Sygeplejerske tiltalt for drab: Nu afgøres sygeplejerskes skæbne

Barnebarn til et af de formodede drabsofre ser frem til at få en afslutning

Her kan du høre om dommen

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Det er mere end hundrede dage og 25 retsmøder siden, at den historiske retssag mod sygeplejersken Christina Hansen blev skudt i gang i Retten i Nykøbing Falster.

I dag klokken 10 afsiger nævningetinget deres kendelse om, hvorvidt den 31-årige mor til en pige på otte år er skyldig i blandt andet tre drab og et drabsforsøg på syge og gamle patienter med en overdosis medicin på Nykøbing Falster Sygehus i perioden 2012-2015. Hvis hun kendes skyldig i alle eller enkelte forhold, skal forsvarer og anklager holde hver deres procedure for straffen, hvorefter den endelig dom forventes senere i dag.

Allerede halvanden time før var der mødt mange mennesker op uden for retssalen,  og op til afsigelsen af skyldskendelsen er alle stole i den store retssal fyldt.

Anklager Michael Boolsen erkendte under sin procedure i forrige uge, at der ikke er den rygende pistol, men at der, efter hans opfattelse, er en stærk kæde af indicier og beviser, der betyder, at sygeplejersken skal dømmes efter anklageskriftet.

Forsvarer Jørgen Lange fremførte til gengæld i sin procedure, at sagen bygger på rygter, sladder og mavefornemmelser uden skyggen af bevis.

Trang til drama
Ifølge anklageren skal motivet til de alvorlige forbrydelser findes i den histrioniske personlighedsforstyrrelse, som sygeplejersken lider af, ifølge mentalundersøgelsen. Den er kendetegnet ved tilbøjelighed til drama, forfængelighed og søgen efter spænding i tilværelsen, og kolleger har da også beskrevet hende som en, der godt kunne lide at fortælle levende om dramatiske akutsituationer.

Men i onsdags afholdt hun sig fra at tage scenen, da hun fik mulighed for at få det sidste ord i sagen. I stedet læste forsvareren nogle ord op fra sin klient.

- Jeg har været igennem et helt vanvittigt forløb, hvor jeg er blevet beskyldt for noget, som jeg ikke har gjort. Det forløb er gået ud over min familie, min kæreste og ikke mindst min otte-årige datter. Derfor vil jeg bede om fair play, så jeg ikke bliver dømt for noget, som jeg ikke har gjort, lød det via advokaten.

Barnebarn håber på retfærdighed
En af de patienter, som Christina Hansen er tiltalt for at have myrdet er 72-årige Arne Herskov på medicinsk afdeling M130 i 2012. Den sag blev først henlagt, men genoptaget efter den nattevagt, der førte til sygeplejerskens anholdelse. Hans barnebarn Simon Lerking-Herskov ser frem til en afslutning på den langstrakte sag.

Simon Lerking-Herskov, barnebarn til Arne Herskov, ser frem til en afklaring. Foto: Per Rasmussen
Simon Lerking-Herskov, barnebarn til Arne Herskov, ser frem til en afklaring. Foto: Per Rasmussen
 

- Personligt vil det ikke ændre noget i mit liv, om hun bliver dømt skyldig eller ej. Det er hendes og hendes families liv, der bliver ændret markant, hvis hun bliver dømt skyldig. Men hvis hun bliver kendt skyldig, vil jeg have en afklaring med, at der er sket mod retfærdighed mod den person, der har myrdet min farfar, siger han.

- Hvad vil det betyde, hvis hun bliver frikendt?

- Det tyder jo på, at der er sket et eller andet på hospitalet, og hvis hun bliver kendt uskyldig, så tyder det på, at der er en anden, der har gjort det, der render rundt derude, og så vil man have den uvished igen, siger han.

Han håber bare, at retfærdigheden sker fyldest, uanset om udfaldet bliver det ene eller det andet.

- Det er trods alt bedre, at jeg lever med uvidenheden om, hvem der myrdede min farfar, end at en uskyldig bliver dømt, siger han.

1 af 2 Sygeplejersken Christina Hansen er tiltalt for at have dræbt Simon Lerking-Herskovs (øverst th.) farfar, Arne Herskov (nederst th.) Fotos: Privat og Per Rasmussen
2 af 2 Christina Hansen er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. Foto: Per Rasmussen