Annonce:
Annonce:

Spritny rapport: USA holder omfattende tortur hemmelig

Menneskerettigheds-organisationen Human Rights Watch her netop offentliggjort en rapport, hvor de beskylder den amerikanske regering for at holde omfattende tortur hemmelig

Human Rights Watch har også lavet denne video i forbindelse med rapporten
Annonce:
Følg Krimi

Hemmelige fangekældre i udlandet, omfattende tortur, ingen rettergang og ekstrem hemmeligholdelse.

Det er blot nogle af menneskerettigheds-organisationens Human Rights Watchs harske kritikpunkter af USA's ageren efter terrorangrebet den 11. september 2001.

USA bekendtgjorde, at de ville stoppe denne praksis i 2009, som brød Geneve-konventionen på flere punkter. Men på trods af dette, er der stadig gruopvækkende ting, der bliver holdt skjult for offentligheden.

Beskyldningerne fremkommer i en dugfrisk 153 sider lang rapport, der er udkommet tirsdag, og som du kan læse her.

Annonce:

'CIA startede et globalt og regeringsgodkendt program, hvor de bortførte folk over hele verden, holdt dem som fanger i hemmelige fængsler - nogle gange i flere år - hvor de torturerede dem eller på anden måde gjorde dem stor skade', står der blandt andet i rapporten. Selv om programmet officielt endte i 2009, fortsætter hemmeligholdelsen stadig', lyder det i rapporten, hvor Human Rights Watch kræver en uafhængig undersøgelse for at få alt frem i lyset.

Kræver Bush undersøgt
Blandt andet den tidligere præsident George W. Bush, hans vicepræsident Dick Cheeney og flere højtstående personer i den amerikanske efterretningstjeneste skal undersøges, forlanger menneskerettigheds-organisationen.

'Vi mener, at en uafhængig og upartisk undersøgelse, hvor der er adgang til senatets fulde rapport, andre informationer som regeringen holder hemmelige og interviews med med nuværende og tidligere fanger, vil give nye beviser om forbrydelserne og vil kunne identificere flere mistænkte, end vi gør her', står der i videre i undersøgelsen. 

Flere gange omtaler den nye rapport senatets 528 sider lange udredning fra december 2014.

Tortur-rapport: Så ydmygende var mishandlingen

Annonce:

Tvangsfodret i endetarmen
Rapporten beskriver, hvordan fanger blev udsat for forskellige former for vold, blev isoleret og nægtet søvn i dagevis samt udsat for simuleret drukning - waterboarding.

Blandt rapportens mere bizarre eksempler er, at forhørslederne i flere tilfælde tvang mad og væske op i endetarmen på fangerne.

Mindst fem fanger blev udsat for denne form for omvendt tvangsfodring, der med en engelsk betegnelse kaldes for 'rectal rehydration' og 'rectal feeding'.

Ifølge rapporten var CIAs ledelse desuden advaret om, at rutinemæssige undersøgelser af terrorfangernes tarmåbninger ofte blev udført med 'overdreven magtanvendelse.'

5 voldsomme metoder:

1: Fanger blev truer med vold og sexovergreb mod familiemedlemmer

2: Khalid Sheik Mohammed blev udsat for simuleret drukning 183 gange

3: Fanger blev tvunget til at stå op, selv om deres fødder var brækkede

4: Fanger blev holdt vågne i op til 180 timer i træk

5: Fangen Gul Rahman døde af kulde i CIAs varetægt

(Kilde: Senate Intelligence Committees Summary Report)

Artiklen fortsætter under billedet:

Majid Khan, der lige nu afsoner 18 års fængsel for terrorister, fik på et tidspunkt sin frokost, bestående af hummus, pasta, rosiner og nødder i på pureret form, gennem endetarmen. (Foto: AP)
Majid Khan, der lige nu afsoner 18 års fængsel for terrorister, fik på et tidspunkt sin frokost, bestående af hummus, pasta, rosiner og nødder i på pureret form, gennem endetarmen. (Foto: AP)
 

Beviserne er tydelige
Human Rights Watchs rapport mener dog ikke, at senatets kulegravning har haft den ønskede effekt.

Der er dog heller ikke nogle i toppen af den amerikanske efterretningstjeneste eller i den daværende politiske ledelse, der er blevet sigtet for forbrydelser i forbindelse med de gruopvækkende oplysninger.

Annonce:

'Human Rights Watch konkluderer, at der er tydelige beviser til at åbne en ny undersøgelse, der skal kulegrave mistanken mod flere amerikanske myndighedspersoner, der har haft tilknytning til CIA-programmet', skriver de og opremser forbrydelser som tortur, overfald, seksuel udnyttelse, krigsforbrydelser og sammensværgelse til at begå disse forbrydelser.  

Du kan læse den fulde rapport her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: