Svært bevæbnede specialbetjente bevogter Omars mistænkte hjælper

Politiet forsøger at holde to mænd bag tremmer for at hjælpe Omar El-Hussein med terrorangrebene i København. Se med live fra klokken 9.30

Fik Omar El-Hussein hjælp fra to medgerningsmænd til terrorangreb? Spørgsmålet er oppe lige nu i Københavns Byret. Foto: Privatfoto fra Facebook.
Fik Omar El-Hussein hjælp fra to medgerningsmænd til terrorangreb? Spørgsmålet er oppe lige nu i Københavns Byret. Foto: Privatfoto fra Facebook.
Følg Krimi

Maskinpistolbevæbnet politi bevogter torsdag formiddag Københavns Byret. Årsagen er, at byretten i dag skal tage stilling til fristforlængelse i varetægtsfængslingen af to unge mænd for deres rolle i terrorskyderierne i København den 14. og 15. februar.

De to mænd på 19 og 22 år er sigtet for at have bistået Omar El-Hussein i forbindelse med terrorskyderierne i København i forrige uge, og af sikkerhedshensyn har politiet derfor sendt betjente bevæbnet til tænderne på gaden.

Hele syv betjente fra Københavns Politis særlige indtrængningshold er således til stede i byretten for at bevogte og beskytte den 19-årige. Det er uvist, hvor mange, der beskytter den 22-årige.

Statsadvokat: Lovligt at skrive ’Je SUIS Omar’ på facebook

Juraprofessor: Terroristen Omar skulle have været mentalundersøgt

Dommeren besluttede hurtigt at lukke dørene efter ønske fra anklager Stig Fleischer:

- Hvis jeg skal redegøre fyldstgørende for politiets beviser, så beder jeg om lukkede døre

Anklageren forklarede, at vi stadig er på et tidligt stadie i efterforskningen i en af de mest alvorlige sager i Danmark i lang tid.

Drab og drabsforsøg

De to mistænkte for at hjælpe Omar El-Hussein sidder i formiddag foran en dommer i Københavns Byret. Anklagemyndigheden fremlægger politiets beviser mod de to mænd, som er sigtet for medvirken til to drab og fem drabsforsøg.

En dommer skal derefter vurdere, om der fortsat er begrundet mistanke mod de to mænd på 19 og 22 år.

Hvis ja, så skal de unge mænd fortsat sidde varetægtsfængslet, mens politiet efterforsker deres rolle i de to terrorangreb i København, udført af den 22-årige Omar El-Hussein.

Mette F: Giv nu ro til efterforskning af terror


Den 20. februar blev Omar El-Hussein begravet på en begravelsesplads i Brøndbyøster

10 dage senere

Politiet har haft 10 dage til at finde beviser mod to unge mænd, da de blev fremstillet i et grundlovsforhør 16. februar.

- Anklagemyndigheden vil bede retten om fortsat varetægtsfængsling. Anklagemyndigheden vil som under grundlovsforhøret begære lukkede døre under retsmøderne, oplyste Københavns Politi i en pressemeddelelse onsdag.

To kræves fortsat fængslet for at hjælpe Omar

De to mænd er mistænkt for at skaffe et tilflugtssted til den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein samt hjælpe med at skaffe en M/95 automat-riffel af vejen efter drabet på Finn Nørgaard ved Krudttønden 14. februar. De er dog ikke sigtet for at hjælpe med at skaffe den kraftige automatriffel.


Den 22-årige Omar El-Hussein blev dræbt af politiet ved Svanevej på Nørrebro

Sigtet for råd og dåd

Politiet har også sigtet de to mænd for 'tilskyndelse, råd eller dåd' i forbindelse med angreb ved Krudttønden og senere en synagoge i det indre København, hvor sammenlagt to civile blev dræbt og fem politibetjente såret. De er derfor sigtet for medvirken til to drab og fem drabsforsøg.

Terror-efterforskning: Politihunde gennemsøgte park

Omar El-Hussein blev skudt på Svanevej søndag morgen 15. februar. Han bar to pistoler, og en af dem blev brugt til at dræbe Dan Uzan ved synagogen ifølge politiet. De to varetægtsfængslede mænd er mistænkt for at hjælpe Omar med at skaffe pistolerne.

Kriminelle sammen

Den 22-årige varetægtsfængslede mand har tidligere begået kriminalitet med den nu dræbte gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein. Det afslører en række retsdokumenter, som Berlingske har fået indsigt i.

Omar hyldet af sine venner i Jordan: En heltemodig martyr

Retsmøderne begyndte klokken 10 ved Københavns Byret. De to mænd har tidligere nægtet sig skyldige i anklagerne under et grundlovsforhør.

Halvanden times tid senere har dommeren besluttet, at de to skal  sidde varetægtsfængslet i yderligere fire uger, mens politiet efterforsker videre.

Du kan stille spørgsmål til sagen nedenunder.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?