Annonce:
Annonce:

Spektakulær fangeflugt: - De har helt sikkert fået hjælp

Menneskejagt: Kvindelig ansat mistænkt for at have hjulpet to mordere med at flygte fra New Yorks største fængsel

Spørgsmålet går på, hvem og hvor mange der har hjulpet to mordere med flugten, som fandt sted natten mellem fredag og lørdag. (Video: AP)
Annonce:
Følg Krimi

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Hvem der er synderen - eller synderne - vides ikke.

Men mens hundredvis af politifolk og efterforskere er på desperat menneskejagt for at finde de to mordere David Sweat og Richard Matt, der slap ud i friheden efter en spektakulær fangeflugt fra et af New Yorks mest sikre fængsler, kører en sideløbende efterforskning om, hvordan det kunne ske.

For det er ikke et spørgsmål om, men om hvem og hvor mange der har hjulpet dem med flugten, som fandt sted natten mellem fredag og lørdag.

– De har helt sikkert fået hjælp. Ellers kunne de ikke have gennemført flugten, siger New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, som ved selvsyn oplevede den imponerende flugtrute søndag.

Annonce:

En rute, der først leder om bag væggen til Sweats og Matts celler, gennem en over en halv meters murstensvæg videre via et tunnelsystem og et seks etager højt gang-system, hvor de formåede at bryde gennem en stålvæg og fik åbnet et metalrør, inden de til sidst brød op gennem et kloakdæksel på den anden side af fængselsmuren.

Ingen tvivl om, at det har taget mere en simpel fodfil at klare den opgave. Der spørges derfor, hvordan de har skaffet sig adgang til det nødvendige tunge værktøj. Og ikke mindst hvordan de er sluppet af sted med larmen, uden nogen har slået alarm.

– De blev hørt. Nogen har helt sikkert hørt dem, fastslår guvernør Cuomo.

De to dømte mordere brugte forskellige former for værktøj til flugten. (Foto: AP)
De to dømte mordere brugte forskellige former for værktøj til flugten. (Foto: AP)
 

De to flugtfanger efterlod en seddel, hvor de ønskede fængselsfunktionærerne 'en god dag'. (Foto: AP)
De to flugtfanger efterlod en seddel, hvor de ønskede fængselsfunktionærerne 'en god dag'. (Foto: AP)

Fængslet Clinton Correctional Facility ligger tæt på den canadiske grænse. (Foto: AP)
Fængslet Clinton Correctional Facility ligger tæt på den canadiske grænse. (Foto: AP)

Charmerede måske kvindelig ansat
Mandag stod det klart, at en kvindelig medarbejder i Clinton Correctional Facility, der ligger tæt på den canadiske grænse, bliver undersøgt og er mistænkt for at være medskyldig. 48-årige Richard Matt er nemlig ikke kun kendt som morder, men også som en ’ladies man’ og kan måske have charmet sig ind på den kvindelige medarbejder, som allerede er blevet forflyttet.

Annonce:

Samtlige medarbejdere, fængselsbetjente, civile og håndværkere gås nu igennem, og alt værktøj i det, der med 3000 indsatte er New Yorks største fængsel, er ved at blive optalt.

Matt er idømt 25 års fængsel til livstid for en 1997-kidnapning, drab og partering af sin tidligere chef, mens den 34-årige Sweat afsoner en livstidsstraf for et politidrab i 2002.

Unavngivne kilder siger til flere amerikanske medier, at der ikke er tvivl om, at en insider har hjulpet de to mordere. Sandsynligvis har de også fået yderligere hjælp på den anden side. Ikke mindst fordi flugtplanen har taget uger at gøre klar.

– Den slags tager uger, hvis ikke måneder at forberede. Det er veltilrettelagt og velgennemtænkt og må have stået på i længere tid, udtaler en kilde ifølge New York Post.

Uanset hvor lang tid det har taget, har flugtparret haft tid – og humor – nok til at sende myndighederne en personlig hilsen som afskedssalut. På kloakdækslet var nemlig efterladt en gul post-it-seddel med en stor-tandet kineser og ordene: ’Have a nice day’.

Annonce:

– Dette var den første fangeflugt fra fængslet siden 1865, men jeg vil sikre mig, at det bliver den sidste. Jeg er sikker på, at de har været klar over dette, og at det ville blive en stor ting. Men vi skal nok finde dem, så de kan få deres seddel igen, lød det stålfast fra Andrew Cuomo.

 I mellemtiden leder over 250 politifolk på gader og stræder og i skovområder efter spor af de to fanger, som har fået en dusør på 100.000 dollars på deres hoveder, men som med myndighedernes nøgternt ærlige ræsonnement dog ’kan befinde sig overalt’.

Flere end 250 politifolk leder efter de to fanger. (Foto: AP)
Flere end 250 politifolk leder efter de to fanger. (Foto: AP)

David Sweat. (Foto: AP)
David Sweat. (Foto: AP)

Richard Matt. (Foto: AP)
Richard Matt. (Foto: AP)
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: