Spytte-manden lagt i bunke af uopklarede sager

Lokalpolitiet i Nakskov har alt for travlt med sager om vold, overgreb mod børn og menneskesmugling til at tage sig af politianmeldelse af mand, der angiveligt spyttede mod flygtninge

Informations foto af midaldrende mand, der ifølge fotografen spytter efter en gruppe flygtninge på motorvejen under sig, forargede mange. Men var det i virkeligheden vindruekerner, som manden ville af med? (Foto: Sigrid Nygaard/POLFOTO)
Informations foto af midaldrende mand, der ifølge fotografen spytter efter en gruppe flygtninge på motorvejen under sig, forargede mange. Men var det i virkeligheden vindruekerner, som manden ville af med? (Foto: Sigrid Nygaard/POLFOTO)
Følg Krimi

Politianmeldelsen af en midaldrende mand, der tilsyneladende var så forarget over en gruppe flygtninges vandring på motorvejen ved Rødbyhavn, at han spyttede efter dem fra en bro, er blevet henlagt på ubestemt tid.

Det fortæller sektionsleder ved politiet i Nakskov, Bøje Jørgensen, til Ekstra Bladet.

Dermed må offentligheden og måske også flygtningene vente på at få besked om, hvorvidt det i virkeligheden var dem, manden spyttede efter.

- Sagen ligger stadig til sagsbehandling. Og det gør den på grund af den ekstraordinært pressede situation, som politiet er i, og som gør, at vi er nødt til at prioritere opgaverne. Nogen gange lader vi os ikke styre af, hvad medierne mener er vigtigt. Sådan er det i dette tilfælde. Der kan være sager om vold og overgreb mod børn, som vi vurderer er langt vigtigere, siger Bøje Jørgensen til Ekstra Bladet.

Spytte-manden meldt til politiet

Flygtninge gik på motorvej
Det var mandag 7. september, at en fotograf fra Information tog opstilling på en bro, der krydser motorvejen E47 et par kilometer nord for Rødbyhavn, hvor de første større hold flygtninge fra Syrien og Irak dukkede op med tog fra Tyskland.

Flygtningene fik ikke lov til at køre videre, selv om de nægtede at søge asyl i Danmark og for de fleste vedkommende ville videre til Sverige.

Det fik en stor gruppe til at begive sig af sted på egen hånd i retning mod Sverige. Den mest direkte vej var motorvejen, og politiet lod dem faktisk gå på motorvejen, som blev spærret i en periode.

Informations fotograf, Sigrid Nygaard, ville egentlig tage billeder af gruppen af flygtninge, men på landevejsbroen over motorvejen konstaterede hun, at en midaldrende mand stod og spyttede efter flygtningene. Og det valgte fotografen siden at tage et billede af, som gik land og rige rundt.

- Han råbte først skrid, så spyttede han efter dem flere gange og så gav han dem fuckfingeren, siger Sigrid Nygaard, fotograf på Information til Ekstra Bladet.

Forargelse blandt politikere
Selv om politiet altså ikke prioriterer sagen om spytte-manden særlig højt, så har flere folketingspolitikere en anden opfattelse.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen mente, at manden havde gjort sig fortjent til en god gammeldags endefuld.

- Det er ydmygende og foragteligt. Hvis man er så uopdragen og modbydelig, at man spytter på folk, så skal man have et par flade, sagde han.

Og Konservatives Mette Abildgaard 'væmmedes', skrev hun i et opslag på facebook.

Flere andre valgte også at kommentere på episoden. Herunder Jesper Petersen, Jakob Engel-Schmidt og Henrik Qvortrup.

Øjenvidne så ham spytte
Også Lili Faxholm Vilhelmsen var til stede på broen og så manden spytte.

- Han spyttede flere gange. Lige pludselig sagde konen 'nu stopper du', og så trak han sig tilbage. Jeg så ikke, hvad der skete derefter, for jeg havde tårer i øjnene. Jeg var meget berørt, siger Lili Faxholm Vilhelmsen og tilføjer:

Lilli Faxholm Vilhelmsen var på broen for at tage billeder med sin telefon. (Foto: Per Rasmussen)
Lilli Faxholm Vilhelmsen var på broen for at tage billeder med sin telefon. (Foto: Per Rasmussen)

- Man kan ikke behandle folk på den måde. De har knoklet i flere måneder for at komme op til et land, hvor der ikke er skyderi. Så det er uforskammet at sådan en mand står og spytter dem i hovedet.

Øjenvidne bekræfter: Spytte-manden fik mig til at græde

Fik flere anmeldelser
Efterfølgende valgte flere danskere at melde manden til politiet, har politiet fortalt til Ekstra Bladet.

- Vi har modtaget nogle anmeldelser, der går på spytteriet, og det kigger vi selvfølgelig på nu, fortæller Carsten Andersen.

Og det tager altså længere tid end først antaget.

- Det er ikke noget, der tager særlig lang tid at behandle, når vi først når til sagen i bunken, siger Bøje Jørgensen, som konstaterer, at han og hans kolleger på Lolland siden 7. september har haft ualmindeligt travlt med især sager om menneskesmugling.

- Ja, hold da helt op, siger Bøje Jørgensen.

Ekstra Bladet forsøgte i september at få den midaldrende mand i tale og var også forbi hans adresse for at banke på. Men manden har ikke ønsket at komme i dialog med Ekstra Bladets journalister.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time