Annonce:
Annonce:

Statsadvokaten ind i historisk korruptionssag

Nu køres det tunge skyts frem i sag om omfattende bestikkelse, som ifølge sigtelserne skulle sikre it-gigant millionaftaler med det offentlige

It-giganten Atea står i centrum i den store bestikkelsessag. Foto: Lars Krabbe
It-giganten Atea står i centrum i den store bestikkelsessag. Foto: Lars Krabbe
Annonce:
Følg Krimi

Anklagemyndigheden opruster nu i den store sag om mulig bestikkelse af offentligt ansatte, hvor seks personer sidder varetægtsfængslet.

Sagen har hidtil været efterforsket i et samarbejde mellem Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), men nu overtager den specialiserede enhed SØIK hele ansvaret for sagen.

Seks fængslet i sag om bestikkelse

- Det er en usædvanlig sag, der omfatter mistanke om blandt andet bestikkelse af ansatte hos en række offentlige myndigheder. Derfor har jeg efter en samlet vurdering besluttet, at ansvaret for efterforskningen bliver placeret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.

Sigtelse: IT-firmaer 'smurte' offentligt ansatte med penge og rejser

Annonce:

Sagen begyndte at rulle i offentligheden tirsdag, efter politiet havde ransaget 17 adresser på Sjælland og anholdt 13 personer, som er sigtet efter straffelovens  paragraffer om bestikkelse af offentligt ansatte.

Fakta: Danmarks største sag om bestikkelse

13 personer blev sidste tirsdag anholdt i en koordineret politiaktion.

Seks af de 13 blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Nykøbing Falster og sigtet for at have spillet forskellige roller i en omfattende sag om bestikkelse af blandt andet offentlige myndigheder. Der er navneforbud i sagen.

Fire af de seks nu varetægtsfængslede mænd er tidligere ledende medarbejdere i it-virksomheden Atea.

En er it-ansat i Region Sjælland, mens den sidste er en topfigur i Rigspolitiet.

Blandt de øvrige sigtede i sagen, som ikke sidder fængslet, er Atea-direktør Morten Felding.

Ifølge sigtelsen havde Atea stillet en konto med en million kroner til rådighed for medarbejderen fra Region Sjælland og den sigtede fra Rigspolitiet.

I november 2014 brugte de to offentlige ansatte angiveligt 80.000 kroner fra kontoen på en luksusrejse til Dubai sammen med en af lederne fra Atea.

Rigspolitiet har iværksat en intern undersøgelse, der skal afklare, om der er foregået uregelmæssigheder i forbindelse med den sigtedes ansættelse i politiet.

Seks personer blev efter et langt retsmøde tirsdag varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. De fire er tidligere ledere i it-giganten Atea, mens de sidste to er offentligt ansatte i henholdsvis Rigspolitiet og Region Sjælland.

- Varetægtsfængslingerne giver os arbejdsro til nu at komme dybere ind i denne her sag, der på mange måder er helt usædvanlig. Det er heldigvis sjældent, at vi i Danmark har sager om bestikkelse af offentligt ansatte. Derfor er det selvfølgelig en sag, som jeg giver allerhøjeste prioritet. Vi skal have fuldstændig afdækning af, hvad der er foregået, og om der er sket noget strafbart, som nogle skal stilles til ansvar for, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, som varsler en 'intens og omfattende efterforskning', hvor hver en sten vil blive vendt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: