Sygeplejerske tiltalt for tre drab: Her er anklagerne punkt for punkt

Den 31-årige sygeplejerske, der har siddet varetægtsfængslet, siden hun blev anholdt 1. marts efter en nattevagt på Nykøbing Falster Sygehus, er tiltalt for tre drab, et drabsforsøg og for at have overtrådt sin autorisation

En 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster er blevet tiltalt for ni forhold, der omfatter drab, drabsforsøg, tyveri af medicin samt overtrædelse af autorisationsloven.

Det viser et anklageskrift, som statsadvokaten for København har udarbejdet i sagen, og som for godt en uge siden er blevet præsenteret for sygeplejersken selv. Anklageskriftet skal danne grundlag for den straffesag, der efter planen skal afvikles ved Retten i Nykøbing Falster fra 11. marts og frem til 28. juni, hvor det forventes, at der falder dom.

Sygeplejersken nægter sig skyldig i anklagerne.

Sygehusdrab: 30 retsdage sat af til drabssigtet sygeplejerske

Anklageskriftet viser, at det er statsadvokatens opfattelse, at der kan føres bevis for, at sygeplejersken har dræbt tre patienter, som alle har været indlagt på Nykøbing Falster Sygehus, mens den 31-årige sygeplejerske har været på arbejde. En af de dræbte var indlagt i 2012 på Medicinsk Afdeling 130, og de to andre døde 28. februar om aftenen under sygeplejerskens sidste vagt.

Sygeplejerske tiltales for tre drab og et drabsforsøg

Det første drab - anklageskriftets første forhold - er efter anklagemyndighedens opfattelse sket 4. marts i tidsrummet mellem kl. 9 og 21.30, hvor den 31-årige 'som sygeplejerske på afdeling 130 på Nykøbing Falster Sygehus, Fjordvej 15 i Nykøbing Falster, ved intravenøs indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam' dræbte 72-årige Arne Herskov, der var indlagt på hospitalet.

Vagn Herskov mistede i 2012 sin bror, Arne Herskov, som var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus.n Politiet mener, at en 31-årig sygeplejerske har dræbt ham. (Foto: Per Rasmussen)
Vagn Herskov mistede i 2012 sin bror, Arne Herskov, som var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus.n Politiet mener, at en 31-årig sygeplejerske har dræbt ham. (Foto: Per Rasmussen)

– Sygehuset spurgte dengang, om vi troede, at han havde haft adgang til nogle stoffer, for der var fundet nogle stoffer i hans urin, som ikke skulle være der, og ikke kom fra hospitalet, sagde de. Vi kunne jo ikke forstå det, for vi havde jo ikke givet ham noget. Men der var ikke nogen der snakkede om, hvor det kom fra, sagde Arne Herskovs bror, Vagn Herskov, da Ekstra Bladet var på besøg i august.

Sygeplejersken blev i 2012 afhørt af politiet om Arne Herskovs død, uden at det førte til en sigtelse.

Anklagemyndigheden mener, at sygeplejersken i forbindelse med sin kriminalitet på sygehuset har stjålet '20 morfintabletter á 10 mg., 14 Zopiclone Actavis tabletter á 3,75 mg., 50 Zopiclone Actavis tabletter á 7,5 mg., 30 Oxapax Sandoz á 15 mg., 18 Ibuprofen tabletter á 600 mg., alt til en samlet værdi af ca. 145 kroner', fremgår det af anklageskriftets andet forhold.

Drabssigtet sygeplejerske lider af personligheds-forstyrrelse  

Af anklageskriftets tredje forhold fremgår det, at det er politiets opfattelse, at sygeplejersken mellem 1. januar 2015 og 1. marts gav 'sin da syvårige datter et ikke nærmere fastlagt antal sovepiller af mærket Zopiclone, der kun må udleveres fra apotekerne mod recept, og som ikke må gives til børn'.

De to øvrige drab i anklageskriftet er sket 28. februar 2014 mellem klokken 19 og 20.35. Det var på sygeplejerskens sidste nattevagt, inden hun morgenen efter blev anholdt af politiet.

Flere ansatte på Nykøbing Falster Sygehus har i længere tid haft mistanke til, at en 31-årige sygeplejerske havde noget med en række dødsfald blandt patienterne at gøre, er det kommet frem i retsmøder i sagen. (Foto: Per Rasmussen)
Flere ansatte på Nykøbing Falster Sygehus har i længere tid haft mistanke til, at en 31-årige sygeplejerske havde noget med en række dødsfald blandt patienterne at gøre, er det kommet frem i retsmøder i sagen. (Foto: Per Rasmussen)

86-årige Svend Aage Petersen - anklageskriftets fjerde forhold - var blandt de to dræbte den aften. Han var blevet indlagt samme dag, efter at han var faldet gispende om på gulvet hjemme i huset i landsbyen Kettinge på Lolland.

