Stod 20 meter fra drab: - Det virkede uprovokeret

Flere unge var helt tæt på, da den 17-årige handelsskoleelev Mads Skjoldsøge blev stukket ihjel i et frikvarter sidste år

Mindehøjtidelighed for Mads Skjoldsøge i den tunnel, hvor han blev dræbt. (Tv: Jan Unger)

RETTEN I HILLERØD (Ekstra Bladet): Det var en tilsyneladende banal konflikt, der 5. november sidste år eskalerede og endte med knivdrabet på den blot 17-årige Mads Skjoldsøge.

Det står klart, efter flere af Mads Skjoldsøges venner torsdag har vidnet i retten.

17-årige Mads og den jævnaldrende gerningsmænd havde gennem et par dage skændtes på Facebook og havde aftalt at mødes ved Handelsskolen i Hillerød for at få talt om problemerne.

Vennerne forklarer, at Mads Skjoldsøge var en smule nervøs for mødet, men at han gerne ville have de 'småbørnsproblemer', som han kaldte det, ud af verden.

Søster og venner så Mads falde om: - Jeg prøvede at stoppe blødningen

Nogle mente, at den 17-årige var forberedt på, at det kunne komme til slåskamp, men de fleste forklarede samstemmende, hvordan de oplevede den drabstiltalte dreng som værende meget ophidset, mens Mads Skjoldsøge prøvede at dæmpe gemytterne.

- Tiltalte var meget oppe at køre, mens Mads virkede meget rolig - som om han gerne ville tale om tingene, forklarede en ung mand, som stod omkring 20 meter fra de to stridende parter.

Som en af de få, stod han på den samme side af tunnelen som Mads Skjoldsøge og den 17-årige knivstikker og havde frit udsyn til deres skænderi, som lynhurtigt eskalerede.

17-årig dræbte Mads: Derfor stak jeg ham

- De stod og skændtes. Mads var ikke oppe at køre, men det var tiltalte. Han stod og råbte 'har du et problem', og Mads svarede, at han ikke havde et problem og prøvede at nedtrappe konflikten, fortalte vidnet.

En anden forklarede, hvordan Mads Skjoldsøge ganske kort før knivstikket stod med hænderne i vejret og trådte et skridt tilbage, som om han ville afværge sitautionen.

I de sekunder eller måske minutter, de to drenge skændtes, havde den 17-årige drabstiltalte mand hænderne i lommen. Men pludselig rykkede han højre arm op og slog den mod Mads Skjoldsøges bryst.

Gerningsmanden, der var 16 år, da knivstikkeriet fandt sted, blev anholdt samme aften. Her ses han iført en såkaldt dna-dragt, som skal være med til at holde på eventuelle beviser, som han kunne have på sig. (Foto: Kenneth Meyer)
Gerningsmanden, der var 16 år, da knivstikkeriet fandt sted, blev anholdt samme aften. Her ses han iført en såkaldt dna-dragt, som skal være med til at holde på eventuelle beviser, som han kunne have på sig. (Foto: Kenneth Meyer)
 

- Jeg troede bare, han var blevet slået i nyrerne. Men så sagde Mads 'av av' og begyndte at gå ind imod tunnelen, fortalte vidnet i retten.

Få sekunder efter faldt Mads Skjoldsøge sammen. Et knivstik havde ramt ham i hjertet, og hans liv stod ikke til at redde.

Selv har den 17-årige knivstikker forklaret, at han stak Mads Skjoldsøge, fordi han følte sig truet, og Mads skulle blandt andet have nævnt, at hans onkel var Bandidos-rocker, mens han knyttede hænderne og gik et skridt frem.

Facebook-skænderi endte i drab: - Jeg vidste ikke, at ét stik kunne dræbe

Han stak ikke for at dræbe, forklarede han.

- Jeg ville bare give ham en advarsel, lød det fra den drabstiltalte, som nægter drab, men erkender grov vold.

Den historie kan vidnet dog ikke genkende.

- Jeg oplevede ikke en aggressiv handling fra Mads, der var ikke en konfliktoptrapning. Det virkede så uprovokeret, forklarede vidnet, der heller ikke hørte Bandidos nævnt.

- Det ville jeg have bidt mærke i, sagde han.

Om han skal dømmes for drab eller grov vold er op til de tre dommere og et nævningeting at vurdere. Det forventes afgjort torsdag i næste uge, mens strafudmålingen bliver fredag.

Mads Skjoldsøge blev kun 17 år. (Privatfoto)
Mads Skjoldsøge blev kun 17 år. (Privatfoto)