Spansk politi advarer om falske ferieboliger

Turister opdager først, de er blevet svindlet, når de ankommer til feriedestinationen, og politiet på Den Iberiske Halvø forstærker nu sine specialiserede cyberpatruljer for at komme sommerferiefiduserne til livs

Pas på, når du lejer feriebolig i Spanien. Ser det for godt ud til at være sandt, så er sandsynligheden for, at det også er det temmelig stor. Arkivfoto: Christian Ringbæk/Ritzau Scanpix
Pas på, når du lejer feriebolig i Spanien. Ser det for godt ud til at være sandt, så er sandsynligheden for, at det også er det temmelig stor. Arkivfoto: Christian Ringbæk/Ritzau Scanpix

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Er du en af dem, der åndede lettet op, da Udenrigsministeriet i Danmark løsnede på rejserestriktionerne, så turen atter kan gå til Spanien, sol og sangria i sommerferien, så er du også en af dem, som de spanske myndigheder nu sender en hilsen.

Det spanske nationalpoliti advarer nemlig nu turister om at være ekstra på vagt, når sommerferieboligen skal bookes.

Efter genåbningen af mange lande i forlængelse af den massive coronanedlukning har politiet afsløret et netværk af svindlere, der har bedraget turister for over 250.000 euro (knap 2 millioner kroner). Det oplyser Det Spanske Indenrigsministerium i en pressemeddelelse.

Udlændingene er blevet udnyttet med tilbud på attraktive ferieboliger, som de først finder ud af, de ikke kan bo i, men har betalt for, når de ankommer til destinationen. Der kan dermed være flere end de 100 tilfælde, som politiet indtil videre har fundet frem.

Efterforskningen af netværket begyndte, da turister i stigende grad begyndte at henvende sig til politistationer rundt omkring i hele Spanien.

Det har ført til en styrket cyberefterforskningen af de falske annoncer, som politiet fortsætter. En specialgruppe, som bekæmper cyberkriminalitet, gennemtrawler i disse dage nettet for tilbud på falske sommerboliger.

I sidste uge slog politiet til mod fem personer i Alicante. De er mistænkt for at være del af et netværk, som opererer i hele Spanien.

Sådan gør feriesvindlerne:

En billig og attraktiv feriebolig udbydes via netannoncer.

Når den interesserede turist henvender sig om lejemålet, bliver de bedt om at betale for reservationen og indtaste identitetsoplysninger.

Sidstnævnte er herefter i flere tilfælde blevet misbrugt til i turisternes navne at oprette bankkort, som der er blevet hævet penge på.

Kilde: Policia Nacional

Undgå feriesvindel

Lyder noget for godt til at være sandt, så er det det nok også.

Tjek dato for offentliggørelse af annonce og dens alder. Fupannoncer ændres ofte.

De er typisk skrevet i et dårligt sprog og kan være fyldt med stavefejl. Det er ikke et godt tegn.

Kontroller, om den ejendom, du er i færd med at leje, overhovedet findes.

Få så meget dokumentation fra udlejer, som du kan, og sikr dig, at vedkommende er tilknyttet til udlejningsejendommen.

Vær altid på vagt, hvis du bliver bedt om at betale forud til private.

Udlever ALDRIG bankkortoplysninger.

Jo mere kompliceret betalingsmåden er, desto større er risikoen for svindel.

Det gælder også den generelle kommunikation til udlejer. Hvis vedkommende er svær at kontakte, så hold dig væk.

Brug eksempelvis googles billedsøgnings-funktion for at se, om billederne af ferieboligen dukker op i andre sammenhænge.

Sammenlign priser på tilsvarende boliger i det område, du har booket i.

Kilder: Oficina de Seguridad del Internauta og Instituto Nacional de Ciberseguridad