Svindlet med NemID: Nu har Gorm fået fred

Telenor strammer sikkerheden og opgiver samtidig store økonomisk krav mod flere ofre for digitale bedragerier

Du kan her se meget mere om, hvordan det nye trick rammer danske bankkunder. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

TIP OS: Har du også været udsat for et digitalt bedrageri og hænger på regningen? Eller kender du til de kriminelle? Kontakt os i en mail på tech@eb.dk - fortrolighed gives, hvis det ønskes

Gorm Hansbøl er en af dem, der endelig kan ånde lettet op. For efter måneders kamp er den københavnske pensionist en af dem, som teleselskabet Telenor nu opgiver dets store økonomiske krav imod.

- Det er da en kæmpe lettelse, siger Gorm Hansbøl, som Telenor ville have næsten 13.000 kroner for to iPhones, der blev bestilt i hans navn med stjålne NemID-data.

Teknologi Frygt for ID-tyveri driver nye forsikringer frem

Ofre hænger på regningen
Som Ekstra Bladet afdækkede i en serie af artikler sidste år, skal ofre for digitale bedrageri nemlig ikke alene leve med den krænkelse, som de kriminelle udsætter dem for.

De skal ofte også kæmpe imod kreditorer som Telenor, der kræver penge for telefoner og abonnementer, som ofrene ikke har bestilt og heller ikke har hjulpet de kriminelle med at få adgang til.

Her er hele sagsbunken, som Gorm har samlet sammen. Foto: Aleksander Klug
Her er hele sagsbunken, som Gorm har samlet sammen. Foto: Aleksander Klug
 

Krimi Nyt trick: Sådan misbruger net-kriminelle dit navn

Hos Telenor bekræfter kommunikations- og CSR-chef Lise Kirkegaard, at kravene mod Gorm er opgivet. Tidligere var selskabets standardafvisning ellers, at man bare fulgte reglerne for hæftelse. Og at ofrene derfor hang på regningen.

- Vi har valgt at gennemgå alle eksisterende NemID-svindelsager fra 2019 endnu en gang. Vi har foretaget en konkret vurdering af alle sagerne, og i den forbindelse har vi i enkelte sager per kulance valgt at eftergive vores krav til kunderne, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Også i sagen om den demente Karen Skovlund har Telenor nu opgivet at kræve penge efter et omfattende svindelnummer med hendes NemID. Foto: Anita Graversen
Også i sagen om den demente Karen Skovlund har Telenor nu opgivet at kræve penge efter et omfattende svindelnummer med hendes NemID. Foto: Anita Graversen
 

Strammer sikkerheden
Også i sagen om en dement kvinde fra Aarhus, som Ekstra Bladet har omtalt, bliver kravet nu opgivet.

Hos Telenor får sagerne imidlertid også en betydning for sikkerheden.

- På baggrund af et voksende antal svindelsager med NemID i 2019 har vi valgt at genbesøge vores processer og se på, om vi kan gøre mere for at bidrage til at forhindre NemID-svindel, siger Lise Kirgaaard.

- Vi har i den forbindelse besluttet at indføre en minimumsbetaling på alle online mobilkøb, så der fremover også skal tilknyttes et kreditkort, hvilket vil gøre det sværere for svindlerne at lave NemID-svindel. Dette træder i kraft 1. februar.

Snyd for millioner

Sager om snyd med NemID eksploderede i 2019.

Senest er en 29-årig mand fra Fredericia blevet idømt flere års fængsel for i 418 tilfælde at have narret sig til NemID-oplysninger og oprettet lån for godt 4,9 millioner kroner i ofrene navne.

-  Det er utroligt ubehageligt at blive mistænkeliggjort på den her måde. Hvis man var skyldig i det, kunne man godt forstå det. Men man føler jo, at man bliver lagt ned. Det koster nogle søvnløse nætter, siger Gorm Hansbøl om sin oplevelse. Foto: Aleksander Klug Krimi Gorm fik NemID stjålet: Nu jages han af inkassofirma

Gorm: Nogle slyngler
Gorm Hansbøl er tilfreds med, at sikkerheden nu strammes. Men han er fortsat stærkt kritisk over for den behandling, han fik undervejs i sin sag.

- Det er da rart, at det er afsluttet. Men de har været nogle slyngler, der har skulle hives frem for at få det afsluttet.

- Det har været utroligt ubehageligt, indtil Ekstra Bladet kom ind i billedet.

TIP OS: Har du også været udsat for et digitalt bedrageri og hænger på regningen? Eller kender du til de kriminelle? Kontakt os i en mail på tech@eb.dk - fortrolighed gives, hvis det ønskes

– Nogle gange drømmer jeg, at jeg møder ham i døren og afviser ham. Det er sindssygt ubehageligt, fortæller Gorm i dag om den falske bankmand, der en dag ringede på. Foto: Aleksander Klug Krimi Snydt med NemID: Falsk bankmand mødte op hos Gorm