Sundhedsstyrelsen advarer: Nye og farlige stoffer florerer

I sommer døde en 22-årig mand fra Holstebro af forgiftning efter indtagelse af en blanding af flere stoffer. Herunder et N-Bom-stof, oplyser Sundhedsstyrelsen

Er du blevet tilbudt såkaldte N-BOM'ere til julefrokosten?

Hvis ikke, du ved, hvad det er, så er det betegnelsen for nye, farlige stoffer, som i øjeblikket er i omløb. Stofferne sælges som såkaldte 'frimærker', som brugeren indtager oralt ved at lægge det på tungen.

Det skriver DR Syd i dag.

Stoffet ligner amfetamin, men det kan have store - og i værste fald dødelige - konsekvenser at indtage, advarer Kari Grasaasen, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

I sommer døde en 22-årig mand fra Holstebro af forgiftning efter indtagelse af en blanding af flere stoffer. Herunder et N-Bom-stof, oplyser Sundhedsstyrelsen.

- Det kan potentielt udvikle psykiske komplikationer. De kan medføre forgiftning og teoretisk set også dødsfald og ulykker. Og så kan de også udvikle en afhængighed, siger Kari Grasaasen til DR Syd.

N-BOM'ere er en undergruppe af stoffer, som ifølge Kari Grasaasen hører ind under amfetaminlignende stoffer.

- De har primært en stimulerende effekt, men kan også have en hallucinerende virkning, forklarer hun.

Hos Syd - og Sønderjyllands Politi er man også stødt på frimærkerne, bekræfter kommunikationschef Helle Lundberg.

- Vi har beslaglagt nogle af de her såkaldte frimærker med det her stof på i sommer. Vi har også her for ganske nylig beslaglagt nogle mærker, hvor vi endnu ikke har fået undersøgt, om det er det, der er på, siger Helle Lundberg til DR Syd.

Sundhedsstyrelsen fik i 2012 den første underretning om N-BOM-stoffer i Danmark. I 2013 fik man 20 underretninger.

Og nye varianter af de såkaldte N-BOMere kan være på vej, siger Kari Grasaasen.

- Vi har øjnene rettet mod udlandet. Og der kan vi se, der er indrapporteret 13 forskellige N-BOM-stoffer. På den måde er det noget, der boomer i Europæisk sammenhæng, siger hun.