Syrien har systematisk udryddet tusindvis af fanger

Syriske myndigheder har dræbt tusindvis af fanger som led i en statslig udryddelsespolitik, siger FN-rapport

Foto: AP
Foto: AP

Tusindvis af fanger, som har været tilbageholdt af den syriske regering, er blevet henrettet, banket til døde eller omkommet af torturskader.

En rapport fra en FN-undersøgelseskommission fremlægger mandag beviser på ekstreme forhold i præsident Bashar al-Assads syriske fængsler.

Rapporten beskylder regeringen i Damaskus for at gennemføre noget, der ligner 'udryddelse af civile' i sine fængsler.

Det sker, fordi de tilbageholdte dør i et så 'massivt omfang'.

Samtidig rapporterer nyhedsbureauet dpa, at beviser indsamlet af undersøgelseskommissionen viser, at de tilbageholdte dør som følge af tortur, sult eller ubehandlede sygdomme i fængslerne.

- Det er indlysende, at myndigheder, som administrerer fængsler og varetægtscentre, er bevidste om, at folk dør i stort omfang, hedder det i rapporten.

Efterforskere fra FN beskylder det syriske regime for at begå forbrydelser mod menneskeheden. De opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at vedtage sanktioner mod de ansvarlige og indlede en sag ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Siden konflikten i Syrien begyndte i marts 2011, har de syriske myndigheder slået hårdt ned på civile, hvis de mistænkes for at støtte oppositionen eller agere illoyalt over for regeringen og præsidenten.

Rapporten, som dækker perioden fra marts 2011 til november 2015, bygger på 621 interview. Blandt andet er der foretaget interview med flere end 200 tidligere indsatte, som har været vidner til dødsfald i fængsler.

- Næsten alle overlevende fanger er sluppet ud efter at have været udsat for ubegribelige overgreb, siger chefen for kommissionen, Paulo Pinheiro.

Flere end en kvart million mennesker er dræbt i den syriske krig, der snart går ind i sit sjette år.

Den seneste uge er titusindvis af syrere flygtet fra Aleppo, hvor regeringsstyrker med støtte fra russiske kampfly har ført en voldsom offensiv.