Annonce:
Annonce:

Spektakulær flugt: Hårdere straf til NNV-boss

Østre Landsret har skærpet straffen for den befrielsesaktion, hvor Hemin Dilshad Saleh blev befriet ved hjælp af gasvåben skjult i kage

Bandelederen flygtede fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Arkivfoto: Per Rasmussen
Bandelederen flygtede fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Arkivfoto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Krimi

Aktionen var nøje planlagt. Udførelsen brutal. Fire social- og sundhedsassistenter blev truet på livet flere gange med våben, der godt nok var ladt med løse skud, men som fremstod som skarpe våben. I situationen må det have 'fremstået meget skræmmende'.

Sådan lyder det blandt andet i Østre Landsrets begrundelse for at skærpe byrettens straffe i sagen om en voldsom og spektakulær fangeflugt i november 2019.

Her blev bandelederen Hemin Dilshad Saleh med hjælp fra flere medlemmer af NNV befriet fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Sådan flygtede Hemin Dilshad Saleh fra psykiatrisygehuset i Slagelse.
 

Annonce:

I dag har Østre Landsret i en ankesag skærpet Hemin Dilshad Salehs straf til et år og ni måneders fængsel. Det er et halvt år mere, end han fik i byretten.

Forsvarer: Jeg er overrasket

Hemin Dilshad Salehs forsvarer, Louise Bott Traberg Smidt, undrer sig over, at straffen for hendes klient er blevet skærpet med seks måneder.

- Jeg er overrasket over resultatet, og vi overvejer nu, om vi skal ansøge procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet ved Højesteret.

Advokaten henviser til en lignende sag fra Nykøbing Falster Sygehus i september 2018. Her blev fem mænd i byretten dømt tre og et halvt års fængsel for deres roller under en dramatisk fangeflugt. En 33-årig mand blev befriet, da han var på hospitalet for at blive behandlet for et mavesår, og tre fængselsfunktionærer blev truet med en attrap-pistol og peberspray.

Østre Landsret sænkede straffen til mellem seks og ni måneders fængsel. Det skyldes, at de kun blev dømt for flugten, men ikke for at være i besiddelse af en ægte pistol.

- Derfor er det overraskende, at man skærper straffen i det her tilfælde, og det giver i hvert fald noget usikkerhed om retspraksis, siger Louise Bott Traberg Smidt.

Den i dag 26-årige bandefigur sad surrogatfængslet i forbindelse med en sag om overfald, da han ved hjælp af to gasvåben, som lå skjult i en bradepandekage overtrukket med glasur og flødeskum, truede sig ud i friheden.

Landsretten lægger vægt på, at Hemin Dilshad Saleh - udover at være straffet adskillige gange tidligere - var iniviativtager til befrielsesaktionen, at han både pegede på personalet med et skydevåben og satte det for hovedet af to af dem. Det var også ham, der affyrede det løse skud.

Politi ved retspsykiatrisk afdeling i Slagelse efter flugten. Arkivfoto: Per Rasmussen
Politi ved retspsykiatrisk afdeling i Slagelse efter flugten. Arkivfoto: Per Rasmussen

For i hvert fald en af de fire social- og sundhedsassistenter, der blev truet, har episoden haft voldsomme konsekvenser. Hun er i dag ikke i stand til at arbejde.

Annonce:

- Jeg har altid været psykisk stærk. Jeg var tovholderen i min familie med mine børn og mine søskende, nu sidder jeg bare. Jeg gør ikke noget. Jeg er bange for alting, fortæller hun i et stort interview med fagbladet FOA i forbindelse med ankesagen.

'Jeg kender ikke det her liv'
Camilla, som ikke har ønsket at have sit efternavn frem, har 25 års erfaring som social- og sundhedsassistent i retspsykiatrien. Men 19. november for to år ændrede alt sig, da hun fik sat en pistol i nakken, og hendes ene fod blev strejfet af en susen fra det løse skud.

Hun har forsøgt at vende tilbage til arbejdet, men hver gang har hun måttet opgive.

- Jeg har svært ved at acceptere, at en knægt, der er yngre end mit yngste barn, har revet tæppet væk under mit liv på den måde. Og jeg kender ikke det her liv. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal agere i det, fortæller hun.

