Sundhedschef om drukneulykke på bosted: Sådan kunne det ske

Medarbejdere forsøgte forgæves at genoplive svært handicappet mand

Dette billede er et arkivfoto og har intet med sagen at gøre. Foto: Colourbox
Dette billede er et arkivfoto og har intet med sagen at gøre. Foto: Colourbox

Ved du noget om sagen eller er du pårørende til den afdøde? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

To medarbejdere på et bosted i Brønderslev, der skulle have holdt øje med en svært handicappet mand, mens han var i bad, risikerer nu en sigtelse. Personalet lod ham være alene uden opsyn, og kort før middag fredag 18. marts 2016 druknede han.

Sagen er dog først kommet frem i dag, søndag.

- Politiet blev tilkaldt med det samme. De er i gang med den politimæssige efterforskning og skal vurdere, om der skal rejses sigtelse, siger direktør for sundhed og velfærd i Brønderslev Kommune, Henrik Aarup-Kristensen, til Ekstra Bladet. Han ønsker ikke at oplyse, hvilket bosted der er tale om.

Manden var omkring 40 år gammel og havde boet på bostedet i flere år.

Dette billede er et arkivfoto og har intet med sagen at gøre. Foto: Colourbox Krimi Personale ignorerede alarm: 40-årig handicappet døde i badet

Personalet var ikke opmærksomme
Ifølge Henrik Aarup-Kristensen er det en del af instruksen til personalet, at når en beboer skal i bad, skal det ske under opsyn af personalet.

- Vedkommende satte pris på at være alene i badet, men vi skulle som personale være i nærheden. Hvis du har et barn, der sidder i badekarret, så har du døren stående på klem, så du kan høre, hvad der foregår, og det er i princippet lidt det samme her. Man kan få lov til at være alene, men personalet er i nærheden. Det har vi så ikke været, siger Henrik Aarup-Kristensen.

Da en af medarbejderne kommer ind og finder beboeren livløs, slår vedkommende alarm, men den anden medarbejder afblæser alarmen, fordi han/hun ikke har en forventning om, at der er noget galt. Først da der slås alarm for anden gang, kommer hjælpen, oplyser direktøren.

- Det er et spørgsmål om, at der går et eller to minutter på det tidspunkt. Men da der bliver trykket igen, reagerer alle som de skal.

Forsøger at genoplive manden
Politi og ambulance bliver tilkaldt, og der hentes en hjertestarter, som personalet forsøger at genoplive manden med.

- Men det er for sent.

Ligesom deres kolleger har de to ansvarlige medarbejdere modtaget psykologhjælp.

- Jeg har ikke selv været i kontakt med dem. Men de har det selvfølgelig ikke godt, siger direktøren.

Medarbejdere fyret
Ifølge Nordjyske er de to medarbejdere blevet fyret. Det vil Henrik Aarup-Kristensen hverken be- eller afkræfte.

- Det, jeg kan sige, er, at vi har taget passende foranstaltninger i forhold til sagens karakter.

- Er bostedet et trygt sted at være for de øvrige beboere?
- Det skulle det meget gerne være. Det er jo en tragisk fejl, og vi er utrolig kede af det. Men jeg har ingen grund til at tro andet end, at det fortsat skulle være et godt sted at være.

- Der er en ret nøje beskrivelse af, hvordan tingene skal foregå, når en beboer skal i bad. Hvis den ikke bliver fulgt - og det er det, der er vores vurdering - så er det jo svært at gardere sig.

Ud over Nordjyllands Politi, skal Socialtilsyn Nord også undersøge sagen.

- Vi har af egen drift bedt dem tjekke vores procedurer, for det kan jo godt være, der er noget, vi kan lære af denne sag.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Socialtilsyn Nord, men presseansvarlig Sigrid Fleckner vil først besvare spørgsmål efter weekenden.