Stor politiaktion: Fem mænd anholdt for bombe-fremstilling

Nordsjællands Politi har anholdt og sigtet tre litauere, anholdt yderligere fem personer og gennemført ransagninger på 13 adresser i en omfattende sag om en mulig 'bombe-fabrik' i Danmark

Politiet var blandt andet i aktion i Albertslund som del af de koordinerede ransagninger. Video: Kenneth Meyer

Politifolk allieret med sporhunde og teknisk personale gennemførte her til eftermiddag koordinerede ransagninger af en række private adresser og køretøjer i København V.

Den store aktion var sat i værk af Nordsjællands Politi, som hidtil har holdt tæt med baggrunden for ransagningerne, ud over at de alle var resultatet af 'længere tids efterforskning'.

Nu oplyser Lau Lauritzen, vicepolitiinspektør i Nordsjællands Politi, at der er tale om optrevlingen af en sag om fremstilling af bomber i Danmark, og at tre mænd med lithauiske pas i forvejen er sigtet efter straffelovens paragraf 192a om bombefremstilling under skærpende omstændigheder i det omfattende sagskompleks.

Bomber til fjernbetjening
De tre mænd har siddet varetægtsfængslet i sagen siden 5. marts, og i morgen ventes yderligere op til fem anholdte personer at blive fremstillet i Retten i Hillerød. De er 20 til 53 år gamle.

Politiets anklager vil anmode om, at forhørene foregår bag lukkede døre.

De tre mænd, som blev anholdt i forrige måned, blev pågrebet efter et tip indgivet til Nordsjællands Politi, som efterfølgende opsporede ni mobiltelefoner, 27 detonatorer samt flere ledninger og batterier, som efter politiets opfattelse kunne benyttes til at fremstille bomber, og som kunne knyttes til de tre nu varetægtsfængslede mænd.

Den indledende efterforskning indikerede desuden, at mobiltelefonerne var særligt fremstillet til at kunne fjerndetonere bomber i Danmark.

Fem anholdt i sagen
Siden da har Nordsjællands Politi i samarbejde med Særlig Efterforskning Øst (SEØ) efterforsket videre på sagen, og efterforskningen mundede i dag ud i en større koordineret aktion, hvor i alt 13 adresser i København og på den københavnske vestegn blev ransaget, ligesom fem mænd blev anholdt på en mistanke om at have spillet en rolle i bombesagen.

Stor politiaktion: Sporhunde gennemsøger rækkehus

- Dagens aktion er forløbet efter planen, hvilket jeg er svært tilfreds med, for der ligger både en intens efterforskning og et stort koordinationsarbejde bag. Nu skal vi afhøre de anholdte, og derefter tager vi i samarbejde med anklagemyndigheden stilling til, hvor mange af de fem, som skal fremstilles i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling. Det er dog sikkert, at der vil ske fremstillinger, fortæller vicepolitiinspektør Lau Lauritzen fra Nordsjællands Politi.

Selvom dagens aktion bestod af adskillige ransagninger og anholdelser, er der muligvis flere på vej, oplyser Nordsjællands Politi.

Biler af mærket Mercedes
- Vi kan ikke udelukke, at der kommer til at ske flere ransagninger og anholdelser i denne sag, og af den grund holder vi vores kort endog meget tæt på kroppen. Af hensyn til den videre efterforskning kan jeg derfor ikke uddybe yderligere på nuværende tidspunkt om hverken sagen eller resultatet af dagens ransagninger, forklarer Lau Lauritzen.

De anholdte personer sigtes efter straffelovens paragraf 192a, som omhandler transport, erhvervelse, anvendelse og tilvirkning af eksplosivstoffer eller skydevåben af farlig karakter og i særligt skærpende omfang.

Ekstra Bladets reporter befandt sig i dagens løb foran to af målene for politiaktionen - et rækkehus i Bispehusene-kvarteret i Albertslund, som var beboet af folk af udenlandsk oprindelse. og senere en adresse på Københavns Vestegn.

Her undersøgte politiet flere køretøjer af bilmærket Mercedes.