Stigning i grim kriminalitetsform: Børnene opdager det ikke altid

Der ses en stigning i tilfælde af grooming over hele Europa. Nu skal en kampagne sætte fokus på problemet

En ny kampagne skal lære børn at sige nej til at dele nøgenfotos med online-venner, de ikke kender. Foto fra Europols 'Sig nej'-kampagne mod grooming
En ny kampagne skal lære børn at sige nej til at dele nøgenfotos med online-venner, de ikke kender. Foto fra Europols 'Sig nej'-kampagne mod grooming
Følg Krimi

Det er slet ikke sikkert, at børn og unge opdager, at de er blevet groomet. Men pludselig er de blevet manipuleret af en voksen, der udgiver sig for at være en jævnaldrende, til at dele nøgenbilleder, som risikerer at blive spredt på internettet, eller blive udsat for trusler og tvang for at forhindre udbredelsen.

- De tror, at det er en jævnaldrende, de har talt med. Så det er først, når de bliver opsøgt af politiet, at de finder ud af, hvad det handler om, siger Flemming Kjærside, som er leder af sektionen for Cyberrelaterede Seksualforbrydelser i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og peger på, at det formentlig har været tilfældet i de fleste forhold i sagen fra Nordsjælland.

Lokkede børn til at sende nøgenbilleder: Her er dommen

Her blev en 59-årig mand fra Farum fredag idømt tre et halvt års ubetinget fængsel for at i mere end 300 tilfælde at have optaget børn og unges seksuelle handlinger uden deres vidende via videochat, eller lokket dem til at sende nøgenbilleder til ham. Manden erkendte sig skyldig i samtlige forhold.

Grooming dækker over en proces, hvor en voksen manipulerer et barn og opbygger et tillidsforhold, typisk via sociale medier og andre online platforme, med henblik på senere at begå seksuelt overgreb mod barnet. Det kan dække over alt fra blufærdighedskrænkelse, forsøg på samleje, trusler og tvang.

Og politiet kan se en stigning i grooming på europæisk plan. Derfor har politiet over hele Europa indledt den fælles forebyggende kampagne 'Sig nej', der opfordrer børn og unge til at være skeptiske, når en ny online-ven beder om afslørende fotos, om seksuelle aktiviteter eller ønsker at holde kontakten hemmelig.

- Vi skal have børn til at være forsigtige med, hvem de deler billeder med. Vi ved godt, at det at dele billeder med andre er en stor del af de unges hverdag, men man skal ikke dele nøgenbilleder af sig selv til mennesker, man ikke kender. For man mister kontrollen lige med det samme, siger Flemming Kjærside.

I forbindelse med kampagnen har de lavet 'Sig nej'-videoen, der kan ses på youtube her. Her vises to håndgribelige scenarier.

- Der er ham den klamme groomer, der truer barnet til mere og mere og vil mødes med barnet i sidste ende, og så der er det andet scenario, hvor der er en industri, hvor der sidder nogen og groomer unge mennesker, og så på et tidspunkt får krammet på dem, og så skal de betale for at slippe for offentliggørelsen. Det ene tilfælde er det sextortion (sammensat af sex og extortion) for at få mere materiale eller mødes i virkeligheden, og det andet er det sextortion for at få penge. Men det er det første, vi ser mest af, siger Flemming Kjærside.

- Hvad er konsekvenserne for barnet?

- Det kan have nogle grimme konsekvenser. For hvis det er en rigtig led gerningsmand, så deler han også de optagelser med andre. Og det vil sige, at så kommer billeder og video pludselig i cirkulation på nettet. Og det oplever vi også gang på gang. Og der er også en hel industri, hvor nogen laver hjemmesider, dog ikke i Danmark, hvor de uploader optagelser af børnene, der optræder nøgne.

Han håber, at videoen bliver brugt i undervisningen, og så opfordrer han forældre til at interessere sig lige så meget for børns ageren på nettet som i den fysiske verden, følge med i den teknologiske udvikling og tale med sine børn om, 'hvad der skete på nettet i dag'.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.