Annonce:
Annonce:

Straffesag om salg af brændstof til Syrien kan trække ud

EU-Domstolen skal måske på banen i sagen om brændstof for mange millioner til Syrien

Rusland satte ind med massive bombardementer i Syrien fra efteråret 2015. Dansk selskab begyndte samtidig at sælge jetbrændstof til russisk selskab. Produktet blev leveret i den østlige del af Middelhavet. (Arkivfoto) Foto: Vadim Grishankin/Ritzau Scanpix
Rusland satte ind med massive bombardementer i Syrien fra efteråret 2015. Dansk selskab begyndte samtidig at sælge jetbrændstof til russisk selskab. Produktet blev leveret i den østlige del af Middelhavet. (Arkivfoto) Foto: Vadim Grishankin/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

Muligvis bliver en stor straffesag om brud på EU's sanktioner sat på pause i mange måneder.

Det er kommet frem tirsdag i Retten i Odense, hvor to selskaber i Middelfart er tiltalt for at have sendt brændstof til fly for 648 millioner kroner til krigen i Syrien.

De tiltalte er selskabet Dan-Bunkering og dets moderselskab Bunker Holding. Desuden er en chef sat under tiltale. De skal have solgt enorme mængder til et russisk selskab.

Årsagen til en mulig stor forsinkelse af sagen er, at retten skal afgøre, om sagen skal udsættes på grund af en forelæggelse af et EU-retligt spørgsmål for EU-Domstolen.

De to anklagere og de tre forsvarere skal komme med deres indlæg om forelæggelse eller ej i den kommende uge. På det tidspunkt vil bevisførelsen være slut.

Annonce:

Retsformand Jens Lind har tirsdag formiddag nævnt, at der skal holdes en procedure den 24. november. Senere har en anklagerne fra Bagmandspolitiet oplyst, at det drejer sig om forelæggelse for EU-Domstolen.

Emnet har allerede under et tidligere retsmøde været luftet af advokat Jacob Skude Rasmussen, der forsvarer Dan-Bunkering.

Han har sagt, at et af sagens juridiske hovedspørgsmål er, om EU's forordning overhovedet omfatter fremmede regeringer og fremmede landes militær. Altså her Rusland og det russiske militær.

EU-forordning 1323 fra december 2014 sætter et stop for al handel med brændstof til fly til Syrien. Det er forbudt at 'sælge, levere, overføre eller eksportere jetbrændstof og brændstofadditiver (...) direkte eller indirekte til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien.'

Straffesagen drejer sig om leverancer fra efteråret 2015, netop da Rusland var gået ind på præsident Assads side i borgerkrigen, og frem til foråret 2017.

De danske selskabers kunde var Sovfracht, som er generalagent for den russiske flåde.

Annonce:

Handlerne fortsatte på et tidspunkt i selskabet Maritime Assistance, som blev bemandet af personer fra Sovfracht, er det kommet frem under retsmøder i sagen.

Maritime Assistance er tilsyneladende et skuffeselskab, som blev dannet, da Sovfracht kom på USA's sanktionsliste på grund af aktiviteter ved Krim.

Forretningen blev enorm. I alt blev der sendt 172.000 ton mod Syrien, hævder anklagemyndigheden.

Dan-Bunkering fik bestilling af russerne og sørgede derefter for indkøb og levering. Produktet blev lastet i eller nær Tyrkiet, Grækenland, Cypern og Malta.

Selskaberne nægter sig skyldige. Deres ansvar stoppede, da brændstoffet blev pumpet over i tankskibene, lyder det. Sagen gik i gang 26. oktober.

FAKTA: Brændstof for 648 millioner til krigen i Syrien

Retten i Odense skal afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sende brændstof til fly til Syrien. Tirsdag er blandt andre milliardæren Torben Østergaard-Nielsen indkaldt som vidne.

* A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S er tiltalt. Også Keld Rosenbæk Demant er under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.

* De nægter sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lyder det.

* I alt blev der gennemført 33 handler fra 2015 til 2017, hævder Bagmandspolitiet. Kunderne var to russiske selskaber Sovfracht og Maritime Assistance. Selskaberne var generalagenter for den russiske flåde.

* Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.

* Kaptajnen på et russisk skib er i Grækenland idømt seks måneders fængsel for to af de mange transporter.

* I USA er der rejst en straffesag mod seks personer fra Sovfracht og to syriske havneinspektører.

* 17 vidner er indkaldt til den sag, som Bagmandspolitiet har rejst ved Retten i Odense.

Kilder: Anklageskrift, oplysninger i retsmøder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: