Stort pres på grænsen

Mandag morgen strømmer tyskerne ind over den danske grænse igen, lyder det fra politiet

Stort pres på grænsen

Mandag morgen vælter tyskerne ind over den danske grænse. Video: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Syd- og Sønderjyllands Politi meldte mandage morgen om kø på mellem syv og otte kilometer ved grænseovergangen i Frøslev.

Det skrev politiet på Twitter, lidt mere end syv timer efter at grænseovergange til Tyskland, Norge og Island ved midnat natten til mandag blev åbnet.

Mens der kort efter midnat var "betydelig kø" i Frøslev og i Kruså, tog trafikken i løbet af natten af, og politiet meldte klokken 04.30 mandag, at trafikken gled "stille og roligt".

Her lød det også, at der ingen kø var ved Sæd.

Men i løbet af morgentimerne blev køen længere og længere - særligt i Frøslev, hvor flest lod til at holde i kø kort efter klokken 07.00.

Og i Kruså var der kø på en kilometer.

Kort før klokken 09.00 er køen dog løsnet lidt op igen. Ifølge P4 Trafik Syddanmark er der ved Frøslev 10-15 minutters forsinkelse, mens der ved Kruså stort ikke er ventetid.

Det var på forhånd forventet, at tyske turister i stort tal ville benytte sig af grænseåbningen mandag, skrev Rigspolitiet sent søndag aften i en pressemeddelelse.

For at undgå massive kødannelser er yderligere to grænseovergange blevet åbnet fra klokken 07.00. Det drejer sig om overgangene ved Padborg og Pebersmark.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer rejsende til at benytte disse.

Politiet råder desuden til at have pas og dokumentation klar, når rejsende passerer grænsen, for at minimere køerne.

Fra politiet i Nordjylland lyder det, at der fra mandag morgen forventes et stort rykind fra Norge.

- Den første færge fra Norge lægger til i Hirtshals klokken 07.30. Vi har ekstra mandskab sat ind til kontrol af passagererne, fordi vi forventer, at der vil være tryk på, siger vagtchef ved Nordjyllands Politi Jess Falberg.

Tre timer senere skal politiet være på plads i Frederikshavn, hvor den første færge fra Norge anløber klokken 10.30.

Der er mandag morgen også kø i Esbjerg, fordi mange rejsende vil med færgen til Fanø. Det skriver P4 Trafik Syddanmark på Twitter.

Omkring klokken 08.00 lød det, at køen gav op til en halv times forsinkelse, mens det en time senere er nede på ti minutters forsinkelse.

Imens har der ikke været den helt store trafik ved færgerne ind i Danmark i Gedser og Rødby.

- Der var en let stigning her i nat. Det er ikke eksploderet hernede. Vi har det sædvanlige mandskab, siger vicepolitiinspektør Anton Havegård fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ritzau.

Friske billeder fra den dansk-tyske grænse mandag morgen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Friske billeder fra den dansk-tyske grænse mandag morgen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

FAKTA: Turister skal huske dokumentation ved grænsen

De seneste måneder har de danske grænser været lukket for udenlandske statsborgere på grund af coronaudbruddet.

Mandag bliver det igen muligt for visse personer at rejse ind i Danmark, og samtidig frarådes danske statsborgere ikke længere at rejse til enkelte lande.

Læs her mere om, hvilke forhold der vil gælde for ind- og udrejsende:

Indrejsende:

 • Turister skal kunne dokumentere, at de har et ophold i Danmark på minimum seks overnatninger.
   
 • Dokumentationen kan være et lejebevis til sommerhus, campingophold, hotel eller lignende.
   
 • Det er muligt for turisterne at overnatte i hele Danmark. På et tidspunkt stod turisterne ellers ikke til at kunne overnatte i København og på Frederiksberg.
   
 • For at imødekomme særligt sommerhusturister er det i orden kun at opholde sig i Danmark i fem nætter. Der skal dog stadig fremvises dokumentation for et booket ophold på minimum seks overnatninger.
   
 • Turister fra Sverige og Finland må endnu ikke rejse ind i landet. Danmark er i dialog med de to nordiske lande om en fremtidig åbning.
   
 • Fra mandag bliver det også muligt for vise udlandsdanskere at tage familien med til Danmark for at holde ferie eller besøge venner og familie.
   
 • Det bliver ligeledes muligt for visse udenlandske statsborgere at besøge blandt andet kærester, forlovede og familie i Danmark, ligesom de kan rejse ind i landet i forbindelse med eksempelvis erhvervsrejser og jobsamtaler.

Udrejsende:

 • Danske statsborgere bliver ikke længere frarådet at rejse til Norge, Island og Tyskland.
   
 • Selv om der ikke længere frarådes rejser til de tre lande, bliver man fortsat opfordret til at være opmærksom på sin sikkerhed og holde sig opdateret om situationen.
   
 • Ikke-nødvendige rejser til alle andre lande frarådes fortsat frem til 31. august.
   
 • Frem til 31. august opfordres man til at blive hjemme i 14 dage, hvis man har rejst til udlandet. Det gælder dog ikke Norge, Island og Tyskland.

Kilder: Udenrigsministeriet og Rigspolitiet.