Svindlere på spil i Danmark: Se deres tricks

Svindel på nettet bliver mere og mere udbredt - her er nogle af de mest kendte fupnumre

Følg Krimi

Ekstra Bladet har tidligere i dag afsløret, hvordan et netværk af svindlere har forsøgt at fuske sig til tusinder af kroner ved at forsøge at få jobsøgende danskere til at indløse falske checks og efterfølgende sende pengene til udlandet via pengeoverførselsfirmaet Western Union.

Men job-tricket er langt fra det eneste svindelnummer, som udspekulerede internet-svindlere benytter sig af, når de forsøger at narre penge ud af godtroende personer, der ikke lugter lunten før det er for sent.

Svindler-netværk snyder danske jobsøgere

Denne type af svindel bliver internationalt betegnet som 'social engineering fraud', og dækker over en lang række af tricks, kriminelle bruger til at manipulere deres ofre til at videregive personlige oplysninger eller penge, hvilket typisk foregår via mails, sociale netværkssider som facebook eller per telefon. 

Over de seneste år er fupnumrene også blevet kendt som Nigeria-svindel, fordi en stor del af svindlerne udfører deres lyssky arbejde fra computere i det vestafrikanske land, men der har også været mange ekspempler med svindlere fra andre lande, blandt andet Rusland, Kina og Fillipinerne.

Svindlere ville fuppe Michael: 'Det er skruppelløst'

Hos den internationale politi-organisation Interpol advarer man nu om, at denne type kriminalitet er i voldsom stigning. Organisationen vurderer, at der i 2015 blev svindlet for over 6 mia. kroner inden for området, og Interpol  har derfor også udpeget det som en af de svindel-trends, politiet verden over skal være særlig opmærksomme på. 

Herhjemme er antallet af danskere, der har fået misbrugt personlige oplysninger også  stærkt stigende fra op mod 36.000 danskere i 2009 til op mod 46.000 i 2014. Det viser en undersøgelse lavet af Det Kriminalpræventive Råd.

Ekstra Bladet har her samlet en række eksempler på nogle af de mest kendte former for Nigeria-svindel.

De usynlige svindlere

Hvert år bliver tusindvis af danskere snydt af kriminelle, der ved hjælp af forskellige tricks manipulerer dem til at videregive personlige oplysninger eller penge. Svindlerne gemmer sig ofte bag Gmail og andre internettjenester, der er meget vanskeligt at spore, og de bliver derfor uhyre sjældent taget. Ekstra Bladet vil i den kommende tid sætte fokus på emnet og på et aktuelt svindelnummer med jobannoncer.  

Hvis du har informationer om den konkrete svindel med jobannoncer eller på andre måder har været ramt af denne type svindel, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte journalisterne bag serien på: rise@eb.dk, tgs@eb.dk, svv@eb.dk og jm@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+