Stjal milliondyrt kunstværk: Så udspekulerede var kunsttyvene

Den 16. juli stjal to mænd et eftertragtet værk fra Glyptoteket i København

Foto: Politiet
Foto: Politiet

To mænd tog den 16. juli turen forbi Glyptoteket, hvor de stjal et eftertragtet værk.

Der er tale om bronzebusten 'Manden med den brækkede næse', der er skabt af billedhuggeren Auguste Rodin.

- Værket er af en vigtig kunstner. Det kan bæres uden meget besvær og har kunnet være i en taske, fortæller Glyptotekets museumsdirektør Flemming Friborg til Ekstra Bladet.

- Tyvene var en uge forinden inde i rummet, hvor værket stod. De viser meget stor interesse for det. Så kommer de tilbage i ny påklædning den 16. juli. De har forberedt deres tyveri, så da der ikke er andre tilbage i salen, hvor værket er udstillet, kan de gå over og afmontere den, hvorefter de forlader stedet, fortæller Ove Randrup, politikommisær i tyveri- og røveriafsnittet ved Københavns Politi til Ekstra Bladet.

Foto: Politiet
Foto: Politiet

- Man kunne have en formodning om, at det er folk, der ved, hvad det handler om i forhold til kunstværker og tyveri af kunstværker, vurderer han.

Danske Museer: Sikkerheden på museer skal genovervejes

Ekspert: Kunsttyve risikerer at løbe panden mod muren

Østeuropæisk af udseende

Københavns Politi har i en pressemeddelelse efterlyst de to personer.

Den første mand er af politiet beskrevet som at have 'østeuropæisk af udseende, lys i huden, 170-175 centimeter høj, vigende hage og kort leverpostejfarvet hår. Han var iført en lys grå-blå kasket, briller, ternet skjorte, blå jeans og røde sko'.

Hans mandlige kompagnon er også beskrevet som at have 'østeuropæisk udseende, lys i huden, almindelig af bygning med vom, 170-175 centimeter høj, hulkindet og kort hår. Han var iført en stråhat, briller, lyseblå t-shirt, mørkegrå shorts, bare tæer i mørke sandaler og bærer en sort skuldertaske.'

Glyptoteket nåede ikke at opdage tyveriet, før det var for sent.

- Da den nødvendige alarm ikke går, opdager vi det først efter hændelsen, og efter tyvene har forladt museet, fortæller Flemming Friborg til Ekstra Bladet.

Efterlysning en måned efter tyveriet

Selvom tyveriet skete for en måned siden, er det bevidst, at det først kommer frem i offentligheden nu.

- Vi har koordineret offentliggørelsen sammen med Københavns Politi og i overensstemmelse med deres efterforskning, fortæller Flemming Friborg.

- Vi har arbejdet og efterforsket i den her sag, hvor vi har haft behov for at bruge vores nationale og internationale samarbejdsrelationer. Derudover har vi haft behov for at kigge meget på overvågningen, fortæller Ove Randrup til Ekstra Bladet.

De to mænd kan få op til seks års fængsel for tyveriet, og i skærpede situationer kan straffen forlænges med op til det halve.