Studerende købte maskinpistoler: Her er dommen

Fire københavnske barndomsvenner er i dag blevet idømt tre års fængsel for købet af to maskinpistoler i Malmø

Københavns Byret (Ekstra Bladet): Til højlydte suk og tydelig skuffelse fra tilhørerpladserne blev fire barndomsvenner i alderen 23-25 år i dag idømt tre års fængsel for besiddelse af maskinpistoler og tilhørende ammuniton.

De fire, der alle er studerende indenfor pædagogik og jura, blev stoppet på Øresundsbroen 28. maj sidste år, da de i to forskellige biler forsøgte at slippe fra svensk politi.

Efter en længere biljagt lykkedes det politiet at stoppe de to biler, mens ejeren af den ene bil - en 25-årig jurastuderende fra København - løb ud og forsøgte at skaffe to automatvåben af mærket Scorpion af vejen i vandet ved Peberholmen.

- Der har været to historier i den her sag, og vi har ikke troet på tiltaltes forklaringer. Derfor idømmes de alle den samme straf på tre år, sagde dommeren ved afgørelsen med henvisning til de forklaringer, der givet under retssagen.

Tiltale: Jura-studerende anholdt på Øresundsbroen med to maskinpistoler

Forlod salen grædende
Venner og familie til de fire tiltalte var mødt talrigt op i salen for at høre afgørelsen. Flere havde svært ved at holde skuffelsen tilbage og måtte lamslåede forlade salen grædende. Andre af de fremmødte tilhørere råbte utilfredse tilråb efter dommen.

Alle fire tiltalte ankede dommen på stedet.

Der har sagen igennem kun været spekulationer om, hvad de to kraftige automatvåben skulle bruges til. Under politiets ransagning af de fires bopæle fandt man blandt andet seks mobiltelefoner med tilhørende uregistrerede simkort, der lå opladt og klar til brug, samt handsker og walkie-talkier. På en af de tiltaltes bopæl fandt man desuden religiøse skrifter fra Hizb-ut Tahrir.

På trods af en omfattende efterforskning på næsten otte måneder er det dog ikke lykkedes politiet at komme frem til, om de fire venner havde større planer.

- Det ærgrer og bekymrer mig, at vi ikke har fundet ud af, hvad de våben skulle bruges til, sagde anklager Søren Harbo efter dommen.

Fire unge anholdt med maskinpistoler: I dag vidner svenske betjente

Han har sagen igennem hævdet, de tiltalte købte maskinpistolerne af svenske våbenhandlere under deres halvanden time lange besøg i Malmø 28. maj. Han krævede firkløveren fængslet i tre år og 11 måneder.

- De tiltalte tog af sted til Sverige den dag for at købe maskinpistoler. De ville købe fire, men endte med to, forklarede anklageren under sin procedure i sidste uge.

Ved anholdelsen fandt politiet da også 13.350 danske kroner, samt 30.000 svenske kroner i de to biler. Penge, som anklagemyndigheden mener, skulle bruges til våbenkøbet.


Politiet ved Peberholmen, hvor våbnene blev smidt. Foto: Mogens Flindt

Selv har tre af de fire tiltalte sagen igennem benægtet et hvert kendskab til de kraftige automatvåben. I stedet fortalte de samstemmigt, at de var taget til Malmø med det formål at shoppe til en ven.

Ingen af de tre var ifølge egen forklaring klar over, at der i bagagerummet på den ene bil lå to maskinpistoler med tilhørende ammunition.

Anholdt med maskinpistoler: - Vi er livsfarlige for Vesten

Kun den 25-årige jurastuderende har erkendt våbenbesiddelsen. Under sin otte måneder lange varetægtsfængsling har han ikke ville afgive forklaring, men under sagens første retsmøde kunne den 25-årige endelig komme med en forklaring på maskinpistolerne.


De fire er tiltalt for besiddelse af to Scorpion maskinpistoler, som den der her ses på billedet. Foto: Polfoto

De fuldautomatiske våben var ifølge den 25-årige ikke til eget brug, men i stedet resultatet af en længerevarende afpresning, som indebar, at han opbevarede våbnene i sin bil i en hvid plastikpose for sin afpresser.

- Jeg havde set, at der var patroner i posen, så jeg vidste godt, at det kunne være våben, forklarede den 25-årige jurastuderende den gang til retten.

Anklager i maskinpistol-sag: Tiltaltes forklaringer lugter langt væk