Stolt politimester: Derfor anholdt vi ham for mord

Helt nye måder at indsamle DNA-beviser sendte formodet morder bag tremmer

12-årige Kristin Juel Johannessen blev dræbt i 1999. Nu er hendes formodede morder igen bag tremmer. (Foto: Scanpix/privatfoto)
12-årige Kristin Juel Johannessen blev dræbt i 1999. Nu er hendes formodede morder igen bag tremmer. (Foto: Scanpix/privatfoto)
Følg Krimi

Norsk politi bekræftede på et pressemøde torsdag eftermiddag, at den anholdte i en 16 år gammelt uopklaret drabssag, er den samme, som tidligere blev dømt og frifundet i sagen.

Der er tale om 38-årig mand fra Larvik, som under udramatiske omstændigheder blev anholdt onsdag klokken 18.55.

Anholdt 16 år efter mord: Tidligere dømt og frifundet

- Baggrunden for anholdelsen er DNA-analyser, der knytter den sigtede til drabet. Nye, bedre og mere avancerede metoder har gjort det muligt at sammensætte en fuldstændig DNA-profil. Det er et stort efterforskningsmateriale, der ligger til grund, sagde leder af efterforskningssektionen Knut Vidar Vittersø på pressemødet.

- Vi har fået helt nye metoder til at skaffe DNA-beviser. Ikke på nye fund, men på det i forvejen beslaglagte materiale, sagde politimester for Vestfold politidistrikt Christine Fossen, som var stolt af sine medarbejdere.

Sagen har teknisk set været henlagt, men politiet i Larvik har aldrig glemt mordet, som rystede lokalsamfundet. Og for cirka et år siden genoptog de systematisk efterforskningen med friske øjne.

- Et uopklaret drab hænger som tunge skyer over et politidistrikt, over en lokalstation og et lokalsamfund. Jeg er stolt over det lokale initiativ, som fik genoptaget sagen, lød det fra Christine Fossen.

Anholdt 16 år efter pige-mord

Politiet ville ikke komme ind på, specifikt hvilke beviser de har fundet. Manden vil blive fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre fredag med begæring om varetægtsfængsling. Han er sigtet for overlagt drab.

Anholdt i 2000

Manden blev første gang pågrebet i maj 2000 og i december 2001 dømt 12 års fængsel for at have kvalt og dræbt den 12-årige pige.

Ankesagen blev siden udsat, da ny teknologi gav nye muligheder for at analysere hår, som blev fundet på gerningsstedet. DNA-analysen viste, at hår på pigen ikke stammede fra den dømte mand, men fra en kvinde. Rigsadvokaten valgte derfor at frafalde tiltalen, før sagen kom for en dommer.

- Jeg kan ikke sige noget om sagen. Min klient skal afhøres senere i dag. Han har ikke taget stilling til politiets anklager mod ham, siger mandens forsvarer Søren Ø. Hellenes til VG.

Lettet far

Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse.

- Nu ser vi resultatet af, at vi aldrig har givet op. Det er vidunderligt, siger han til VG.

Anholdelsen har Roar Juel Johannessen og familien ventet på i 12 år. Han været utrættelig i kampen for at løse datterens mord-gåde. Han har gennemtrawlet området omkring gerningsstedet og endevendt alle ruter, som gerningsmanden i sin tid kunne være flygtet ad.

- Jeg føler mig nærmest tom indeni. Vi har selv arbejdet hen mod dette siden 2003. Nu er hovedet tomt og kroppen ikke helt i balance, siger Roar Juel Johannessen til VG.

Ifølge avisen er manden ikke den eneste, der har været sigtet for drabet. Også en udviklingshæmmet mand i 50'erne var i politiets søgelys. Han endte med at få tildelt en erstatning på 700.000 norske kroner.

Forsvandt under cykeltur

Kristin forsvandt den 5. august 1999 på vej til en badesø ved den lille by Mørk ved Larvik. Hendes storesøster havde opdaget, at Kristin havde taget hendes sandaler og irriteret cyklede hun ud for at lede efter lillesøsteren. Her traf hun en veninde, som Kristin skulle have haft mødtes med. Hun fortalte, at Kristin aldrig var dukket op.

Klokken cirka 21 om aftenen slog hendes far alarm. To mænd fra landsbyen havde fundet pigens cykel. Et par timere sener blev den 12-årige Kristin fundet død i skoven. Hun var blevet kvalt.

Loven i Norge blev sidste år ændret, så drab begået efter 1989 aldrig bliver forældet - ligesom i Danmark.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+