Annonce:
Annonce:

Stjerneadvokater uddeler gratis reklametøj til indsatte

Kendte advokatfirmaer uddeler store mængder tøj med firmalogoer til indsatte i danske fængsler. Tøjet får kritik for at fungere som pression og alternativt rygmærke.

Michael Juul Eriksen er en af Danmarks mest kendte forsvarsadvokater. Foto: Jesper Mortensen/Polfoto
Michael Juul Eriksen er en af Danmarks mest kendte forsvarsadvokater. Foto: Jesper Mortensen/Polfoto
Annonce:
Følg Krimi

Indsatte i danske fængsler og arresthuse går klædt i hættetrøjer, t-shirts og huer med firmanavne og telefonnumre på nogle af Danmarks største advokatkontorer inden for strafferet - herunder firmaer, der huser stjerneadvokater som Michael Juul Eriksen og Mette Grith Stage.

Advokaterne uddeler reklametøjet, fordi der kamp om de “lukrative” indsatte, der hver især kan indbringe advokaten flere hundrede tusinde kroner i forsvarersalær. Men metoden møder nu kritik fra en række advokater og fængselsbetjente, fordi tøjet kan fungere som pression. Det fortæller Radio24syv.

Annonce:

“De indsatte befinder sig i en sårbar situation. De har normalt allerede en forsvarer, og de kan ikke bedømme, om den advokat, der vil “købe dem” med reklametøj, er bedre end den advokat, de har i forvejen. Og det er slet ikke sikkert, at det er i den indsattes interesse at skifte forsvarer,” siger formand for Advokatrådets strafferetsudvalg, Sysette Vinding Kruse, til Radio24syv. 

Radio24syv har talt med tillidsmænd, der repræsenterer 15 arrester over hele landet samt en lang række advokater og indsatte, som alle bekræfter fænomenet. I nogle arrester har fængselsbetjentene forgæves forsøgt at forbyde reklametøj.

Anders Boelskifte, forsvarsadvokat i Boelskifte Advokater samt formand for Foreningen af Beneficerede Advokater i København, mener, at man kan sammenligne reklametøjet med rygmærker, som ellers er forbudte at bære i de danske fængsler: 

“Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at Kriminalforsorgen på den ene side forbyder uniformering i form af rygmærker, der signalerer tilhørsforhold til en bestemt gruppe, men samtidig tillader, at de indsatte uniformerer sig med tøj, der viser et tilhørsforhold til et bestemt advokatfirma,” siger Anders Boelskifte til Radio24syv.

Annonce:

Mohammed, der ikke ønsker sit efternavn frem, afsoner i øjeblikket en dom i Enner Mark Fængsel i Østjylland. Han fortæller, at der florerer store mængder af reklametøj i det østjyske fængsel, og at advokaterne desuden deler visitkort, brochurer, kalendere, bolsjer og tandstikker ud - alt sammen med påtrykt reklame. Mohammed bekræfter, at tøjet signalerer et slags tilhørsforhold: 

“Det bliver lige pludselig automatisk til sådan en gruppering. Man føler, at hvis man har en advokat fra samme firma, så er man lige pludselig homies (kammerater red.). Det har jeg da lagt mærke til,” siger Mohammed til Radio24syv, men understreger, at det i hans øjne ikke nødvendigvis er negativt. 

Formand i Fængselsforbundet, Kim Østerbye, kalder advokaternes metoder “fuldkommen absurde”: 

“Det er klart, at hvis bandemedlemmer render rundt med en bestemt forsvarsadvokats t-shirt på, så vil det være en klar opfordring til andre - også uden for fængslets bandemiljø - at ham her skal I tage som advokat”, siger han til Radio24syv.

Kim Østerbye frygter derfor, at nogle indsatte bliver tvunget til at fravælge en “uvildig advokat” til fordel for en af de advokater, som andre indsatte reklamerer for. 

Annonce:

“En forsvarer skal hverken købe gaver, ting eller tøj - eller forære fanger noget som helst. De skal håndtere deres straffesag. Det er det eneste, de skal blande sig i,” siger han til Radio24syv. 

