Syreudslip i Arla-virksomhed: En indlagt til observation

En ansat i virksomheden Danmark Protein får behandling for uheld med salpetersyre, mens seks andre alene er blevet undersøgt på stedet for åndedræt-besvær

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Virksomheden Danmark Protein, som hører under Arla, på Sønderupvej i Videbæk ved Herning har fredag morgen haft et uheld med salpetersyre.

Uheldet skete klokken 7.43 under omlastning af det svært syreholdige stof, og en ansat er blevet sendt på sygehuset til behandling, mens seks andre er blevet undersøgt på stedet.

Det oplyser vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Claumarch, til Ekstra Bladet.

- Man ville hælde noget af det her salpetersyre over på en slamsuger, og slamsugeren havde ikke den nødvendige godkendelse til materialet. På en eller anden måde sker der så det, at syren kommer ud derfra. Det har kunnet stå og sive fra tanken, siger Jens Claumarch.

Kemikaliedykkere sat ind
Beredskabsstyrelsen Midtjylland er rekvireret til stedet. Beredskabsstyrelsens ansatte har oprettet et såkaldt rensepunkt og har haft kemikaliedykkere sat ind til at fortynde syren og samle den op.

- Heldigvis har der under slamsugeren været et opsamlingsbassin, så syren har ikke ramt noget. Det handler bare om at fortynde og senere samle det op, forklarer vagtchefen.

Det har ikke været nødvendigt at evakuere nogle beboere fra området. Virksomheden ligger langt ude på landet.

Også embedslægen er involveret i sagen, erfarer Ekstra Bladet.

Danmark Protein fremstiller blandt andet en lang række lactose-produkter.

Sådan skete uheldet
Pressechef hos Arla, Theis Brøgger, oplyser over for Ekstra Bladet, at der heldigvis ikke har været de store konsekvenser ved uheldet. Den ansatte, som er blevet kørt på sygehuset, klagede over svien i øjnene. Det sundhedsfaglige personale på sygehuset holder den ansatte under observation.

- De seks andre blev undersøgt på stedet af rent præventive grunde. De er ikke kommet noget til, siger Theis Brøgger.

Ifølge Theis Brøgger er uheldet sket under en rutineopgave. Der bruges salpetersyre til rengøring i virksomheden, og syren opbevares i nogle store tanke. Det var en sådan tank, der skulle vedligeholdes, fordi der var en utæthed i en ventil.

- Vi skal så derfor tømme tanken for at kunne foretage den reparation. Til det rekvirerer vi en slamsuger. Men da den er kommet, står det tydeligt for enhver, at det udstyr ikke er egnet til formålet. Derfor finder der et udslip sted på en del af udendørsarealet, forklarer Theis Brøgger.

Danmark Protein har iværksat en undersøgelse, som skal kaste lys over, hvordan uheldet kunne ske.