Anklager: Jeg er tilfreds

Bandelederen havde adskillige hjælpere til sin flugt.

En 19-årig mand, som medbragte kagen til psykiatri-afdelingen under påskud af at være Salehs fætter og som ligeledes truede personalet, er blevet idømt et år og tre måneders fængsel.

Hans straf er blevet skærpet tre måneder i forhold til byretten, men han får tre måneder mindre end to andre medskyldige, som blandt andet er dømt for at deltage i planlægningen af flugten og for at stille flugtbiler til rådighed.

Ifølge senioranklager Steen Saabye er der i dommen taget hensyn til den 19-åriges unge alder. Manden var 17 år på gerningstidspunktet og altså mindreårig.

- Jeg er overordnet tilfreds med, at landsretten har set med alvor på sagen, og at man har skærpet straffene, siger senioranklageren til Ekstra Bladet.

En enkelt af de fem dømte blev idømt to år og tre måneders fængsel i byretten. Han får i landsretten et år og tre måneders fængsel, men det skyldes, at straffen fastsættes som en tillægsstraf til en anden dom, hvor han blev idømt tre år og tre måneders fængsel for narkokriminalitet.

Udover fængselsstraffe stadfæstede landsretten også opholdsforbuddet for de dømte i et afgrænset område på Nørrebro og Nordvest i København i tre år gældende fra endelig dom.

Hemin Dilshad Saleh blev efterlyst med dette billede. Politifoto
Hemin Dilshad Saleh blev efterlyst med dette billede. Politifoto

 

I toppen af berygtet bande

Ved fangeflugten for to år siden var 26-årige Hemin Dilshad Saleh den ubestridte bandeleder af NNV, og i dommen fra Østre Landsret omtales han stadig som leder af bandegrupperingen.

Annonce:

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger bliver Saleh dog i øjeblikket udfordret på sin position, men han befinder sig fortsat øverst i hierakiet.

NNV er en bandegruppering i det københavnske nordvestkvarter, som de seneste måneder har gjort sig blodigt bemærket i en brutal konflikt med den svenske gruppering Söderkulla udenfor Malmö.

Konflikten brød ud i starten af december, hvor et 27-årigt medlem af NNV blev dræbt med et skud i ryggen på Nørrebrogade. Kun 19 timer senere blev en 17-årig bulgarsk statsborger dræbt i en frisørsalon i Rødovre. En 15-årig kunde blev skudt i hånden, mens indehaveren af frisøren fik flere skud i maven, men overlevede.

Annonce:

'Hellere deres mødre græder end vores'
I Malmø er en 25-årig dansk statsborger blevet dræbt i forbindelse med konflikten. Efter drabet kunne Ekstra Bladet fortælle, at offeret havde relationer til personkredsen omkring selvsamme frisørsalon i Rødovre. Samme aften som drabet sendte gadebanden NNV et ildevarslende budskab på sociale medier. 'Hellere deres mødre græder end vores,' lød teksten, der blev efterfulgt af et billede, hvor det svenske boligkvarter var tagget.

Natten til i dag fredag 4. februar udbrød der brand i frisørsalonen. Politiet mener, at branden er påsat.

NNV blev født ud af en intern konflikt i den københavnske gadebande Brothas. 16. september 2018 var Hemin Dilshad Saleh blandt de 11 bandefolk, der gennemtæskede og stak en mand i halsen med kniv. Det var under varetægtsfængslingen i den sag, at Saleh stak af under et ophold på psykiatrisk afdeling.

Han var på flugt i tre måneder, før han blev anholdt. Ved den efterfølgende retssag blev han idømt 12 måneders fængsel.

Hemin Dilshad Saleh bliver anholdt af specialstyrker i Spanien tre måneder efter sin flugt. Politifoto
Hemin Dilshad Saleh bliver anholdt af specialstyrker i Spanien tre måneder efter sin flugt. Politifoto
 

Sæt lyd på Bandeland

Bandeland er Ekstra Bladets podcastserie af samme navn. Første sæson går bag en af Danmarks mest berygtede bander, Loyal to Familia.

Du kan gratis lytte til alle afsnit i serien her:

Læs mere på bandeland.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: