Sushi-kokke i mulig 'systematisk menneskehandel' i Danmark

Hundredvis af kinesiske kokke arbejder 80 timer om ugen for en timeløn på helt ned til 20 kroner. De arbejder på den såkaldte beløbsordning, der burde sikre dem 35.000 om måneden

Arkivfoto: Det er især sushi-kokke, som bliver udnyttet. Foto: Shutterstock
Arkivfoto: Det er især sushi-kokke, som bliver udnyttet. Foto: Shutterstock

Kokke fra Kina bliver udnyttet på sushi- og kina-restauranter over hele Danmark under forhold, som myndighederne mistænker for at være 'systematisk menneskehandel'.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hundredvis af kinesiske kokke kommer til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning, der ellers skulle beskytte det danske arbejdsmarked mod social dumping.

Ordningen går ud på, at borgere uden for EU kun kan få arbejde i Danmark, hvis deres arbejdsgiver vil give dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Ordning misbrugt
Men på sushirestauranter og kinesiske spisesteder over hele landet bliver ordningen misbrugt til at ansætte kinesiske kokke, der typisk arbejder over 12 timer om dagen med én eller to månedlige fridage til 7-9.000 kroner om måneden efter skat. Det svarer til en timeløn på 20-25 kroner.

Det kan Fagbladet 3F nu afsløre efter i flere måneder at have opsøgt kinesiske kokke, talt med kilder i det kinesiske restaurationsmiljø og fået aktindsigt i flere centrale dokumenter fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og politiet.

Ofte har kokkene en ægtefælle med, der reelt arbejder gratis - og de skal samtidig betale en stor del af deres løn tilbage til arbejdsgiveren eller mellemmænd som et tak for jobbet og arbejdstilladelsen.

Flere hundrede tusinde kroner
Typisk er beløbet over 100.000 kroner. I et enkelt tilfælde fra en konkret politisag, har prisen for et job i Danmark været over 300.000 kroner, viser en aktindsigt som Fagbladet 3F har fået.

På den måde arbejder de kinesiske kokke på papiret lovligt i Danmark med de danske myndigheders godkendelse.

Billedet bliver bekræftet af en række aktindsigter hos SIRI, der selv mistænker, at de kinesiske kokke og deres ægtefæller er udsat for systematisk udnyttelse og menneskehandel.

Ulovlig aktivitet
Også Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), som tager sig af landsdækkende organiseret kriminalitet, kan genkende kinesernes fortællinger.

- Vi kan se, at der tegner sig et billede på dette område af ulovlig aktivitet i flere kinesiske restauranter rundt omkring i landet, skriver Rigspolitiet til Fagbladet 3F.

Beløbsordningens mindsteløn på 35.582 kroner er en usædvanlig høj løn for en kok i Danmark.

Meget høj løn
Til sammenligning tjener en dansk kok 26.765 kroner inklusiv pension og feriepenge - altså knap 9.000 kroner mindre om måneden.

- Allerede der burde alarmklokkerne ringe. Det er en meget høj løn, der ligger langt over gennemsnitslønnen for kokke, og det burde ikke være svært at kontrollere, om det kan hænge sammen, siger Katia Østergaard, direktør i brancheorganisationen for hoteller og restauranter i Danmark, Horesta.

I de seneste år er antallet af kinesiske kokke på beløbsordningen nærmest eksploderet. I 2010 arbejdede 22 kinesere i hoteller og restauranter herhjemme. Sidste år var antallet steget til 582.

Landsdækkende
De kinesiske kokke, der arbejder på ulovlige vilkår, findes i sushi-kæder og kinesiske køkkener over hele landet, viser dokumenter, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i hos SIRI.

Her fremgår det, at restaurantejere i byer som Ringsted, Køge, Varde, Grindsted, Hillerød, Helsingør, Grenå, Holstebro og Slagelse alle blev politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke på beløbsordningen i deres sushi- eller kina-restauranter.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), hører det ingen steder hjemme, at kinesiske kokke bliver udnyttet i Danmark.

- Det her er udnyttelse af mennesker. Jeg synes, det er noget forbandet svineri og det ligner mest af alt organiseret kriminalitet. Det er på alle tænkelige måder noget, der gør mig vred og rasende, siger han.

Han vil nu bede om en redegørelse fra SIRI - Styrelsen for International Rekruttering og Integration.