Sygeplejerske tiltalt for sjusk: 76-årig patient døde af forkert bedøvelse

Tiltalt for uagtsomt manddrab, fordi patienten fik lokalbedøvelse direkte i en blodåre

En 76-årig kvinde døde på Bispebjerg Hospital, da hun fik sprøjtet lokalbedøvelse direkte ind i en blodåre. En sygeplejerske er nu tiltalt for uagtsomt manddrab. (Foto: Rumle Skafte)
En 76-årig kvinde døde på Bispebjerg Hospital, da hun fik sprøjtet lokalbedøvelse direkte ind i en blodåre. En sygeplejerske er nu tiltalt for uagtsomt manddrab. (Foto: Rumle Skafte)
Følg Krimi

En brækket hofte kom til at koste en 76-årig kvinde livet på Bispebjerg Hospital i København, da en sygeplejerske ved en fejl kom til at give patienten et lokalt-bedøvende middel direkte i en blodåre.

Cirka en halv time efter at den 76-årige havde fået bedøvelsen intravenøst, døde hun af forgiftning.

Sådan lyder tiltalen mod den erfarne sygeplejerske, der i næste uge stilles for retten på Frederiksberg.

Hun er tiltalt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af autorisationslovens § 75 stk. 1 om grovere forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed som sygeplejerske.

Døde inden operation
Sygeplejersken nægter sig skyldig. Anklagemyndigheden kræver hende idømt en frihedsstraf og en bødestraf.

Jørgen fik dødssprøjte: Børnene er tilfredse med dommen

Tragedien skete den 25. juli 2013 klokken 23.10, hvor den 76-årige kvinde var blevet indlagt på Bispebjerg Hospital med en brækket hofte og skulle opereres.

Hun havde stærke smerter, og skulle have et smertestillende middel.

Ifølge tiltalen gav sygeplejersken hende bedøvelsesmidlet Bupivacain direkte ind i en blodåre.

Kun til lokalbedøvelse
Men Bupivacain er et bedøvelsesmiddel, der bruges til lokalbedøvelse som blokader og rygmarvsbedøvelse. Væsken må ikke gives intravenøst, og dermed har sygeplejersken - ifølge tiltalen - sjusket groft.

Sosu'er fik milde domme efter dødsfald

Det var Bispebjerg Hospital, som efter dødsfaldet anmeldte sagen til politiet, og Sundhedsstyrelsen har haft den lægefaglige vurdering af sagen og bedt politiet om at rejse tiltalen.

Men samtidigt har Sundhedsstyrelsen vurderet, at der ikke er grundlag for at kræve sygeplejersken fradømt retten til at være sygeplejerske - så hun vil kunne fortsætte i jobbet efter en eventuel dom.

SOSU'er tiltalt for 88-årigs død: - De ville nok skåne min far

- Der er for så vidt ingen strid om, hvad der faktuelt er sket, men sygeplejersken nægter sig skyldig. Der er en del lighedspunkter mellem denne sag og sagen fra Aarhus, hvor to SOSU-assistenter tidligere på året blev dømt for uagtsomt manddrab på en patient, siger sagens anklager Bettina Wøldike.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sygeplejerskens forsvarer advokat Thomas Hess-Petersen.

I maj i år blev to SOSU-assistenter dømt i Aarhus for uagtsomt manddrab og sjusk, fordi de gav den 88-årige plejehjemsbeboer Jørgen Jensen smertestillende paracetamol-tabletter, der blev opløst og sprøjtet direkte ind i en blodåre.

Det skete på plejehjemmet Sifsgården i Aabyhøj den 9. juli 2013 ved 17-tiden, to uger før det næsten tilsvarende uheld på Bispebjerg Hospital.

Jørgen Jensen var dagen før udskrevet fra hospitalet efter et lårbensbrud og havde en venflon siddende i hånden til intravenøs medicinering.

Opløste tabletter i saltvand
I stedet for at få den 88-årige til at synke tabletterne, der kun må indtages oralt, knuste en 33-årig sosu de hvide tabletter og opløste dem i saltvand, hvorefter hun sammen med sin 27-årige kollega sprøjtede væsken direkte ind i mandens blodåre.

Kort efter døde den 88-årige.

Den 33-årige sosu fik 20 dagbøder a´400 kr., og har valgt at stoppe med at arbejde i sundhedsvæsenet, mens den 27-årige fik 20 dages betinget fængsel.

Anklageren havde krævet tre måneders ubetinget fængsel, men valgte ikke at anke dommen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind