Sverige sænker niveauet for terrortrussel en tak

Sikkerhedspolitiet Säpo understreger, at trusselsniveauet stadig er forhøjet, selv om det bliver sænket

Følg Krimi

Sikkerhedspolitiet Säpo sænker terrortrussel-niveauet i Sverige fra niveau fire til tre på en skala med frem grader, skriver nyhedsbureauet TT.

- Det er en beslutning, som træffes selvstændigt af sikkerhedspolitiet, og jeg har stærk tillid til dets vurdering og til den samlede indsats for tryghed og sikkerhed, siger den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, i en kommentar.

Säpo understreger, at trusselsniveauet stadig er forhøjet, selv om det bliver sænket.

- Jeg har foretaget en overordnet vurdering og besluttet at vende tilbage til det trusselsniveau, som var i Sverige i efteråret 2010. Vi går dermed fra fire til tre på en skala med fem grader, siger sikkerhedspolitiets chef, Anders Thornberg, i en pressemeddelelse.

Säpos ledelse har foretaget vurderingen sammen med chefer fra dele af Forsvaret og fra den militære efterretnings- og sikkerhedstjeneste Must.

Trusselsniveauet blev i november sidste år ændret fra tre til fire. Det skete i forbindelse med, at Säpo fik anholdt en iraker, som var mistænkt for at forberede et terroranslag.

Samtidig blev yderligere et antal personer bragt ind til afhøring. Den anholdte iraker blev senere sat på fri fod og var ikke længere sigtet.

Talsmænd for Säpo og Forsvarets Efterretningstjeneste siger, at Sverige "er et legitimt, om end ikke prioriteret, mål for terrorattentater for voldelige islamistiske aktører både i ind- og udland."

- Derfor er det vigtigt at pointere alvoren med trusselsniveauet - selv efter sænkningen. Der er stadig tale om et forhøjet trusselsniveau, siger sikkerhedseksperter til TT og tilføjer:

- IS inspirerer også individer, som ikke har mulighed for at rejse ned og slutte sig til gruppen, men som er villige til at handle på gruppens opfordringer til at udføre angreb i den vestlige verden - blandt andet i Sverige.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+