Stod frem på TV: Christiania-skytte havde fortid i kriminel ungdoms-bande

I tv-programmet 'Krimi 5' på Kanal 5 fra 2009 ses flere unge personer stå frem som medlemmer af den kriminelle københavnske gruppering TMG, der i 2009 stod bag brande og hærværk i København

Video: Kanal 5
Følg Krimi

Den nu afdøde Mesa Hodzic, som af politiet menes at stå bag nedskydningen af to betjente og en civil onsdag aften på Christiania, var ikke ny i den kriminelle verden.

Allerede som ung teenager havde han tilknytning til en kriminel gruppering af utilpassede unge, der hærgede og skabte uro i København. Det fortæller flere kilder, der har været tæt på den 25-årige til Ekstra Bladet.

Bilbrande og uro
Mesa Hodzic, som var dansk statsborger, kom til Danmark som 4-årig, da han sammen med sin familie flygtede fra krigen i Bosnien-Hercegovina. Det meste af hans barndom foregik på Amager, hvor han voksede op på en sidegade til Amagerbrogade.

Selvsamme gade forvandlede han ifølge flere kilder senere i sin ungdom til et inferno af bilbrande og uro, da han sammen med en række andre utilpassede unge fra området dannede gruppen TMG. Navnet tog gruppen efter Telemarksgade på Amager.

I 2009 stod flere medlemmer af grupperingen anonymt frem i et kriminalprogram på Kanal 5, hvor de for rullende kameraer gav journalisterne en smagsprøve på gruppens natlige rasering af området.

Mesa hærgede ifølge kilder i sin ungdom Amager med bilbrande og uro. I programmet om banden overhælder medlemmerne en varevogn med benzin og sætter den i brand. Foto: Kanal 5
Mesa hærgede ifølge kilder i sin ungdom Amager med bilbrande og uro. I programmet om banden overhælder medlemmerne en varevogn med benzin og sætter den i brand. Foto: Kanal 5

Stolte kriminelle
Til kameraet praler de unge fra TMG-banden med deres kriminelle bedrifter. Blandt andet fortæller en af drengene om et gruppeoverfald i et af gadens kælderrum.

 

I 2009 stod flere medlemmer af grupperingen anonymt frem i et kriminalprogram på Kanal 5, hvor de for rullende kameraer gav journalisterne en smagsprøve på gruppens natlige raseringer. Foto: Kanal 5
I 2009 stod flere medlemmer af grupperingen anonymt frem i et kriminalprogram på Kanal 5, hvor de for rullende kameraer gav journalisterne en smagsprøve på gruppens natlige raseringer. Foto: Kanal 5

– Vi hev ham ned, og så fik han tre kvarter hernede. Vi tæskede ham, indtil han begyndte at brække sig, lyder det om overfaldet i indslaget, hvor medlemmet også konstaterer:

– Vi var ved at slå ham ihjel.

TMG-banden menes at være drivkraften bag en række uroligheder, som plagede Telemarksgade særligt i slutningen af 00'erne. Her måtte politiet af flere omgange rykke ud til ildspåsættelser, indbrud, overfald og røverier på gaden. I en redegørelse fra 2009 fra Københavns Politi fremgår det, at grupperingen udover Telemarksgade også formodedes at stå bag en række uroligheder i Urbanplanen, Holmbladsgade og Sundbyvester Plads på Amager.

Gruppen praler blandt andet med at have begået et gruppeoverfald. Foto: Screendump
Gruppen praler blandt andet med at have begået et gruppeoverfald. Foto: Screendump
 

– Der er en krig i gang, lyder det fra et af medlemmerne i indslaget om baggrunden for banden, hvor de unge til kameraet hævder at kæmpe en lokal kamp om territorier.

Mesa Hodzic blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger sammen med flere andre smidt ud af gruppen efter tv-programmet. Angiveligt fordi gruppen internt havde aftalt ikke at tale med pressen.

* * *

Område-rådgiver: Mesas familie kæmpede mod alle odds

En beboerrådgiver fra boligforeningen på Telemarksgade på Amager, hvor Mesa Hodzic voksede op, kan i dag stadig huske den unge bosniske dreng, som kom fra en familie med flere problemer.

– Han voksede op med nogle forældre, som kæmpede med krigstraumer. Jeg kan mest huske hans mor, som kæmpede mod alle odds for at hendes sønner fik en god fremtid, siger Mikkel Josephsen, som i dag stadig er kontaktperson i samme boligblok.

Mikkel Josephsen husker godt TMG-banden og de problemer området havde med de unge. Særligt en episode hvor gruppen nedbrændte det værested, som foreningen havde stillet til rådighed for de unge.

Mesa Hodzic afgik ved døden natten til fredag, efter at en dramatisk anholdelse i Kastrup efterlod ham i kritisk tilstand. Her blev Hodzic ramt af politiets skud, da politiets Aktionsstyrke tidligt torsdag morgen forsøgte at anholde ham.

Den 25-årige trak ifølge Politiets Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) våben under anholdelsen, og det fik aktionsstyrken til at replicere.

Mesa Hodzic var ifølge Københavns Politi tilknyttet hashhandlen på Christiania, og blev desuden tiltalt i en sag om drabsforsøg i 2010. Her blev den dengang 19-årige Hodzic dog frikendt, mens hans far blev dømt for drabsforsøget på en 21-årig mand.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU