Annonce:
Annonce:

Statsligt byggeri i pengeproblemer: Budget overskredet med MANGE millioner

Overskredet med mindst 160 millioner allerede - nu er der kamp om, hvem der skal betale

Det er Bygningsstyrelsen, der står for byggeriet af Niels Bohr Bygningen, der ligger ud til Jagtvej på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro.
Foto: Bygningsstyrelsen
Det er Bygningsstyrelsen, der står for byggeriet af Niels Bohr Bygningen, der ligger ud til Jagtvej på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro. Foto: Bygningsstyrelsen
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Det statslige prestigebyggeri - Niels Bohr bygningen ved Københavns Universitet - er ramt af både voldsomme problemer og større overskridelser af budgettet.

Egentlig skulle den kommende forskerbygning, opkaldt efter en af vores fremmeste videnskabsmænd, være taget i brug ved årsskiftet, men allerede nu fortæller Peter Eg Nielsen, kommunikationsmedarbejder ved Bygningsstyrelsen, at bygningen først forventes at kunne tages i brug ved kommende nytår.

Dertil kommer, at budgettet for byggeriet ligeledes er overskredet.

- Det er ikke endeligt afklaret, hvor stor budgetoverskridelsen bliver. Det skyldes blandt andet, at en registrering af arbejde udført af VVS- og ventilationsentreprenørerne, Inabensa Danmark, stadig er i gang hos Voldgiftsnævnets syn- og skønsmænd, skriver han i en email til Ekstra Bladet.

Annonce:

Oprindeligt var byggeriet budgetteret til 1.6 milliarder kroner. Men foreløbigt forventes byggeriet at blive mindst 160 millioner kroner dyrere - det skriver Ingeniøren.

Her beskrives det, hvordan transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), sendte en orientering om byggeriets skæve gang til Folketingets finansudvalg.

Lavt tal
I orienteringen oplyste ministeren, at han forventede at sende et såkaldt ‘søgende aktstykke’ til finansudvalget inden sommeren 2017. Et sådant aktstykke er nødvendigt, hvis et byggeprojekt er ved at gå 10 procent over budgettet. Ingeniøren har derfor spurgt Bygningsstyrelsen, om styrelsen forventer, at budgettet vil blive overskredet med mere end ti procent. Det har styrelsen bekræftet overfor Ingeniøren.

Kilder med indsigt i byggeriet fortæller, at tallet er konservativt og lavt sat. Formentlig vil det endelige beløb være langt større.

Annonce:

Grundlæggende er der to årsager til forsinkelsen. Dels har Københavns Universitet ønsket nogle projektændringer, og dels har der været voldsomme problemer med Inabensa Danmarks spanske moderselskab, Instalaciones Inabensa, der vandt den 202 millioner kroner store opgave med at installere vvs- og ventilationssystemer i byggeriet.

Ifølge redegørelsen er der ikke noget overblik over, hvor slemt det står til i forhold til byggeriet. Det forsøger fagfolk nu at hitte rede på.

Fyrede entreprenøren
Tidligere i år valgte Bygningsstyrelsen at fyre det spanske VVS og ventilationsfirma, hvilket ifølge Ekstra Bladets oplysninger har medført, at store dele af i hvert fald ventilationsudstyret skal udskiftes.

I følge uniavisen skyldes fyringen af det spanske firma 'store forsinkelser i fremdriften af Inabensa Danmarks arbejder samt væsentligt svigt i kvaliteten.'

Derudover har der været svamp i kælderen, fordi man begyndte at opsætte gipsplader før der var lagt tag på bygningen. Og da det så begyndte at regne, trængte vandet ned i kælderen og forårsagede de omtalte fugtskader, erfarer Ekstra Bladet.

Annonce:

Det bekræfter Bygningsstyrelsen over for Ekstra Bladet. Skaderne er nu forsøgt udbedret med udskiftning af plader samt sprøjtning med svampe-dræbende midler.

Det er Bygningsstyrelsen, der hører under under Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, der står for byggeriet og som efterfølgende vil være ejeren, der lejer ud til Københavns Universitet.

Og foreløbigt ser det ud til, at det er Københavns Universitet, der kommer til at hænge på den ekstra regning i forbindelse med budgetoverskridelser i forbindelse med problemer ved byggeriet, skriver Uniavisen.

En ordning ledelsen ved Københavns Universitet selvsagt ikke er tilfreds med.

Fakta om Niels Bohr Bygningen

Når det engang står færdigt, er det planen, at Niels Bohr Bygningen skal huse forskning i forbindelse med de fysiske, kemiske, datalogiske, matematiske og naturfagsdidaktiske fag på Københavns Universitet-

'Nybyggeriet er for hele Danmark en fremtidssikret investering i viden til gavn for vores konkurrenceevne, økonomiske vækst og samfundets udvikling', skriver Københavns Universitet på deres hjemmeside.

Her skal der været plads til:

3.000-4.000 studerende

800 undervisningsaktive forskere

260 ph.d.-studerende

200 tekniske og administrative medarbejdere

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: