Svindel-netværk snød danske bladhuse

De fleste medier lod sig narre i et stort opsat svindelnummer, selv om al korrespondance om de ønskede fupannoncer var på engelsk og afsenderen pære dansk

Den københavnske forretningsmand, Jesper Wille, begyndte pludselig at få regninger for annoncer, som han aldrig havde bestilt. Foto: Mogens Flindt
Den københavnske forretningsmand, Jesper Wille, begyndte pludselig at få regninger for annoncer, som han aldrig havde bestilt. Foto: Mogens Flindt
Følg Krimi

 

‘I have a job advert that I would like to publish through all your newspapers titles for 2 weeks.’ (Jeg har en jobannonce, som jeg gerne vil have indrykket I alle jeres medier i to uger’, red.)

Sådan indleder det internationale svindler-netværk, Ekstra Bladet i går kunne afsløre, korrespondancen med en lang række danske medier.

Annoncen er første led i et stort set-up, der skal narre jobhungrende danskere til at indløse falske checks og sende pengene videre til bagmændene via en konto i udlandet.

Svindler-netværk snyder danske jobsøgere

Men det er ikke kun godtroende borgere, der er blevet snydt af de usynlige svindlere. Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at over 10 danske medier er blevet ført bag lyset.

De ser nemlig aldrig en krone for de pågældende annoncer, der i stort omfang bliver indrykket i alt fra landsdækkende medier til gratis lokale ugeaviser.

Under radaren

Som det fremgår, er korrespondancen på engelsk, selv om afsender er den danske forretningsmand, Jesper Wille, hvis identitet svindlerne har stjålet.

– Vi burde nok have undret os noget mere, siger Susanne Blomquist, kontorchef på Bornholms Tidende.

– Mailen er på engelsk. Så allerede der burde vores sælger nok have studset. Men det gør han ikke. Han tager bare imod den og får cvr.nr. og personoplysninger på Jesper Wille. Men nu ved vi jo efterfølgende, at det ikke var ham i virkeligheden.

Kunden bestiller fire indrykninger, to i den daglige avis og to i Bornholms Tidendes ugeavis.

– Det var ikke store annoncer, 2 spalter gange 125 millimeter. Altså ikke noget voldsomt. Det er også derfor, at han slipper af sted med det. At den flyver under radaren, siger Susanne Blomquist.

Hun fortæller, at avisen normalt beder om forudbetaling, når man studser over et eller andet.

– Så ville det jo have givet sig selv. Så havde de ikke betalt, og så var annoncen ikke blevet indrykket. Men det gjorde vi altså ikke.

Susanne Blomquist fortæller, at regningen, som avisen nu kan skyde en hvid pind efter, lød på 5.000 kr.

Svindlere ville fuppe Michael: 'Det er skruppelløst'

Store spillere snydt

Men det er ikke kun lokal- og regionalaviser, der godtroende har spillet med på den store svindel. Også på landsdækkende medier som Børsen, Jyllands-posten, Politiken og Ekstra Bladet er fupjobannonce gledet igennem uden problemer.

Ikke mindst JP Politikens hus har været med til at sprede annoncen over det ganske land. Ved at købe en såkaldt mediepakke fik svindlerne på en gang adgang til koncernens online job-medie, Jobzonen, samt mediernes web-udgaver jp.dk, eb.dk, pol.dk, mx.dk og MediaWatch.

Af en rykkerskrivelse til Jesper Wille fremgår det, at JP Politikens Hus på den konto har måttet vinke farvel til hele 46.231,25 kr.

Svindlere på spil i Danmark: Se deres tricks

Fra Bornholm til Holstebro

På baggrund af de regninger og rykkere, som Jesper Wille har modtaget, kan det konstateres, at annoncen ud over de nævnte medier også har været bragt i bl.a. Ballerup Bladet, Viborg Stift Folketidende, JobMidtVest, Lokalavisen Lemvig, Ugeavisen Struer, Vinderup Avis og Holstebro Onsdag samt i web-mediet Altinget.

