Strid om krypto-telefoner forsinker sag mod LTF'ere

Uenighed om beviser forsinker sag om drab og flere drabsforsøg

I en regn af kugler blev en 22-årig mand i april sidste år dræbt ved et brutalt skyderi på Åfløjen i Husum. Flere mænd med tilknytning til LTF er tiltalt. Foto: Kenneth Meyer
I en regn af kugler blev en 22-årig mand i april sidste år dræbt ved et brutalt skyderi på Åfløjen i Husum. Flere mænd med tilknytning til LTF er tiltalt. Foto: Kenneth Meyer
Følg Krimi

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Ikke meget gik efter planen, da retten på Frederiksberg i dag skulle tage hul på en sag mod seks mænd med tilknytning til Loyal to Familia.

Mændene, der alle på nær én har anden etnisk baggrund end dansk, er tiltalt i et sagskompleks, der blandt andet tæller drab, to drabsforsøg, våbenbesiddelse og videreførelse af den forbudte LTF-bande.

Uenighed om beviser
Men halvvejs inde i dagens første retsdag måtte retten sende samtlige nævninge hjem, fordi anklagemyndigheden og sagens seks forsvarer ikke kunne nå til enighed om den bevisførelse, der ellers efter planen skulle indgå i sagen.

Problemets kerne er en række krypterede mobiltelefoner og nærmere bestemt den korrespondance, som ifølge anklagemyndigheden er foretaget på telefonerne af flere af de tiltalte.

Seks af mændene er blandt andet tiltalt for drabet på en 22-årig mand ved højlys dag på Åfløjen i Husum sidste år. Foto: Kenneth Meyer
Seks af mændene er blandt andet tiltalt for drabet på en 22-årig mand ved højlys dag på Åfløjen i Husum sidste år. Foto: Kenneth Meyer

I tiden omkring konflikten mellem Loyal to Familia og Husumgruppen i 2020 benyttede de tiltalte ifølge anklagemyndigheden blandt andet de krypterede telefoner til at planlægge, vejlede, forberede og koordinere drabsaktioner.

Fyldt med fejl
Anklagemyndigheden mener, at data fra telefonerne kan blive det afgørende bevis. Omvendt mener de tiltaltes forsvarer, at der er tale om bevismateriale, der i bedste fald er fyldt med fejl og i værste fald er indhentet ulovligt.

Data'en er korrespondance hentet fra krypteringstjenesten Encrochat. En tjeneste, der indtil midten af 2020 tillod brugerne at kommunikere krypteret og som var særligt populær blandt europæiske kriminelle - herunder også danske - fordi de kunne kommunikere, uden at politiet kunne følge med.

Det ændrede sig, da myndigheder i Frankrig og Holland sammen med Europol fik adgang til tjenestens servere og dermed kunne sikre sig kommunikationen til brug for efterforskning.

'Knækket' har siden ført til flere store sager mod europæiske kriminelle.

CD-rom med beviser
I den konkrete på sag Frederiksberg har de franske myndigheder ifølge anklager Laura Birch udleveret en CD-rom med korrespondance mellem brugere, der af dansk politi menes at være identisk med flere af de tiltalte LTF'ere.

Det er blandt andet via telefonernes imei-numre, at danske efteforskere har kunne spørge de franske myndigheder om de havde data fra de specifikke danske enheder.

Udleveringen er sket efter reglerne, forsikrede anklageren under stor protest fra samtlige af sagens forsvarere.

Drabet ved Åfløjen blev planlagt ved flere mødet og via observationer, mener anklagemyndigheden. Foto: Kenneth Meyer
Drabet ved Åfløjen blev planlagt ved flere mødet og via observationer, mener anklagemyndigheden. Foto: Kenneth Meyer

De sætter spørgsmålstegn ved, hvordan de franske myndigheder har fået adgang til Encrochat-serveren, om der overhovedet har været lovmæssigt grundlag for at indhente elektronisk korrespondance - foretaget på dansk jord mellem danske statsborgere, og om man kan regne med oplysningerne i materialet.

- Tidskoder optræder forskelligt, vi mangler store dele af korrespondancerne, og vi ved fra andre sager, der er bygget op omkring data fra Encro-chat, at bruger-profiler kan være brugt at flere forskellige personer, lød det blandt andet fra advokat Jesper Storm Thygesen.

Materiale fra Encrochat er blevet brugt som bevis i flere svenske retssager. Også Københavns Byret har ved en kendelse i sommer godtaget brugen af materialet i en straffe sag.

Retten på Frederiksberg forventes at tage stilling til om beviserne kan bruges i den konkrete sag mod LTF-medlemmerne torsdag 9. december.

Bevæbnet og maskeret

En af de gerningsmændene ved drabsforsøget i Gadelandet ved Brønshøj 3.april sidste år. Foto: Politi
En af de gerningsmændene ved drabsforsøget i Gadelandet ved Brønshøj 3.april sidste år. Foto: Politi

Overvågning fra et boligområde i Brønshøj forevigede, da en af to maskerede gerningsmænd bevæbnet med automatvåben og pistoler jagtede sine ofre og affyrede flere skud som en del af en verserende bandekrig sidste år.

Ingen blev ramt, men sagen indgår nu i det større kompleks mod de seks mænd med tilknytning til Loyal to Familia.

Tilsammen er de tiltalt for drab, to drabsforsøg, våbenbesiddelse og videreførelse af den forbudte LTF-bande. En syvende mand er fortsat eftersøgt for sin rolle i brutaliteterne, der udspillede sig under konflikten mellem LTF og banden Husumgruppen sidste år.

De nægter sig skyldige.

I tiltalen fremgår det, at to af bandemedlemmerne, på 24 og 27 år, via Encrochat instruerede, vejledte og tilskyndte to yngre mænd på 22 og 23 år til at køre til Gadelandet i Husum og opsøge rivaler med henblik på at dræbe.

Ved episoden deltog også en endnu uidentificeret gerningsmand.

Fem af mændene er desuden i forening tiltalt for drabet på en 22-årig mand på Åfløjen i Husum fem dage senere.

Ifølge tiltalen planlagde de drabet under flere møder og holdt efterfølgende den 22-årige under observation, før de dræbte ham med skud fra en Uzi-maskinpistol og Colt-pistol på en parkeringsplads i Husum.

Offeret havde netop parkeret sin bil, da gerningsmændene kom frem fra deres skjul i en til formålet stjålet Nissan Quashqai, som også holdt på parkeringspladsen. Manden blev dræbt af flere skud på kroppen, fremgår det af tiltalen.

Den hvide Nissan Quashqai blev efterfølgende fundet udbrændt på Klausdalsbrovej. Foto: Anthon Unger
Den hvide Nissan Quashqai blev efterfølgende fundet udbrændt på Klausdalsbrovej. Foto: Anthon Unger

Derudover er en 26-årig mand med dansk-klingende navn tiltalt for at have besiddet, solgt og udleveret våben til LTF'erne ved flere lejligheder.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.