Se den dramatiske redningsaktion i klippet herover artiklen
Efter en langvarig og kompliceret redningsaktion lykkedes det i eftermiddag for Nordsjællands Brandvæsen at redde en hest op af et vandhul i Rude Skov nord for Holte.
I tre timer kæmpede den 19-årige hingst for sit liv i det iskolde vandhul, mens brandfolkene og en dyrlæge arbejdede mod uret.
Kort før klokken 13 sank hesten ned i vandhullet, der var dækket af nedfaldne blade, så rytteren ikke havde en chance for at opdage hullet udenfor ridestien.
Rytteren blev kastet af og endte i vandet, men slap ellers uskadt. Hesten sank ned i den to meter dybe sump, så den lå med næsten hele kroppen under vandet, mens den lige akkurat havde mulen oven vande.
Pejlet frem med sirener
Rytteren slog alarm til Nordsjællands Brandvæsen, men hun kunne ikke præcist fortælle, hvor hun befandt sig i Rude Skov.
Derfor måtte brandvæsenet køre rundt i området med sirenerne tændt, mens anmelderen over telefonen langsomt kunne dirigere brandfolkene frem.
- Vi kørte rundt i 20-30 minutter, før det lykkedes os at finde stedet inde i skoven. Vi måtte gå et par hundrede meter med vores grej for stedet lå 200 meter fra nærmeste skovvej, og det første vi gjorde, var at få hestens mule oven vande. Den lå med det ene næsebor nede i vandet, siger vagthavende indsatsleder Leif B. Johansen, Nordsjællands Brandvæsen, til Ekstra Bladet.
Jorden i området var så sumpet, at brandkøretøjerne ikke kunne køre frem til den nødstedte hest. Brandfolkene måtte bruge en stige, der blev lagt ned, for at mave sig ud til hesten. Imens kom folk med en traktor og en frontlæsser fra en gård i nærheden til hjælp.
Først kunne brandfolkene kun få stropper lagt om sadlen, men det lykkedes at trække hesten lidt ind, så der også kunne lægges stropper om hestens for- og bagben.
- Den var kold og rystede
Imens var der lagt en masse hø og halm ned om hesten, blandt andet under dens hoved, så det kunne holdes oven vande. En tilkaldt dyrlæge, der er specialist i heste, gav den en beroligende indsprøjtning.
- Da jeg hørte, at hesten var 19 år gammel blev jeg ekstra bekymret. Det er en høj alder. Den var kold og rystede, men jeg gav den en beroligende indsprøjtning og holdt øje med puls og vejtrækning, fortæller dyrlæge Sarah Krasnik, Hørsholm Hestepraksis, til Ekstra Bladet.
Rytteren var chokeret og våd, men uskadt. Hun fik tæpper af brandvæsenet til at varme sig.
artiklen fortsætter under billedet
- Hvis hun var landet under hesten, så kunne det være gået rigtigt galt, siger dyrlægen.
Da brandfolkene fik trukket hesten fri af vandet, lå den først udmattet, kold og apatisk på jorden.
- Men vi fik tvunget den på benene, og jeg gav den indsprøjtninger med beroligende, smertestillende og muskelafslappende medicin og undersøgte den for skader og brud. Den havde heldigvis ikke brækket noget. Heste kan klare sig godt, hvis de blot kan trække vejret og ikke har brækket noget, forklarer Sarah Krasnik.
Hesten fik et dækken på og blev kørt hjem til gården få kilometer borte i en hestetrailer.
- Jeg skal tilse den i morgen. Men den havde det efter omstændighederne godt. Han var sej og kæmpede godt uden at gå i panik, siger Sarah Krasnik.
Vagthavende indsatsleder Leif B. Johansen opfordrer folk til at få Danmarks officielle 112 app på ens smartphone. Den kunne i dag have sparet brandvæsenet kostbar tid, fordi Alarmcentralen straks kan se anmelderens position præcist på gps, når man ringer 1-1-2.