På Jysk Fynske Medier, der ejer flere af udgivelserne, studsede man over, at også selve annonceteksten på det tidspunkt var på engelsk.

Avisen ønsker ikke at udtale sig til citat, men man oplyser, at kunden kun fik at vide, at han selv måtte oversætte teksten til dansk, hvis den skulle i avisen. Da det skete, mente annonceafdelingen ikke, at der længere var noget problem.

’Vi fik det jo, som vi ville have det’, som de siger – altså bortset fra, at de aldrig så en krone for annoncerne.

Her ses den mail svindlerne skrev til de danske bladhuse i Jesper Willes navn om at få indrykket jobannoncer.
Her ses den mail svindlerne skrev til de danske bladhuse i Jesper Willes navn om at få indrykket jobannoncer.
 

MX gennemskuede svindelen

Det var ikke alle medier, der hoppede på svindlernes jobannonce.

På gratisavisen MX Metroxpress mente kundekonsulent Anette Damgaard Kragelund, at der simpelthen var for mange advarselslamper, der blinkede.

–Vi nåede at få annoncerne stoppet, siger Anette Damgaard Kragelund.

Det var også den engelske korrespondance, der vakte hendes mistanke.

–Jeg har været her i mange år, så man ser jo mange mærkelige ting gennem årene. Det var sådan set reelt nok, det der stod. Men det gav bare ingen mening, at det var på engelsk. Jeg google’de jo ham Jesper Wille og kunne se, at han var en pæredansk fyr.

Da svindlerne blev ved med at svare på engelsk og tilmed ville have hende til at oversætte annonceteksten til dansk, tænkte hun, at ’det er sgu for mærkeligt.’

–Så jeg prøvede at ringe op til det nummer, der var angivet. Det viste sig at være et plejecenter på Fyn. Så jeg tænkte: OK, det er vist ikke helt godt. Efterfølgende skrev jeg til svindlerne, at jeg ikke kunne hjælpe dem. Og så har jeg selvfølgelig ikke hørt noget siden.

Sådan så annoncen, som MX Metroxpress gennemskuede, i modsætning til de fleste andre medier.
Sådan så annoncen, som MX Metroxpress gennemskuede, i modsætning til de fleste andre medier.
 

Jesper fik regningerne

Den københavnske forretningsmand, Jesper Wille, begyndte pludselig at få regninger for annoncer, som han aldrig havde bestilt. Foto: Mogens Flindt
Den københavnske forretningsmand, Jesper Wille, begyndte pludselig at få regninger for annoncer, som han aldrig havde bestilt. Foto: Mogens Flindt
 

I juni og juli måned i år begynder den københavnske forretningsmand Jesper Wille pludselig at få fakturaer fra en række danske bladhuse, der ville have betaling for en jobannonce. Og hurtigt stod det klart for ham, at der var noget helt galt.

- Jeg får et opkald fra en annonceafdeling angående en jobannonce og får forklaret, det ikke er mig - og tænker så ikke videre over det. Men da opkaldene fortsætter, kunne jeg hurtigt se, at nogen systematisk udgiver sig for at være mig og har stjålet min identitet, siger han.

Jesper Wille har nu anmeldt identitetstyveriet til politiet og forventer ikke, at jobannoncerne vil få økonomiske konsekvenser for ham. Han undrer sig i dag lidt over, at svindlerne ikke er blevet opdaget.

- Når man se på, hvordan de har kommunikeret med annonceafdelingerne, er det lidt mærkeligt, at man ikke har været mere skeptisk. Sagen viser jo også flere betænkelige ting. Både at jobannoncer i aviser  ikke bliver tjekket og derfor kan give spalteplads til svindlere, og at annoncer på sider som eks. Altinget får annoncer leveret af 3.-part, som heller ikke bliver tjekket, siger han.  

Ukendte kriminelle stjal Jespers identitet: Det er først nu jeg kan se det var et svindel-nummer

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+