Sygehusdirektør efter kraftig brand: Der kommer en gravko og rydder det hele

Vicedirektør på Holbæk Sygehus, Knut Borch-Johnsen, fortæller, at et af Region Sjællands to sygehus-vaskerier er totalt destrueret efter nattens brand. Det samme er en administrationsbygning til områderne rengøring og portørarbejde

Tidligt onsdag morgen omfatter branden 4000 kvadratmeter af hospitalet (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Krimi

Nattens kraftige brand på Holbæk Sygehus har totalt destrueret et vaskeri og en bygning, der huser kontorfaciliteter til områderne rengøring og portørarbejde.

Desuden er sygehusets varmtvandsanlæg, som er i en tredje bygning, sat midlertidigt ud af drift. Her har der været ild i tagkonstruktionen, og vand fra slukningsarbejdet har sandsynligvis ødelagt elektriske installationer, som nu skal gennemgåes.

Det fortæller vicedirektør på Holbæk Sygehus Knut Borch-Johnsen til Ekstra Bladet.

- De to af bygningerne kan ikke længere anvendes. Jeg forventer, at det ender med, at der kommer en stor gravko og rydder det hele, siger Knut Borch-Johnsen til Ekstra Bladet.

Mangler varmt vand
Vicedirektøren arbejder nu med den øvrige sygehusledelse og Region Sjællands koncernservice på at finde en løsning, så sygehusets funktioner kan opretholdes. Det gælder både på kort sigt og på længere sigt, hvor der også vil være konsekvenser.

De umiddelbare konsekvenser er forholdsvis overskuelige, fortæller vicedirektøren. Manglen på varmt vand gør, at patienterne i første omgang ikke kan få varm mad. De får derfor tre kolde anretninger i løbet af dagen.

Og så er der de kritiske installationer på sygehusets operationsgang, sterilcentralen og dialyseafdelingen, som også har behov for varmt vand. Her er der i forvejen taget højde for, at en situation kunne opstå.

- Her har man mulighed for at generere varmt vand på andre måder, forklarer Knut Borch-Johnsen.

Patienter må vaskes på andre måder
Desuden vil sygehuspersonalet finde en løsning, så de 300 indlagte patienter kan blive vasket.

- Vi kan klare os i et døgns tid med at vaske patienter på andre måder, siger vicedirektøren.

Sygehusets personale har klokken 9 fået adgang til varmtvandsanlægget, fordi brandvæsenet er færdig på stedet. Og man er nu i gang med at gennemgå de elektriske installationer. Håbet er, at det varme vand måske kan være tilbage senere på dagen.

Kraftig brand på hospital: Fire bygninger styrtet sammen

- Men jeg kiggede lige indenfor, og der lå vand på gulvet fra slukningsarbejdet, siger Knut Borch-Johnsen.

Vaskeri brændt ned
På længere sigt er det imidlertid en udfordring, at vaskeriet er væk. I Region Sjælland er der to sygehusvaskerier. Et i Nykøbing Falster og det, som altså nu er kastet i grus på Holbæk Sygehus.

- Det væsentlige i forhold til forsyningssikkerheden er at finde ud af, hvornår vi kan få linned og vasketøj klar igen. Det er vi nu og her i gang med at se på, siger vicedirektøren.

Det var klokken 23.39 tirsdag aften, at Vestsjællands Brandvæsen fik melding om brand på sygehuset. Indstaslederen har til Ekstra Bladet fortalt, at 80 brandmænd og 20 slukningskøretøjer blev sendt til branden, som havde bredt sig til flere bygninger på i alt 4000 kvm.

Først klokken 3 var der kontrol over branden.

Intet tyder på påsat brand
I en periode frem til klokken 4 om morgenen tog sygehuset ikke imod patienter, som i stedet blev sendt til hospitaler i Slagelse og Køge. Men fra klokken 4 åbnede Holbæk Sygehus igen for indtag af patienter, oplyser vicedirektøren.

- Kun ganske få blev omvisiteret, siger Knut Borch-Johnsen til Ekstra Bladet.

Det er politiets teknikere, som skal forsøge at finde en årsag til branden, som opstod i vaskeriet. Knut Borch-Johnsen fortæller, at det er hans indtryk efter samtale med brandmyndigheder og politi, at det ikke er en kriminel handling, som ligger bag branden.

- Vi kender ikke årsagen endnu, men der er ikke mistanke om påsat brand. Alt taler for, at det er noget, der er opstået i de elektriske installationer, siger vicedirektøren til Ekstra Bladet.

Knut Borch-Johnsen forventer at have en afklaring på plads ved 12-13-tiden om, hvorvidt der senere på dagen vil blive lukket op for det varme vand.

Der er ingen melding om, at nogen skulle være kommet til skade under storbranden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?