Spritbilist årsag til kvindes død: 'Jeg tænkte slet ikke'

En 24-årig mand brød sammen i retten, da han blev spurgt til detaljer i en ulykke, der kostede en 28-årig mor livet og kvæstede hendes mand og etårige søn

Politi og redningsmandskab arbejdede på ulykkesstedet i flere timer, mens den 24-årige var stukket af. Video: Presse-fotos.dk/Scanpix 2020
Følg Krimi

En 24-årig mekaniker var fattet og næsten manisk rolig, da han fortalte om, hvor meget han havde drukket. Både på sin arbejdsplads på et værksted i Gislinge og siden på værtshuset Kontoret i Asnæs. Men da han begyndte at fortælle om den efterfølgende frontalulykke, hvor en 28-årig uskyldig mor mistede livet, trillede tårerne ned ad kinderne på ham, og han havde svært ved at undgå at hulke sig gennem detaljerne.

- Så prøver jeg at trække til højre, men det kan jeg ikke nå, sagde den 24-årige og begyndte at hulke midt i sætningen.

På værtshus i tre timer
Inden da havde den nyklippede tiltalte i Retten i Holbæk fortalt, hvordan han efter sin egen hukommelse havde drukket fem-seks øl og en irsk kaffe. Først med en kollega og en ven på værkstedet frem til klokken 15.30 og siden over tre timer på værtshuset.

Kvindens bil havnede ude på en mark, hvor der i dagene efter blev lagt buketter og hilsener. Foto: Per Rasmussen
Kvindens bil havnede ude på en mark, hvor der i dagene efter blev lagt buketter og hilsener. Foto: Per Rasmussen
 

Det stemte imidlertid ikke helt overens med anklager Sophia Luxfords præsentation af en regning fra værtshuset dateret 14. februar, hvor ulykken skete.

På den stod den 24-åriges navn samt en drink, to øl, to shots og fire gange ti 'æblekager'. Sidstnævnte var ifølge den tiltalte shots, men han huskede ikke, at han selv havde drukket nogen.

Politiet har gennemgået billeder fra et overvågningskamera på værtshuset, og over de tre timer blev den tiltalte set drikke en drink, fem øl og 14 shots.

Afviser aggressiv kørsel
Trods de mange genstande valgte den 24-årig at køre fra værtshuset i sin BMW. Da han nåede ud af Asnæs klokken 18.50, trykkede han speederen i bund for at foretage en overhaling, forklarede han i retten. Sammenstødet skete ifølge en bilinspektør ved en fart af mellem 80 og 100 km/t.

- Jeg synes ikke, jeg havde en aggressiv kørsel inden overhalingen. Jeg overhalede lige omkring, hvor jeg kom ud af byen. Jeg kunne ikke se nogen forlygter i hvert fald. Jeg når ikke forbi den bil, jeg er i gang med at overhale. Jeg når nok lige lidt foran ham, men ikke med hele bilen. Så kan jeg se, at der kommer et par forlygter, lød den 24-åriges forklaring.

Ulykken skete på toppen af bakken, og oversigtsforholdene er ikke de bedste for bilister, der ønsker at overhale. Foto: Per Rasmussen
Ulykken skete på toppen af bakken, og oversigtsforholdene er ikke de bedste for bilister, der ønsker at overhale. Foto: Per Rasmussen
 

Bag forlygternes skær sad en 28-årig mor ved siden af sin mand og med parrets etårige søn bag sig. Moren kørte bilen og havde ikke en chance for at undgå sammenstødet, der skete på en bakketop.

Voldsomme kvæstelser
Hun blev dræbt på stedet, mens hendes ægtefælle og sønnen pådrog sig svære kvæstelser. Af anklageskriftet fremgår det, at ægtefællen brækkede venstre knæskal, beskadigede milten, fik hul på lungehinden samt pådrog sig trykkede ribben og hjernerystelse.

Den lille søn fik brud på anden nakkehvirvel og har nu fået påmonteret et korset.

De står begge over for et længere genoptræningsforløb.

Den tiltalte slap fra ulykken med en beskadiget fod, og det er muligvis den skade, der gør, at han kom humpende ind i retten flankeret af to kvindelige betjente fra Kriminalforsorgen.

Et fakkeltog blandt Asnæs-borgerne endte en uge efter ulykken ved ulykkesstedet, hvor der blev holdt et minuts stilhed. Foto: Per Rasmussen
Et fakkeltog blandt Asnæs-borgerne endte en uge efter ulykken ved ulykkesstedet, hvor der blev holdt et minuts stilhed. Foto: Per Rasmussen
 

Den 24-årige havde i sit forsøg på at undgå sammenstødet først påkørt den bil, han var i færd med at overhale, inden den bragede sammen med kvindens bil. Hans BMW snurrede rundt, og han havde svært ved at komme ud af bilen efter ulykken, forklarede han.

- Jeg sidder fast, og så går jeg lidt i panik. Jeg er fastklemt med venstre fod. Den prøver jeg på at hive fri. Jeg ved ikke, hvorfor jeg stikker af derfra. Jeg går ud på en mark. Der ringer jeg til en kammerat og fortæller, hvad der er sket, og beder ham om at komme og hente mig, sagde den 24-årige i retten.

Anholdt på hospitalet
De kørte hjem til kammeraten, og herfra kontaktede den 24-årige en advokat, der bad ham om at tage på hospitalet, hvor politiet ville sidde og vente på ham.

Et par timer efter ulykken viste en blodprøve, at den 24-årige havde en alkoholpromille i blodet på 1,16.

Godt 100 borgere fra Asnæs deltog en uge efter ulykken i et fakkeltog til ære for den 28-årige kvinde, der mistede livet. Foto: Per Rasmussen
Godt 100 borgere fra Asnæs deltog en uge efter ulykken i et fakkeltog til ære for den 28-årige kvinde, der mistede livet. Foto: Per Rasmussen
 

Det var egentlig meningen, at den 24-årige skulle have sin dom. Men både forsvarer, anklager og dommeren var enige i, at den 24-årige efter sin forklaring alligevel ikke kunne erkende sig skyldig i fuldt omfang i forhold til anklagemyndighedens tiltale.

Sag skal gå om
Det var navnlig påstanden om, at den 24-årige var flygtet fra ulykkesstedet og med vilje havde efterladt ofrene i hjælpeløs tilstand, som der var tvivl om.

Derfor besluttede dommeren, at sagen skal for igen, så manden skal stilles foran en domsmandsret på et senere tidspunkt.

- Interesserede du dig slet ikke for, hvordan dem, der var i den bil, du stødte sammen med, havde det, ville dommeren vide.

- Jeg tænkte slet ikke, svarede den 24-årige, som i retten var klædt i sorte jeans og skjorte.

Den 24-årige blev efter retsmødet igen varetægtsfængslet frem til foreløbig 26. maj.

Person omkommet i trafikulykke

Mand fængslet: Stak af efter dødsulykke

Så 28-årig mor blive dræbt af spritbilist: - Det er jo nærmest mord

Mor dræbt af spritbilist: Nu skal vejen undersøges

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+