– Min mand havde KOL og havde været indlagt først på året, hvor han fik ilt. Han havde det ikke godt og var ofte træt. Da han faldt omkuld og ikke kunne få luft, ringede jeg 112 med det samme. Ambulancen kom og hentede ham, siger hans enke Dorit Petersen til Ekstra Bladet.

En time efter var han død.

Landsret: Drabssigtet sygeplejerske skal forblive fængslet

Af anklageskriftet fremgår det, at Svend Aage Petersen blev dræbt 'ved intravenøs indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam'.

66-årige Viggo Petersen blev indlagt på Nykøbing Falster Sygehus klokken 15 den 28. februar. Han havde det skidt, men var endnu ved godt mod.

Fem en halv time senere ringede telefonen hos hans kæreste gennem 27 år.

Det var sygehuset. Viggo Petersen var sovet ind.

Tidligere på måneden var Viggo Petersen kommet hjem efter at have været i ambulant behandling på sygehuset i Næstved siden jul.

Der havde han fået alle de strålebehandlinger, han skulle, før han kunne komme hjem igen efter at havde haft blærekræft.

Den 31-årige sygeplejerske har ifølge anklagemyndighedens femte forhold dræbt Viggo Petersen 'ved intravenøs indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam'.

Hvis det var gået, som sygeplejersken ifølge anklagemyndigheden ønskede det, så var 73-årige Maggi Rasmussen også afgået ved døden under sin indlæggelse 28. februar.

Men hun overlevede.

Drabssigtet sygeplejerske knyttes til muligt nyt mordforsøg

Det første drab er ifølge anklagemyndigheden sket på Medicinsk Afdeling 130 i marts 2012. (Foto: Per Rasmussen)
Det første drab er ifølge anklagemyndigheden sket på Medicinsk Afdeling 130 i marts 2012. (Foto: Per Rasmussen)

Sygeplejersken er blevet tiltalt for drabsforsøg på hende under anklageskriftets sjette forhold. Her fremgår det, at sygeplejersken mellem den 28. februar kl. 19 og 1. marts kl. 5.35 på akutafdelingen gav Maggi Rasmussen en intravenøs 'overdosis af morfin, diazepam og Cordarone'. Men drabsforsøget mislykkedes, 'idet andet hospitalspersonale fattede mistanke om forgiftning og gav Maggi Rasmussen modgift'.

Maggi overlevede indlæggelse hos drabssigtet sygeplejerske

Efter at Maggi Rasmussen havde ligget nogen tid i respirator i forbindelse med indlæggelsen i marts i år, kom hun hjem igen til Vestenskov på Vestlolland, hvor hun har boet i en menneskealder.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at sygeplejersken også har givet sin egen datter farlig sovemedicin. De to boede sammen i en lejlighed i Nykøbing Falster. Under et retsmøde i sagen, hvor Ekstra Bladet var til stede, kom det frem, at politiet har taget prøver af både sygeplejerskens og datterens hår, som viser spor efter medicin.

Drabssigtet sygeplejerske: Jeg har givet vores datter noget at sove på

Anklagemyndigheden har også tiltalt den 31-årige sygeplejerske for at have overtrådt autorisationsloven, fremgår det af anklageskriftets syvende forhold. Her er hun tiltalt for at udvise 'grovere forsømmelse eller skødesløshed' i form af fejlbehandling af de dræbte patienter.

Sygeplejerskens kæreste og hendes forældre har i Ekstra Bladet givet udtryk for deres frustration og opfattelse af, at hun er totalt uskyldig. (Foto: Anthon Unger)
Sygeplejerskens kæreste og hendes forældre har i Ekstra Bladet givet udtryk for deres frustration og opfattelse af, at hun er totalt uskyldig. (Foto: Anthon Unger)

På sygeplejerskens privatadresse blev der desuden fundet '6 morfintabletter, 7 tabletter af mærket Zopiclone samt en injektionssprøjte, der havde indeholdt stesolid, hvilke alle er medikamenter, der kun må besiddes efter lægelig ordination', fremgår det af anklageskriftets ottende forhold.

Til sidst er sygeplejersken tiltalt for under sin varetægtsfængsling at have været i besiddelse af en mobiltelefon, som hun også har anvendt, lyder det i anklageskriftets niende forhold. Det er sket på et tidspunkt mellem 1. marts og 10. juli.

Siden anklageskriftet blev præsenteret for sygeplejersken 28. januar, har anklager Michael Boolsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi sigtet hende for endnu et drabsforsøg, som angiveligt skulle være foregået på sygehuset mellem 2. og 3. januar 2015.

Retskemiske undersøgelser af en 86-årig mands hår har ifølge sagens anklager Michael Boolsen påvist spor af de sløvende præparater Zopiclon og Promethazin.