Stor mystik: Dansk ø ramt af første tyveri siden 2007

Politi jagter indbrudstyv, der slap væk med en pung, en tablet og en toilettaske på Mandø

Her på adressen 'Æ Towt' har en indbrudstyv for første gang i 11 år taget uskylden på den lille vadehavsø Mandø. Politiet har foreløbig ingen afgørende spor i sagen. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Her på adressen 'Æ Towt' har en indbrudstyv for første gang i 11 år taget uskylden på den lille vadehavsø Mandø. Politiet har foreløbig ingen afgørende spor i sagen. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Var det dig, der havde indbrud, eller ved du noget om sagen, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

- Det er i hvert fald ikke en lokal. De stjæler ikke fra hinanden. Det kan jeg ikke forestille mig!

I lige det spørgsmål vakler Erik Lindholdt ikke. Den erfarne vagtchef i Syd- og Sønderjyllands Politi og hans kolleger er ellers på noget nær bar bund i en usædvanlig kriminalsag.

For første gang siden 2007 modtog alarmcentralen lørdag formiddag en anmeldelse om indbrudstyveri begået i en uaflåset ferielejlighed på adressen 'Æ Towt' på den lille vadehavsø Mandø.

Nogen må tale over sig
- Det er ikke hverdagskost. Der er stjålet en pung med et mindre beløb i kontanter, en toilettaske og en tablet - jeg var for resten ikke klar over, at de havde internet derovre, fortæller Erik Lindholdt, som kan afsløre at forbrydelsen må være sket efter fredag klokken otte og nøjagtig før samme klokkeslæt påskelørdag.

- Kan give et indblik i politiets efterforskning?

- Vi har da haft en patruljevogn på Mandø. Kollegerne har samlet spor og talt med eventuelle vidner, fortæller vagtchefen.

- Har det kastet noget konkret af sig?

- Nej. Ikke endnu. Men på et tidspunkt kan der være én, der taler over sig.

Politiet: Lås nu dørene
Erik Lindholdt er ikke imponeret af, at ferielejlighedens ejer ikke havde låst dørene efter sig. Det samme gjorde sig gældende, da øen for 11 år siden også var ramt af et indbrudstyveri.

- Det er lidt lige som på landet i gamle dage. Jeg kan da godt forstå, at man har tiltro til sine medmennesker og ikke har det behov til daglig. Men det er altså ikke alle gæster, der besøger øen med et ærligt sind. Folk skal være realistiske, lyder Erik Lindholdts formaning.

Politiets vagtchef pointerer, at det kun er muligt at køre til den populære ø ad Låningsvejen og ved lavvande. Det kan ske i privat bil eller med den særlige Mandø Traktorbus.

Ikke nemt at gemme sig
Efterforskningen kompliceres desværre af, at der i det klare solskin har været en del turister på Mandø. De fleste for at nyde naturen, klitterne og den lille Mandø by.

Befinder tyven sig stadigvæk på øen, er mulighederne for at gemme sig begrænsede.

Øen dækker et areal på 7,63 kvadratkilometer. Der er ganske få ejendomme og noget med 37 fastboende, hvoraf de fleste beskæftiger sig med turisme og landbrug.