Storbank skiller sig af med 50.000 ansatte

Den skandaleramte bank HSBC, der er afsløret i at arbejde for narkobaroner, siger, at forandring er nødvendig

HSBC, der er en af verdens største banker med hovedkvarter i London, meddeler, at den skærer antallet af medarbejdere med næsten 50.000.

Halvdelen kommer fra HSBC's banker i Tyrkiet og Brasilien, som nedlægges, mens de øvrige fordeler sig i afdelinger rundt om i verden. Alene i Storbritannien bliver 8000 fyret.

Endvidere overvejes det at flytte hovedkvarteret fra London.

I en erklæring til børsen i Hongkong skriver banken, at den agter at spare fem milliarder dollar om året over de næste to år.

HSBC har 266.000 medarbejdere og vil efter fyringerne stå tilbage med 208.000 ansatte i 2017.

Fyringerne, som ikke relaterer sig til lukningen af banker i Brasilien og Tyrkiet, fordeler sig ligeligt mellem den regulære bankvirksomhed og selskabets investeringsbank.

- Vi anerkender, at verden omkring os har forandret sig, og at vi er nødt til at forandre os sammen med den, siger bankens topchef, Stuart Gulliver, ifølge BBC.

HSBC er en ualmindelig plettet bank. Den er mange gange blevet taget i at udføre arbejde for skatteunddragere.

I 2005 blev banken beskyldt for at samarbejde med narkobander i Mexico.

I 2012 indledte den amerikanske regering en sag mod banken for at hvidvaske milliarder af dollar for et mexicansk narkokartel. Det fremgik af sagen, at bankens ledelse var fuldt informeret om, at den bevægede sig langt på den anden side af lovens grænse.

Det fremgik af breve og e-mails, som det amerikanske justitsministerium beslaglagde.

I december samme år indgik HSBC et forlig med den amerikanske regering og betalte knap to milliarder dollar i kompensation.

I sidste uge indgik banken forlig med de schweiziske myndigheder i en sag om hvidvaskning af penge i HSBC's schweiziske banker. Forliget kostede banken 43 millioner dollar.