Syrien-kriger indrømmer: Vi boede i et palads

Den 24-årige Hamza Cakan indrømmer at have været i Syrien - som tjener og bager for Islamisk Stat

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Et palads. Et kæmpestort hus med flere etager spredt over flere tusinde kvadratmeter. Svømmepøl og palmetræer.

Det kunne lyde himmelsk. Men det var et opholdssted i Syrien for potentielle hellige krigere med ønske om at kæmpe for Islamisk Stat.

Et 'gæstehus' for de nytilkomne krigere fra hele verden, der angiveligt bød den tiltalte dansk-tyrker Hamza Cakan på sådan en anderledes levevis, at han allerede efter mindre end 14 dage fik delvise kolde fødder.

Sådan forklarede han med egne ord her til morgen fra vidneskranken, da han for første gang åbnede munden under retssagen, hvor han som den første i Danmark står tiltalt for at have ladet sig hverve til Islamisk Stat.

Selvom han har nægtet sig skyldig i terror-tiltalen, indrømmede han her til morgen, at han lod sig smugle over grænsen til Syrien flere gange. Første gang i midten af juli 2013.

Nu taler tiltalt Syrien-kriger for første gang  

Arbejdede som tjener
- Det var et kæmpehus. Jeg kalder det paladset. Jeg rejste alene, men vi var ca. 7-8 personer, der blev samlet op af IS i en pickup-truck. Vi boede ca. 20-30 personer i paladset, forklarede Hamza Cakan roligt fra sin stol i midten af lokalet.

Måtte I forlade huset og området?

- Det har jeg ikke spurgt om eller prøvet på. Alt var jo der. Det var flere tusinde kvadratmeter stort.

Selv forklarede Hamza Cakan, hvordan hans rolle i 'paladset' fra starten blev at servere mad for de andre beboere.

- Jeg skulle ligesom bevise, hvad jeg kunne. Jeg havde erfaring med mad, så jeg serverede mad for de andre, lød det om det første korte ophold i Syrien i sommeren 2013.

Tiltalt Syrien-kriger: Stak af fra syriske soldater – tog tilbage efter to uger

Forlod lejren efter 14 dage
Men allerede i starten af august fik Cakan lov til at tage tilbage til Tyrkiet, fordi han skulle mødes med sin familie. Angiveligt også fordi han syntes tilværelsen under det sorte flag var 'meget anderledes', og han havde tvivl om sit foretagende.

I Tyrkiet blev han forlovet med en kvinde, der også har vidnet i retten. Herfra tog han tilbage til Danmark med familien igen. Men allerede d. 30. august - dagen efter han havde fået nyt pas i Danmark, fordi det gamle stadig var i IS's varetægt - rejste han til Syrien igen.

- Min tvivl og bekymring forsvandt, mens jeg var tilbage i Danmark, lød det. 

Bror til tiltalt Syrien-kriger brød sammen i retten  

Registreret som 'kæmper' hos IS
Under sin forklaring her til formiddag gennemgik han også proceduren omkring den medlemsblanket, som er en del af IS' godkendelsesproces. Blanketten med hans navn blev lækket tidligere på året blandt tusinder af dokumenter. Her på står han indskrevet under navnet 'Abu Aya Al-Dinimarki'.

På dokumentet, der er blevet oversat til dansk, står blandt andet, at Hamza Cakan havde et 'beskedent' kendskab til Sharia og 'ingen erfaring' med jihad.

Søster kontaktede politi: Frygter min bror er i Syrien  

Registreret som IS-kæmper
Det fremgår også, at han står indskrevet som 'kæmper'.

Var det det, du meldte dig til?

- Det var den eneste mulighed. Der var ikke andre muligheder end de tre. Der kunne også stå sikkerhed. For jeg stod for befolkningens kost. Jeg skulle servere mad. Men jeg kunne ikke vælge andre muligheder end de tre, forklarede han om feltet på indmeldelsesblanketten, hvor de andre muligheder lød på 'martyr' eller 'bombebæltebærer'.

- Vi er alle brødre, og vi betragter det som et broderskab. Fordi vi er muslimer blandt andet. Så er man sammen, sagde han roligt, da anklageren bad ham beskrive lejren.

- Vi var alle sunnier. Men en shia-muslim vil ikke være min bror, nej. Jeg betragter ham ikke som muslim.

Politividne hørte terrortiltalt tale om fortid hos IS

Fik løn fra Islamisk Stat
Ifølge sin forklaring arbejdede Hamza Cakan under sit andet ophold fra september til oktober 2013 som bager, hvor han bagte og leverede brød til folk. Det betalte IS ham ca. 3-400 $ om måneden for, erkendte han.

Men udover arabisk og koranundervisning afviste han at have modtaget nogen former for våbentræning under sine ophold. 

Hamza Cakan, tidligere Enes Ciftci, blev også konfronteret med et foto fundet på hans telefon, hvor han poserer foran det sorte IS-flag, med våben i hænderne og under citatet 'Ingen ære uden jihad'.

- Jeg tog det for at prale. Jeg satte det på min Facebook-profil, så mine venner kunne se det. Der gik rygte om, at jeg var taget derned for at blive martyr. Jeg ville gerne fortælle, jeg havde været dernede.

Var du stolt af det?, ville anklageren vide.

- Hvad mener du? Altså jeg var i besiddelse af to våben, som man ikke lige er i besiddelse af hver dag.

Der er afsat hele to retsdage til afhøringen af den tiltalte Hamza Cakan.