Michael Juul-Eriksen er en af Danmarks mest kendte forsvarsadvokater. Han er partner i TVC Advokatfirma, hvis strafferetskontor benytter domænet forsvarsadvokaterne.com; et domæne, som mange kriminelle bærer på deres tøj i fængslerne. Han skriver i en mail til Radio24syv, at han ikke kan se problemet i at uddele tøj med firmalogo: 

“Kritikken bunder nok snarere i, at bitre advokater er ærgerlige over, at de ikke kan leve op til klienternes krav til kvalitet i forsvaret, hvorfor advokaten har behov for at finde undskyldninger for, at klienter fravælger dem,” skriver Michael Juul Eriksen og understreger, at TVC overholder de gældende retningslinjer fra Advokatnævnet og Kriminalforsorgen, og at firmaet kun deler reklametøj ud til deres egne klienter. 

Annonce:

Mette Grith Stage fra Stage Advokatfirma er en anden af de advokater, der gerne indrømmer, at hun får lavet huer og t-shirt med logo, som hun deler ud til klienter i fængslet. Hun kan ikke se noget odiøst i det, men ved godt, at nogle kollegaer mener, det er uetisk. 

“Det er ikke spor anderledes, end hvis advokater, der arbejder med erhvervsfolk, uddeler vin til deres kunder. De plejer deres klienter, jeg plejer mine klienter,” siger hun til Radio24syv og understreger, at advokaterne i hendes firma kun uddeler tøj til deres egne klienter. 

De to advokaters firmaer er dog langt fra de eneste, der benytter reklametøj. Der er nemlig rigtig mange penge på spil, hvis en advokat kan skaffe bare én lukrativ klient ved at reklame inden for fængslets mure: En forsvarsadvokat får op mod 15.000 kroner for hvert retsmøde, dertil kommer penge for arrestbesøg og kørsel. En stor sag om terror eller narkotika kan derfor indbringe advokaten op mod en halv million kroner i salær.

Annonce:

Uddelingen af reklametøj kan være en måde at omgå af de advokatetiske regler, der siger, at en advokat hverken må henvende sig uopfordret til en indsat eller bejle til en indsat som allerede er repræsenteret af en anden advokat. Advokaten må derfor kun give sin egen klient reklametøj eller visitkort, men advokaten må hverken forsyne sin egen eller andres klienter til overflod. Det har Advokatnævnet slået fast i en række kendelser. 

Inden for advokatmiljøet kaldes det “klientfiskeri”, når en advokat på uærlig vis forsøger at hverve nye eller andre advokaters klienter. Sysette Vinding Kruse mener, at “klientfiskeri” er et stigende problem i branchen:

“Det hænger sammen med, at der er kommet mere konkurrence og flere penge i straffesager, end der har været tidligere. Men strafferetsadvokater kan ikke konkurrere på prisen, fordi honoraret er fastsat, og så må de konkurrere på andre måder”, siger hun til Radio24syv.

I flere arrester på Fyn har fængselsbetjentene forgæves forsøgt at forbyde reklametøjet. I stedet har de nu forsøgt at begrænse effekten af reklametøjet ved, at de indsatte kun må bære det på deres celler: 

Annonce:

“Vi ser helst ikke, at de indsatte går rundt og reklamerer for forskellige advokater. For når de indsatte ser et logo, så kan de nemt tænke, at der er fordele ved advokaten, der deler tøj ud,” siger Pia Terndrup, der er fællestillidsrepræsentant for fire arrester på Fyn. 

Hvis det står til Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, så bliver reklametøjet gjort ulovligt omgående: 

“Jeg kan ikke se, at politikerne har anden udvej end at forbyde den der trafik fra forsvarsadvokater til de indsatte,” siger han til Radio24syv.

Kim Østerbye er desuden ikke enig med Advokatnævnet i, at det kun er et problem, når advokaterne uddeler reklametøj til andre end deres egne klienter:

“Den her form for uniformering, hvor folk render rundt med tøj, der tydeligt angiver bestemte advokatfirmaer, finder jeg fuldkommen overdrevet. Og jeg er nervøs for, at det kan skabe et brud på den tillid, der skal være mellem Kriminalforsorgen og forsvarerne, som har forholdsvis fri adgang til vores institutioner.”

Kilde: Radio24syv

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: