Svindel kan sende vognmandsfirma ud i mørket

Chauffører i østjysk firma fik løn efter antallet af kørte kilometer og godsmængde, siger anklagemyndighed

Et vognmandsfirma i Østjylland var så gennemsyret af fupnumre, at det bør sættes fra bestillingen. Det hævder anklagemyndigheden i en usædvanlig straffesag, som Retten i Horsens er i færd med at behandle.

Kravet er, at firmaet frakendes retten til at drive vognmandsvirksomhed.

Og på samme måde bør den daglige leder også miste muligheden for at fortsætte i erhvervet, lyder det. Såvel firmaet, der er et anpartsselskab, som den daglige leder samt syv chauffører er tiltalt i sagen.

Helt systematisk skal chaufførerne have brugt andres førerkort, påstår anklagemyndigheden.

Dette er en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om dokumentfalsk - såkaldt personelfalsk.

Fidusen var, at chaufførerne samtidig kunne blæse på reglerne om køre- og hviletid, således at de ikke holdt de pauser, som loven kræver.

Også på grund af anklageskriftets tyngde er sagen speciel. Hele 332 lovovertrædelser tiltales den daglige leder for at have begået fra januar til april i år.

Lederen beskyldes for at have proppet andre personers førerkort i kontrolapparatet otte gange, da han selv sad ved rattet. Men han tiltales også for at have medvirket til de ansattes dokumentfalsk i mere end 100 tilfælde.

Dette misbrug skal han have opfordret til eller have været vidende om, fremgår det af anklageskriftet. Chaufførerne var ansat på særlige vilkår. Lønnen var baseret på antallet af kørte kilometer og på den mængde gods, de havde med.

Aflønningen var 30 procent af lastbilens månedlige omsætning eksklusiv diesel og trailer.

Dette system "er til fare for færdselssikkerheden". Desuden tilskynder det i sig selv til, at reglerne om køre- og hviletid overtrædes, påstår anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi.

De tiltalte nægter sig dog skyldige i sagen, der blev indledt i november. Den fortsætter i januar, og muligvis vil dommen blive afsagt i februar.