Annonce:
Annonce:

Sverige: Sandheden om svensk FN-chefs død skal frem

Sveriges regering vil arbejde for at få opklaret, hvorfor flyet med Dag Hammarskjöld om bord styrtede i 1961.

Annonce:
Følg Krimi

Den svenske FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død i en flyulykke er forsat omgærdet af mystik et halvt århundrede efter tragedien.

Men det skal der laves om på, varsler den svenske regering, der med statsminister Stefan Löfven i spidsen vil arbejde på at få sandheden om dødsfaldet frem.

- Det er regeringen i Sveriges pligt at forsøge at bringe klarhed over sagen, siger Annika Söder, der er den øverste politisk udpegede administrative leder under den svenske udenrigsminister, til Dagens Nyheter ifølge nyhedsbureauet TT.

Hammarskjöld omkom i den tidligere britiske koloni Nordrhodesia, i dag Zambia, da hans fly styrtede ned.

Flyet af typen DC-6 styrtede natten mellem 17. og 18. september 1961, og 16 mennesker mistede livet. Dag Hammarskjöld var på vej til fredsforhandlinger, som skulle afslutte kampe i Katanga-provinsen i nabolandet Congo.

Annonce:

De første undersøgelser efter styrtet pegede på, at en pilotfejl var skyld i ulykken. Men andre mener, at flyet blev skudt ned af lejesoldater, fordi Hammarskjöld støttede den nye regering i Congo.

I april foreslog FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at der endnu en gang kastes lys over sagen, efter at en international kommission af jurister sidste år kom frem til, at der var grund til at revurdere omstændighederne omkring FN-chefens død i flystyrtet.

Kommissionen fandt blandt andet, at en række hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste vil kunne give et fingerpeg om, hvad der var årsag til styrtet.

Ifølge Dagens Nyheter kommer Hammarskjölds død på dagsordenen i FN 15. december. Det sker på grund af nye oplysninger om, at flystyrtet muligvis var et attentat. FN skal beslutte, om sagen skal tages op og udredes på ny.

Dag Hammarskjöld blev 56 år og er den eneste leder af FN, som er død i embedet.

/ritzau/

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: