Stor aktion for at redde verdens ældste fyrskib fra at kæntre

400 kvadratmeter stor husbåd er ved at kæntre - kendt fra tv og ombygget med hjælp fra verdensberømt arkitektfirma

Politi og beredskab har været til stede på Refshaleøen, hvor husbåden var i fare for at kæntre, det meste af natten. Video: Presse-fotos.dk

Opdatering torsdag morgen kl. 05.10: Operationschef fra Hovedstadens Beredskab Kristian Næsted oplyser, at krængningen er standset.

- Vi har fået en pumpe om bord, og husbåden er nu overdraget til et skadesservice-firma. Vandet i havnen var helt nede på 70 centimeter, og vi forventer at det begynder at stige her til morgen, siger operationschefen til Ekstra Bladet.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Verdens ældste fyrskib, som er ombygget til husbåd, har fået så stærk slagside, at politi og redningsberedskabet onsdag aften er ilet til kajen på Refshaleøen i Københavns Havn.

- Vi har været dernede, men kørt igen efter at have konstateret, at der ikke er forureningsfare eller fare for liv, siger den centrale vagtleder ved Københavns Politi Michael Andersen til Ekstra Bladet.

Husbådens ejer er til stede og følger ifølge den centrale vagtleder redningsberedskabets arbejde for at sikre båden og dens værdier.

- Vi har tilkaldt skadesservice og en kran til at stabilisere skibet, siger Michael Andersen.

Ifølge vagtlederen skyldes skibets faretruende krængning formentlig en kombination af blæst og lavt vand i havnen.

- Så det står på bunden, og hvis det vipper om på siden er det ikke så godt.

Til salg for 7 mio.
Husbåden er langtfra ukendt. Der er tale om Fyrskib No. X, som blev bygget i 1877.

Den var i 2016 med i TV2-programmet 'Mesterlige Ombygninger', hvor ejerne kæmpede for at restaurere fyrskibet.

Carsten Lehrskov og Beth Mohr købte det for 65.000 kroner.

I dag er det ifølge Homes hjemmeside til salg for knap 7 millioner kroner.

Her omtales den kæmpemæssige husbåd på 400 kvadratmeter som et unikt hjem, der er totalombygget i samarbejde med den prisbelønnede Bjarke Ingels arkitekter.

'Man mærker stadig den oprindelige ånd og stemning, fra dengang Refshaleøen var et industriområde og blandt andet var hjemsted for B&W-skibsværftet. Og netop dén stemning er yderst værdifuld som husbådejer. Man får her det bedste fra begge verdner: den autentiske atmosfære fra 'gamle dage', og øens mange nye, trendy indslag. Alt dette tilsat byens måske flotteste udsigt over vandet og mod nogle af Københavns mest ikoniske tårne og spir', lyder det i boligannoncen.

Til bunds
Ejerne af skibet har tidligere haft problemer med det nu totalrenoverede skib. Halvandet år efter købet gik det til bunds.

- Det var surt show. Mine håndværkere skulle starte mandag morgen med at gå skibet efter, men det nåede de ikke. For et døgn inden - søndag formiddag - sank det. Jeg kan huske, at jeg fik en sms om, at det tog vand ind - ikke længe efter lå skibet på bunden af Københavns havn, fortalte Carsten Lehrskov, der er uddannet tømrer, i 'Mesterlige Ombygninger'.

Ekstra Bladet har talt med Carsten Lehrskov, der fortæller at der ikke er nogen panik, og at han ikke har yderligere kommentarer.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.