Statoil undersøges for korruption

Statoil har postet millioner i et ikke-eksisterende angolansk forskningscenter og undersøges nu af politiet

Det norske bagmandspoliti, Økokrim, har indledt en undersøgelse af Statoil for massiv korruption i Angola. Det skriver Dagens Næringsliv.

Der er tale om såkaldte forundersøgelser og ikke en decideret efterforskning.

Undersøgelsen er startet for at afdække, hvad de 715 millioner norske kroner, Statoil har udbetalt som 'sociale bidrag' til det statsejede angolanske olieselskab Sonangol, er gået til.

Blandt andet er der gået 420 millioner norske kroner til et forsknings- og teknologicenter, der ifølge Dagens Næringsliv ikke eksisterer på andet end papir.

- Vi har lagt vægt på at være åbne og fyldestgørende i vores information til Olje- og energidepartementet. Vores udbetalinger til sociale formål i Angola er gjort i overensstemmelse med antikorruptionslovningen, skriver Statoil i et svar til det norske medie.

Olieselskabet skriver derudover, at det frivilligt har informeret Økokrim om sagen.

Pengene er faldet i forbindelse med, at Statoil i 2011 gav 12 milliarder norske kroner for fem olielicenser ud for Anglolas kyst. Små fem milliarder blev betalt til en post kaldet 'signaturbonus', og fra denne post er støtten til centret taget.

Angola er et af verdens mest korrupte lande. Landet ligger som nummer 161 ud ad 175 lande på Transparency Internationals liste over korrupte lande i verden.