham medicin i en åre. (Privatfoto)
Jørgen Jensen, 88, var udskrevet efter en hofteoperation og havde stærke smerter, da to SOSU´er gav ham medicin i en åre. (Privatfoto)
Følg Krimi

- Vores far var en gammel svækket mand, der havde voldsomme smerter og var dement. Men derfor må man stadig ikke slå ham ihjel.

Lene Bøjlesen, Holstebro, fik i dag besked om, at to SOSU-assistenter fra plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj, Aarhus, er blevet tiltalt for uagtsomt manddrab på hendes og broderens 88-årige far Jørgen Jensen.

Han døde den 9. juli 2013, da SOSU-assistenterne ikke kunne få ham til at tage sin smertestillende medicin gennem munden.

I stedet opløste de smertestillende tabletter - angiveligt Pamol - i saltvand, og sprøjtede det direkte ind i blodet på den 88-årige via hans venflon.

Den tidligere bager-faglærer døde få sekunder efter af fejl-medicineringen.

Fire SOSU-assistenter blev sigtet efter dødsfaldet, men nu har statsadvokaten alene rejst tiltale mod de to, som deltog aktivt i at give Jørgen Jensens de opløste tabletter, mens sigtelserne er sluttet mod de to andre SOSU´er.

- Tror de ville lindre hans smerter
Det var gennem pressen, at Lene Bøjlesen og hendes bror Lars-Peter Jensen i dag hørte om tiltale-rejsningen.

- Nu sker der endelig noget. Vi ser frem til at få sagen afsluttet. Det var hvad, vi havde forventet, at de to SOSU´er blev tiltalt, og de to andre ikke blev det, siger Lene Bøjlesen til Ekstra Bladet.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at de har været ude på at slå ham ihjel. Jeg tror, de har villet skåne ham og lindre hans smerter. Men enhver burde da vide, at man ikke bare kan opløse nogle hovedpinepiller i vand og så sprøjte dem ind, siger Lene Bøjlesen.

Hun mener, det er en klar fejl, at SOSU´erne ikke tilkaldte en læge, så hendes far kunne få en regulær smertestillende indsprøjtning.

- Han har givetvis ikke villet samarbejde og tage pillerne gennem munden, siger hun.

Nyopereret
Jørgen Jensen var dagen før blevet udskrevet efter operation for en brækket hofte og han havde stærke smerter.

Jørgen Jensens søn, Lars-Peter Jensen, blev underrettet om dødsfaldet kort efter, at han havde besøgt sin svækkede og smerteprægede far på plejehjemmet. Dødsfaldet kom ikke uventet. Men så fik sønnen oplyst fra plejehjemmet, at der var mistanke om fejl-medicinering.

Efter dødsfaldet blev tre af de fire SOSU-assistenter bortvist fra plejehjemmet. Den fjerde blev fritaget for tjeneste.

Samtidigt gav Sundhedsstyrelsen tre af dem en 'indskrækning', så de ikke må håndtere eller administrere medicin, hvis de ellers finder et nyt job som SUSU-assistenter.

De to SOSU´er foruden uagtsomt manddrab tiltalt for overtrædelse af autorisationslovens § 75.

- Det er anklagemyndighedens vurdering, at det kun var to af SOSU-assistenterne, der aktivt bidrog til at medicinere den ældre mand på en sådan måde, at han kort efter afgik ved døden. De to er tiltalt for grov forsømmelse og skødesløshed ved at knuse og opløse medicin og give det direkte i en blodåre via venflon. Medicinen var alene beregnet til oral indtagelse, oplyser anklagemyndigheden ved Østjyllands politi.

- Anklagemyndigheden har ikke kunnet finde beviser for, at de to øvrige SOSU-assistenter deltog aktivt eller i øvrigt havde et medansvar for handlingen, der førte til mandens død, og derfor frafaldes sigtelsen mod de to, oplyser politiet.

Langstrakt sag
Sagen har været 19 måneder undervejs, fordi sagen skulle vurderes hos både embedslægen, Sundhedsstyrelsen og statsadvokaten.

Den langvarige sag har ikke blot været en belastning for Jørgen Jensens familie, men også for de sigtede SOSU-assistenter, har deres forbundsformand fra FOA Kirsten Normann og den enes advokat Henrik Garlik Jensen tidligere udtalt til Jyllandsposten.

Jørgen Jensen havde boet på det nye plejehjem Sifsgård siden februar 2012 efter at han blev ramt af en blodprop i hjernen. Tre dage før han døde faldt han og brækkede hoften. Han blev opereret og allerede dagen efter sendt hjem til Sifsgård, hvor smerterne blev værre og værre.

Sagen mod de to SOSU´er er endnu ikke berammet ved retten i Aarhus.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind