Svindelsag faldet til jorden: To mænd frifundet i sag om falske iPhones

Københavns Byret mener ikke, at der er nok bevis til at dømme de to tiltalte i gigantisk sag om svindel med importerede telefoner

Det er telefoner som denne, at de tiltalte ifølge anklagen importerede falske kopier af. Den anklage er de nu blevet frifundet for. Foto: Apple
Det er telefoner som denne, at de tiltalte ifølge anklagen importerede falske kopier af. Den anklage er de nu blevet frifundet for. Foto: Apple

TIP OS: Kender du til sagen eller lignende sager? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

I snart et år har to mænd været tiltalt i en omfattende sag om import og salg af kopitelefoner i Københavns Byret. Fredag fik de så rettens ord for, at de frifindes.

Og der var da også lettelse at spore hos den ene af de tiltalte, da der fredag blev afsagt dom i sagen.

Den tiltalte vendte sig om og krammede de fremmødte pårørende, fordi han var blevet frifundet for alle anklager.

Også hans medtiltalte, der ikke var mødt op til domsafsigelsen, blev frifundet.

Det er telefoner som denne, at de tiltalte ifølge anklagen importerede falske kopier af. Foto: Apple Krimi Risikerer gigantisk bøde: Solgte falske iPhones på gaden i København

Anklager: Solgte brandfarlige kopier
De tre dommere i sagen var enige om, at der ikke var nok beviser til at dømme de to mænd.

Anklagerne lød blandt andet på import og forsøg på import af 506 kopier af mobiltelefoner fra De Forenede Emiraterne til en vejledende udsalgspris på 2,6 millioner kroner.

Ifølge anklageskriftet var kopierne brandfarlige. Mændene var derfor også tiltalt for at sætte forbrugernes helbred på spil.

Det lykkedes ifølge tiltalen for forretningsmændene at fuppe andre til at købe over 300 af kopitelefonerne.

Krimi Hemmelig politiaktion nær feriepark

Også mistænkt for moms- og skattesvindel
Derudover var den ældste af mændene tiltalt for både momssvig og skattesvindel for i alt 9,8 millioner kroner, men heller ikke her fandt byretten beviserne tilstrækkelige.

Han var subsidiært tiltalt for groft hæleri, men også her skete der frifindelse.

Her lød anklagen på, at han skulle have overført i alt 11,5 millioner kroner til vekselbureauet Dan Cash Investment ApS., hvorfra pengene enten blev omvekslet til euro eller blev hævet af flere hjælpere.

Endnu et vekselbureau på Nørrebro i København er dømt for at have hvidvasket millioner af kroner. (Arkivfoto: Colourbox) Krimi Vekselkontor hvidvaskede 30 millioner sorte kroner

Vekselbureau kendt fra anden sag
Netop dette vekselbureau har - ligesom flere andre vekselbureauer - været under anklage af Bagmandspolitiet for storstilet hvidvask af kriminelle penge.

Begge tiltalte, der er henholdsvis 24 år og 27 år, har gennem hele sagen nægtet sig skyldige i bevidst at have importeret og videresolgt falske iPhones.

Fredag fik de så rettens ord for deres uskyld.

Det vides endnu ikke, om anklagemyndigheden anker frifindelsen til Østre Landsret.

Forsvarer: En tynd sag fra begyndelsen

Mette Grith Stage er advokat for den tiltalte, der ikke havde mulighed for at være i retten fredag. I dag undrer hun sig over, at sagen overhovedet blev rejst:

- Jeg har netop talt med min klient, som ikke kunne være til stede ved domsafsigelsen, og han er selvsagt lykkelig over frifindelsen, forklarer advokaten til Ekstra Bladet.

- Sagen har selvfølgelig været en stor belastning for ham. Dels fordi den er trukket ud i uhørt mange år hos politiet. Og dels fordi han jo stadig arbejder i mobilbranchen, og det derfor er meget vigtigt for ham, at hans navn nu er renset. 

- Efter min opfattelse har retten ramt fuldstændig plet med en ren frifindelse. Sagen har fra start været tynd, og det undrede mig meget, da vi fik anklageskriftet. Jeg troede faktisk, at politiet ad egen drift ville droppe sagen.

Sagen stopper dog ikke for Mette Grith Stage:

- Min klient har jo været varetægtsfængslet og har lidt økonomisk tab, så det er klart, at vi vil fremsætte et erstatningskrav.

TIP OS: Kender du til sagen eller lignende sager? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Her er manden, som politiet gerne vil vide, hvem er. Foto: Politi Krimi Kan ikke huske navn eller hjemland: Kender du den her mand