Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk
Et opsigtsvækkende tyveri har ramt Gentofte Hospital.
Kontanter og værdigenstande fra afdøde patienter er blevet stjålet fra aflåste pengeskabe på hospitalet.
Derfor har hospitalet underrettet skifteretterne, som nu har taget kontakt til de afdødes pårørende og arvinger, som ikke bare har mistet en del af arven, men især ting af affektionsværdi, blandt andet smykker.
Tyveriet er gået ud over 13 afdøde patienter, bekræfter hospitalet overfor Ekstra Bladet.
Formodningen er, at tyveriet er et 'insiderjob', fordi det har krævet kendskab både til pengeskabenes og nøglens placering.
Carsten Spliid, Nordsjællands politi, bekræfter, at tyveriet nu efterforskes. Det er sket i perioden fra 30. september til 17. oktober, hvor det blev opdaget af en medarbejder på hospitalet.
Hvem havde adgang?
- Vi skal nu undersøge hvem og hvor mange, der har haft adgang til pengeskabene, siger Carsten Spliid, der ikke har en opgørelse over, hvad der er stjålet.
- Det bliver op til hvert enkelt dødsbo at kontakte politiet, så vi kan få en liste over, hvad der er stjålet, siger Carsten Spliid.
Retspræsident Flemming Schønnemann, retten i Lyngby, oplyser til Ekstra Bladet, at skifteretten har sendt breve til 12 dødsboer foranlediget af Gentofte Hospital.
- Effekter og eventuelle forsikringssummer indgår i behandlingen af dødsboet, men vi har i øvrigt intet kendskab til sagen. Vi har blot orienteret de enkelte dødsboer, siger Flemming Schønnemann.
Den 13. patient er tilknyttet en anden skifteret.
Karina Holmark, leder af Direktionssekretariatet for Herlev og Gentofte Hospital oplyser til Ekstra Bladet, at der er stjålet effekter fra 13 afdøde patienter, og at nogle af disse patienter havde flere smykker og ure deponeret samt kontanter og et rejsekort.
- Derudover er der fundet to smykker og nogle kontanter på Gentofte matriklen, hvor vi ikke kan sige, hvem de tilhører, siger hun.
Hospitalet kan ikke sige noget om værdien af de stjålne effekter: - Vi har ikke kompetance til at vurdere værdien af de smykker, der opbevares, og vi kan derfor ikke udtale os om et anslået beløb, siger Karina Holmark.
Ingen tegn på indbrud
Der er ingen tydelige tegn på indbrud, og tyveriet blev opdaget, da pårørende til en afdød skulle have udleveret effekter.
Hospitalets pengeskabe er placeret i et lokale på direktionsgangen, og nøglen til pengeskabene opbevares i en aflåst nøgleboks i et andet lokale på direktionsgangen.
Karina Holmark oplyser, at både døren til direktionsgangen og alle lokaler på direktionsgangen er aflåst efter klokken 16 og i weekender.
- Adgang til direktionsgangen udenfor normal arbejdstid kræver brug af medarbejderkort, hvor brugen logges, oplyser Karina Holmark.
Hospitalet har derfor sendt loggen over brugen af medarbejderkort til politiet.
Det er administrative medarbejdere på hospitalet, der varetager opgaven med at tage imod effekter fra afdøde patienter og udlevere dem til pårørende.
- Der er helt faste procedurer for, hvordan effekterne registreres og opbevares, og de har også været fulgt i dette tilfælde. Hospitalet har underrettet alle skifteretterne. Effekterne udleveres enten til den af afdødes pårørende, som skifteretten har udpeget til at måtte hente effekterne, eller til den advokat, der er udpeget som bobestyrer, oplyser Karina Holmark.
* * *
Svigerfars guldringe stjålet efter hans død
To guldringe fra Simon Andersens afdøde svigerfar er blandt de effekter, der er stjålet fra Gentofte Hospitals pengeskabe.
- Værdien af ringene er nok ikke så stor, men de har en affektionsværdi for min kæreste. Hendes far har gået med dem det meste af sit liv. Han var i sin tid udstationeret i Bagdad, hvor han købte ringene, siger Simon Andersen, 35, til Ekstra Bladet.
I torsdags fik parret en mail fra skifteretten i Lyngby, der orienterede om, at de var blandt de ramte pårørende. I mailen blev anført politiets journal-nummer, så de kan kontakte politiet og forsikringselskabet.
- Det er det eneste, vi har hørt om sagen. Min kærestes far døde den 29. august på Gentofte Hospital som 62-årig. Han led af KOL. Vi har fået en attest fra skifteretten, så vi kunne hente hans ting, men det nåede vi ikke, siger Simon Andersen.
- Det er træls, at sådan noget sker. Det er ærgerligt, at man ikke som pårørende kan stole på, at tingene bliver opbevaret sikkert. Hvis der er mange, som har adgang til nøglen til pengeskabene, så bør der være et kontrolsysten, siger Simon Andersen.
Han føler med alle de andre ramte familier, som nu står i en svær følelsesmæssig situation, hvor de stjålne ting måske ikke har den store økonomiske værdi, men har en affektionsværdi for de pårørende.