Syrienkriger vil hjem: Jeg har ikke slået nogen ihjel

En dansk-tyrkisk statsborger, der tog til Syrien og senere Irak for at kæmpe for Islamisk Stat, vil hjem og retsforfølges i Danmark. Han har ikke slået nogen ihjel i kamp, siger han

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP
Følg Krimi

En 24-årig mand er efterlyst over hele verden af den danske stat for at have kæmpet for terrorbevægelsen Islamisk Stat.

I 2013 rejste han som 19-årig til Tyrkiet for at komme videre til Syrien. I knap to år kæmpede han for terrorbevægelsen. Først i Syrien og senere i Irak.

Men nu vil han hjem til Danmark igen.

Til Radio24syv fortæller den efterlyste, at han har været fængslet i Tyrkiet i tre måneder på grund af sin rejse til Syrien, men blev frifundet af en domstol. Han er derfor på fri fod i Tyrkiet, og han påstår, at han ikke har slået nogen ihjel i kampen for terrorbevægelsen.

Til kanalen fortæller den dansk-tyrkiske statsborger, at han selv har forsøgt at komme hjem fra Tyrkiet i et år. Han efterlod sit danske pas i Syrien, og han har nu kæmpet for at få et nyt.

Ankomst til Syrien
Da han kom til Syrien, skulle han udfylde en seddel, hvor han skulle vælge, om han ville være selvmordbomber eller kriger for Islamisk Stat. Manden valgte at blive kriger, og han skulle også oplyse et krigernavn.

Den efterlyste mand fortæller, at han ikke var særlig god til at skyde i starten. Han skød skævt. Til spørgsmålet om hvorvidt han har slået nogen ihjel, er svaret 'nej, heldigvis':

- Fronten er ikke foran dig. Med mindre det er bykamp. Det er tæt på. Men når du er ude i fronten, specielt Raqqa, det er ørkenområde, så der er lang vej til fjenden. Det kommer også an på, hvilken enhed, du er i. Der er en enhed, der kun er for angreb, og så er der en enhed, der kun holder fronter, siger han.

Tidlig radikalisering
Det var et møde med en ven på Flamingo Pizzaria på Nørrebro, der gav den 24-årige modet på at rejse til Syrien. En af hans venner var allerede taget afsted.

På pizzariaet sagde en anden ven til ham, at de skulle tage til Syrien. En gnist blev tændt i manden, siger han.

Han begyndte i al hemmelighed at gøre sig klar til at tage af sted, efter at han var blevet opsøgt af en mand efter fredagsbøn. Efterfølgende var de en hel gruppe, der kørte af sted til Tyrkiet og senere blev fragtet til den Syriske grænse. Her blev den nu 24-årige mand genforenet med sin kammerat.

Selvom han beskriver det som om, at Islam gav ham fred fra kriminalitet og problemer med vennerne, blev han allerede radikaliseret som 15-årig.

Hamza bin Laden - Vestens nye superfjende?

Han blev også ramt af alle de videoer, som han så fra Syrienkrigen, med kvinder og børn, der blev dræbt af regimet, fortæller han.

- Men jeg var stadig ekstremist jo. Du tager ikke til Syrien uden at have en ideologi. Jeg havde stadig den jihadistiske ideologi dengang. Det var drivkraften. Samtidig kom der den krig i Syrien. Det var også en mulighed, fortæller han til Radio24syv om optakten til at tage til Syrien.

Ifølge den nu 24-årige mand handlede det i bund og grund om had. Det var de vantro mod muslimer, og han begyndte at hade alt og alle. Danmark og landets befolkning.

- De vantro tror ikke på Gud. De vantro er bare de mest beskidte mennesker. Man ser ikke vantro som mennesker. Muslimer er de bedste, og sådan er det. Alle andre er bare lort, siger han, om det had han følte til Danmark dengang.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?